Dostupni linkovi

Crnogorske veze Karadžića


Radovan Karadžić, 24. mart1993.
Radovan Karadžić, 24. mart1993.

Nakon hapšenja bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića otvara se pitanje kakve su njegove veze i kontakti sa političkim elitama u Crnoj Gori tokom ratnih devedesetih.

Poznato je da je Radovan Karadžić rođen u selu Petnjica u opštini Nikšić, ali je kao petnaestogodišnjak napustio Crnu Goru i preselio se u Sarajevo. Govorimo o političkim i ličnim vezama Karadžića sa Crnom Gorom.

Rođen '45. u Petnjici kraj Šavnika nakon završene osnovne škole Radovan Karadžić se preselio u Sarajevo gdje je ostao do kraja rata u Bosni i Hercegovini kada je nestao nakon podizanja optužnice za ratne zločine pred Haškim tribunalom. Tokom devedesetih godina kada je postao lider bosanskih Srba nijesu zabilježene Karadžićeve zvanične posjete tadašnjim najvišim crnogorskom državnim organima. Prema riječima Miodraga Iličkovića, tadašnjeg pripadnika antiratnog pokreta u Crnoj Gori, bez obzira na nedostatak zvaničnih posjeta politički odnosi Radovana Karadžića i njegove stranke sa tadašnjim partijama u vlasti i opoziciji u Crnoj Gori su bili kompleksni i kontakti su postojali:

"Znam da su neke delegacije političara išle na Pale. To je bila posjeta tipa «hajde da opalimo po jedan počasni plotun po nekome zabavištu, školi, pekari ili stambenoj zgradi». Znam da su se tamo i medalje dobijale, ali bilo je i uzvratnih stvari. Koliko se mogu sjetiti Radovan Karadžić je dolazio u Bijelo Polje, dobio je prvu nagradu na Ratkovićevim večerima poezije, to je bilo vrijeme jedinstvenog DPS-a. Čak i oni koji ga nijesu zvanično primali, koji se danas mogu braniti sa time da ga zvanično nijesu primali, ne sjećam se da su se nešto bunili i protiv njega i protiv te politkike."

I Novak Kilibarda, nekadašnji lider prosrpske Narodne stranke potvrđuje tijesnu saradnju Radovana Karadžića sa srpskim strankama u Crnoj Gori. Kilibarda kaže da je Radovan Karadžić imao i snažnu podršku Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori:

"Sam sam bio predsjednik Narodne stranke i prije rata održao sam toliki broj govora po hercegovačkim i bosanskim gradovima, poznata je trojka Rašković, Karadžić, Kilibarda. Kada je izbio rat nijesam ja više sarađivao sa Radovanom Karadžićem, a zvanična vlast kakve je odnose imala s Karadžićem to vi pitajte zvaničnu vlast. Onog mjeseca kada je haška optužnica raspisana protiv Karadžića ja sam jasno izjavio da mu poručujem da spakuje kofer i da ide u Hag."


Pristalice, prijatelji, porodica, rodbina

Od momenta Karadžićevog bjekstva od haškog Tužilaštva crnogorska policija je u više navrata pretresala objekte u kojima žive rođaci Radovana Karadžića, tražili dokumenta ili bilo kakve tragove koji bi upućivali na mjesto skrivanja Karadžića. Špekulisalo se da se on nalazi u manastirima u Crnoj Gori ili u blizini granice Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Srpski pjesnici iz Crne Gore i pripadnici prosrpskih političkih stranaka, ljudi bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori su organizovali svega jedan javni protest u selu Petnjici, rodnom mjestu haškog optuženika u julu 2001. godine gdje mu je data neskrivena podrška:

GUSLE: ..."Sačuvaj nam brata Radovana, brata Radovana"... .

GOVORNICI: "Danas imamo brata Radovana za vođu, sjutra brata Radovana za sveca. Ne može srpstvo umrijeti."

"Ja mislim da će biti poznat svevremeni Karadžić i da kažem za Srpsku narodnu stranku on je mučenik jednog, za slobodu mučeničkog naroda."

"To čuje Radovan jer je on tu, evo ga među vama. Ali, nije obrijao glavu, kako kažu, niti nosi mantiju."

"Traže da mi sami Srbi kao posljednja bagra isporučimo onoga koji bijaše najneviniji i najhrabriji među nama."

U maju 2005. godine preminula je Jovanka Karadžić, majka Radovana Karadžića. Sahrana je obavljena u Nikšiću, a mitropolit Amfilohije je iznio sljedeći stav:

"Majka Jovanka spada među one majke među koje spada Majka Jugovića."

Bliski rođaci Radovana Karadžića koji žive u Crnoj Gori nijesu željeli tokom dana da daju izjave novinarima povodom hapšenja.

