Dostupni linkovi

Iz RS poručili: Neka BiH bude na crnoj listi, nadležnosti ne damo


Zgrada Parlamenta BiH
Zgrada Parlamenta BiH
Pred sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH, na kojoj će se u petak raspravljati o zakonima kojima bi se spriječilo pranja novca i finansiranje terorističkih organizacija, te o izmjenama Krivičnog zakona, nema mnogo izgleda da BiH izbjegne crnu finansijsku listu i dalje urušavanje ugleda zemlje. Iako ističu posljednji sati dodatnog roka koji je dao Komitet Vijeća Evrope „Manival“ (Moneyval), predsjednik RS Milorad Dodik tvrdi da se izmjenama Krivičnog zakona nadležnosti entiteta prenose na državu, što je razlog za izostajanje podrške.

Kako je najavljeno, članovi Kluba srpskog naroda, iz različitih razloga, neće dati podršku kompletnoj zakonskoj regulativi, odnosno izostaće glas za izmjene Krivičnog zakona.

Protiv će biti tri delegata koji su članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata, jer je tako odlučio predsjednik stranke i entiteta Milorad Dodik. On je uputio pismo i ostalim delegatima tražeći da se Krivični zakon ne usvoji:

„Krivični zakon sa izmjenama koje su predložene direktno zadire u krivičnu praksu u RS, omalovažava i diskredituje naše zakonodvastvo i naše procedure i pojačava kapacitet na nivou BiH. Da li smo za to da BiH navodno bude na nekoj crnoj listi ili da mi izgubimo neku nadležnost – ja kažem neka bude Bosna na crnoj listi, ne damo nadležnosti. To je naša politika", poručio je Dodik.

Tako bi Dodikov strah od prenosa nadležnosti sa entiteta na državu mogao postati prepreka usvajanju zakona, ili sigurna ulaznica za sumnju u svaki euro koji se bude uplaćivao u BiH ili odlazio iz nje:

„Ne može RS davati nijednu svoju nadležnost - i gotovo. To je pravica, nije to krivica“, rekao je predsjednik RS.

Kakav će biti stav drugih delegata srpskog naroda? Mladen Ivanić, iz Partije demokratskog progresa, kaže da će biti suzdržan:

„Kao neko ko je opozicija ja nemam namjeru da budem veći katolik od pape. Zašto bih ja više brinuo o interesu RS-a i BiH od vlasti? Ali ne mislim da treba da slijedim slijepog vođu koji kaže nešto, a onda svi da idemo i hodamo za njim. Zato neću biti protiv zakona", najavio je Ivanić.

Podrška Dodiku

Ognjen Tadić, iz SDS-a, smatra da bi se prvo trebala izjasniti Narodna skupština RS i bez tog stava neće dati glas za predložene zakone. To ne znači podršku slovu pismu Milorada Dodika, kaže Tadić:

Ognjen Tadić
Ognjen Tadić
„Pismo Milorada Dodika je jeftin pokušaj da se dokaže kao jedini zaštitnik interesa RS-a. To je fora koju je potrošio i potpuno je jasno da se treba Narodna skupština izjasniti o tome da li se radi o prenosu nadležnosti ili ne radi", konstatovao je Tadić.

Skupštinsku raspravu bi svakako trebalo održati, smatra Tadić, i zbog toga što su poslanici Dodikove stranke istovjetne zakone podržali u Predstavničkom domu, koji ih je krajem maja usvojio:

„Ako se radi o prenosu nadležnosti, onda je pitanje na koje Milorad treba da odgovori zašto nema kontrolu sopstvene stranke i zašto je šef kluba njegove stranke u Predstavničkom domu, zajedno sa predsjedavajućim Predstavničkog doma, koji je takođe iz njegove stranke, doveo u zabludu sve druge poslanike iz RS-a, zbog čega je taj zakon i prošao Predstavnički dom. Sve skupa predstavlja jednu veoma važnu političku temu na kojoj Milorad Dodik misli da osvoji koji politički poen, ali na kojoj će pasti", ocjenjuje Tadić.

Podrška zakonima, a zatim instrukcija da se oni ne usvoje je čista farsa vladajućeg SNSD-a, ističe Mladen Ivanić:

„Zašto su ministri iz reda SNSD-a usaglasili dva pomenuta zakona sa svojim koalicionim partnerima iz SDP-a i dva HDZ-a? Većina poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu glasala je za ove zakone. I onda nakon toga iziđe gospodin Dodik, kao veliki bos - ili baja, kako on voli da se zove, i kaže: ’To sve što je urađeno protiv je interesa RS-a.’“

Zakoni će, prema za sada dostupnim informacijama, dobiti podršku dijela Kluba hrvatskog naroda, kaže Stjepan Krešić:

„Ja osobno ću glasovati, moje kolege Kruno Vrdoljak i Martin Raguž, sa njima sam razgovarao, će glasovati. Ja se nadam da će cijeli hrvatski klub glasovati, ali sa njima dvojicom sam razgovarao. Mislim da ovo što se dešavalo ovih dana su političke igre i ja se iskreno nadam da će zakon proći, i jedan i drugi, sutra na Domu. Ako mislimo sebi dobra i ovoj zemlji u kojoj živimo, nemamo izbora, moramo to usvojiti", naglašava Krešić.

Halid Genjac, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda, koji će glasati za set zakona, upozorava da nije dobra atmosfera pred zasjedanje Doma naroda:

„Ima najava da nećemo dobiti dovoljan broj glasova delegata iz Kluba srps kog naroda, odnosno da iz entiteta RS nećemo imati neophodna dva glasa da bi se usvojio i da bi se mogao usvojiti zakon o dopunama Krivičnog zakona BiH. Istovremeno postoje najave da bi zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističke aktivnosti mogao dobiti potreban broj glasova, i entitetski i općenito, i to je po svoj prilici izvjesno. Međutim, s obzirom da je to paket zakona koji su postavljeni od strane Komiteta Manival prije tri godine i da je već tada najavljena mogućnost problema i sankcija, da su već svi rokovi istekli, zabrinut sam da bi ishod sjednice na najavljeni način glasanja mogao proizvesti strahovite posljedice za BiH", podsjeća Genjac.

Negativna slika je već odaslana, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Dženan Đonlagić:

"Ja moram priznati da sam šokiran ovakvim stepenom neodgovornosti bh. vlasti, prije svega mislim na zakonodavna tijela. Mi smo već napravili štetu BiH tim što smo poslali sliku da smo ponovo nesigurna zemlja. I još jedna negativna ekonomska implikacija koju BiH nije smjela sebi sada dopustiti", smatra Đonlagić.

Izmjene Krivičnog zakona direktno su vezane sa preporukama Komiteta Vijeća Evrope „Manival“, pa usvajanje druga dva zakona neće biti dovoljno da BiH izbjegne crnu finansijsku listu i sve mjere pojačanog nadzora, odnosno sankcija, koje bi mogle uslijediti.
XS
SM
MD
LG