Dostupni linkovi

Preševo: Izbeglice ne staju uprkos bolestima


Izbeglice u Preševu, januar 2015.
Izbeglice u Preševu, januar 2015.

Žureći da što pre stignu u Evropsku uniju, izbeglice koje sa bolesnom decom, trudnicama i hroničnim bolesnicima dolaze u prihvatni centar u Preševu najčešće odbijaju da ih ostave na lečenju u nekoj od bolnica na jugu Srbije, čak i onda kada je to preko potrebno.

Roditelji dečaka iz Sirije, koji je u ponedeljak preminuo u kolima Hitne pomoći između Preševa i Vranja, zatražili su pomoć lekara tek kada su ušli u Srbiju, iako je njegovo zdravstveno stanje bilo veoma teško još u Makedoniji.

Ima primera da hospitalizaciju izbegavaju čak i oboleli od leukemije, i teško bolesni nastavljaju put.

Prema evidenciji Doma zdravlja u Preševu, lekari su u poslednjih šest meseci pregledali oko 24.000 izbeglica.

Međutim, kako za Radio Slobodna Evropa kaže Mitat Sahiti, direktor te ustanove, veoma je mali je broj onih koji su pristali na bolničko lečenje, a roditelji dečaka iz Sirije koji je u ponedeljak preminuo u kolima Hitne pomoći zatražili su pomoć lekara tek kada su ušli u Srbiju, iako je njegovo zdravstveno stanje bilo veoma teško još u Makedoniji.

”Dečaka su dovezli u polusvesnom stanju. Pokušana je reanimacija i data mu je odgovarajuća terapija, nakon čega je upućen za Vranje. Nažalost on je na putu za Vranje, na desetak kilometara od Prihvatnog centra, izdahnuo”, kaže Sahiti.

Pored tog tragičnog slučaja, lekari koji pomažu izbeglicama često beleže slučajeve da hosptalizaciju odbijaju i teški bolesnici, trudice i deca sa ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama.

”Mi smo posle nove godine imali slučaj pacijenta sa leukemijom koji je upućen iz prihvatnog kampa na hospitalizaciju u Vranje. Naša ekipa Hitne pomoći otišla je sa njim, ali je u Vranju odlučeno da se pacijent prebaci na Hematologiju u Klinički centar Niš, gde smo ga i prevezli. Na kraju su on i njegova porodica odbili da se hospitalizuje, nakon čega je vraćen u dva sata posle pola noći. Odmah po dobijanju papira, tako bolestan, autobusom je nastavio put za Šid”, kaže naš sagovornik.

Doktr Sahiti navodi da se sa dolaskom zime i hladnog vremena naglo povećao broj izbeglica kojima je potrebna zdravstvena pomoć, ali da skoro svi, nakon pregleda i dobijanja terapije, odmah nastavljaju put.

”Sa zahlađenjem imamo sve više prehlada, nazeba i problema sa gornjim disajnim putevima, uz mnogo hroničnih bolesnika čije zdravstveno stanje zima pogoršava. Naše ekipe su uvek spremne da svima ukažu odgovarajuću zdravstvenu pomoć i nikoga do sada nismo vratili nazad”, kaže Sahiti.

Prema navodima našeg sagovornika, ekipe lekara danonoćno dežuraju u prihvatnim centrima u Miratovcu i Preševu i na licu mesta ukazuju prvu zdravstvenu pomoć, a obezbeđene su dovoljne količine lekova i saniteteskog materijala.

XS
SM
MD
LG