Dostupni linkovi

Srbija dobila rekonstruisanu vladu


Sa sednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o novoj vladi, avgust 2013.
Sa sednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o novoj vladi, avgust 2013.
Poslanici Skupštine Srbije izabrali su u ponedeljak uveče 11 novih članova vlade. Nakon tri dana rasprave, novi ministri položili su zakletvu u skupštini čime je završena rekonstrukcija vlade. Za novi kabinet glasalo je 134 poslanika, 65 je glasalo protiv, a 51 je bio uzdržan.

Premijer Ivica Dačić rekao je na kraju rasprave da se od nove vlade mnogo očekuje.

"Iako je bilo teško, nismo zatvarali oči pred problemima. Verujem u Srbiju i u njenu budućnost, zato vas pozivam da glasate za nove ministre. Koliko ćemo brzo ići dalje, zavisi od uspeha rekostrukcije", rekao je Dačić.

Osnovni cilj Vlade Srbije, kako ga je definisao premijer, je da ubrza i promeni Srbiju, da se od nje napravi modernija, efikasnija, sigurnija, uređenija i bogatija zemlja.

Vlada, precizirao je Dačić, treba da realizuje "novu viziju" Srbije, koja se temelji na četiri osnovne pretpostavke: univerzalnom minimumu socijalne zaštine, konsolidovanju javnih finansija, korporatizaciji privrede i smislenoj zakonskoj regulativi.

Dačić je dodao i da je potreba i želja da se vlada fokusira na pregovore sa EU i zaustavljanje ekonomske krize.

Vlada Srbije sada ima 18 ministarstava, jedno više nego prethodna jer je resor privrede i finansija razdvojen. Takođe, za razliku od prethodne u rekonstruisanoj vladi je jedan više ministar bez portfelja, tako da sada Vlada Srbije ima ukupno 22 člana.

Novi ministri su: saobraćaja Aleksandar Antić, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović, kulture Ivan Tasovac, omladine i sporta Vanja Udovičić, privrede Saša Radulović, finansija Lazar Krstić, poljoprivrede Dragan Glamočić, regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović i odbrane Nebojša Rodić.

Ministri bez portfelja su Branko Ružić koji će biti zadužen za evrointegracije i Aleksandar Vulin koji će biti zadužen za Kosovo.
XS
SM
MD
LG