Reagovanja političkih aktera u Podgorici


Premjer i lider DPS-a Milo Đukanović ocijenio je danas da je veoma dobro što je uhapšen Karadžić, jer je to važna pretpostavka za obnovu poljuljanog povjerenja u regionu u Socijaldemokratskoj partiji ističu da je dobro što će pravda biti zadovoljena i što je Srbija konačno počela da ispunjava svoje međunarodne obaveze. Liberalna partija podsjeća da je pravda spora ali dostižna, dok se reakcije prosrpske opozicije kreću od žala do uzdržanosti.

Crnogorski premijer Milo Đukanović, na istoj poziciji kao i 90'tih , kada je jedinstveni DPS do raskida '97 bio dio miloševićevog projekta ,ocijenio je da je veoma dobro što je uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić, jer je to važna pretpostavka za obnovu poljuljanog povjerenja u regionu.

“To je jako dobro. Vjerujem da se na ovaj način pravi značajan korak ka konačnom finaliziranju tog prethodnog poglavlja ratova na prostoru bivše Jugoslavije, tako što će se dosljedno utvrditi odgovornost za eventualno počinjene ratne zločine”, rekao je Đukanović.

U Socijaldemokratskoj partiji, koja je pripadala antiratnom pokretu, kažu da će pravda biti zadovoljena i da je dobro što je Srbija konačno počela da ispunjava svoje međunarodne obaveze što će doprinijeti i njenim , ali i integracijama cijelog regiona. Portparol Raško Konjević:

Važno je da pred Međunarodnim sudom za ratne zločine bude dokazana krivica koja bi značila barem malu satisfakciju za sve one zločine i sva ona stradanja koja su se desila bošnjačkom narodu u Bosni i Hercegovini...

"Važno je da pred Međunarodnim sudom za ratne zločine bude dokazana krivica koja bi značila barem malu satisfakciju za sve one zločine i sva ona stradanja koja su se desila bošnjačkom narodu u Bosni i Hercegovini. Stradanja Srebrenice i Sarajeva simboli si uništavanja jedne zemlje i naroda."

U opozicionom Pokretu za promjene kažu da je veliko pitanje zašto se Srbija baš sada odlučila za hapšenje Karadžića. Potpredsjednik Goran Batrićević:

"Ukoliko je to želja Srbije da nastavi još jače i još brže putem evropskih integracija, a samim tim i da omogući bolji život svojim građanima, ukoliko je to želja Srbije da poboljša automatski stav u vezi očuvanja Kosova onda je to potpuno opravdano. Mi mislimo da bi se čak i Radovan Karadžić sa tim složio."

I Dobrilo Dedeić, portparol Srpske narodne stranke, razmišlja o motivima Srbije da baš sada uhapsi najtraženijeg haškog bjegunca i dovodi to u vezu sa pozicijom oko Kosova, ali za razliku od Batrićevića, razočaran je odlukom srpske vlasti koja po njegovom sudu postaje marionetska Vlada zapada:

"Vrijeme koje je pred nama nudi novu mogućnost erozije državnih kapaciteta i teritorije Srbije što neće biti dobro ni za Srbiju ni za cjelokupan srpski narod i na žalost zbog ovakve odluke vjerovatno će ispaštati kompletan region."

Hapšenjem Radovana Karadžića neće prestati pritisci prema Srbiji, već će biti još novih zahtjeva, ucjena i obmana, ocijenio je danas predsjednik Demokratske srpske stranke (DSS) Ranko Kadić, i naveo da je hapšenje Karadžića "unijelo tugu i ogorčenje u mnoge srpske domove i kod svih slobodoumnih ljudi".

U isto vrijeme kada se hapsi Karadžić, američki predsjednik Džordž Buš prima lidere nepriznate lažne NATO države Kosovo i garantuje im, mimo svih međunarodnih prava, teritorijalni integritet. Vrhunac cinizma i izrugivanje pravu i pravdi...

“U isto vrijeme kada se hapsi Karadžić, američki predsjednik Džordž Buš prima lidere nepriznate lažne NATO države Kosovo i garantuje im, mimo svih međunarodnih prava, teritorijalni integritet. Vrhunac cinizma i izrugivanje pravu i pravdi”, kazao je Kadić.

Reakcije ostalih prosrpskih stranaka u Crnoj Gori su suzdržane. Za predsjednika Narodne stranke Predraga Popovića, partije koja je devedesetih prije cijepanja tijesno sarađivala sa Radovanom Karadžićem njegovo hapšenje ima značaja isključivo sa aspekta činjenice da na taj način Srbija otklanja posljednje prepreke ka ubrzanoj integraciji u Evropsku uniju:

"To je jedino važna činjenica, koja proizilazi iz obaveze koju je Srbija preuzela potpisom na Dejtonski sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Sve ostalo spada u domen emocija."

U Socijalističkoj narodnoj partiji smatraju «da politička javnost u Crnoj Gori mora sa izuzetnim senzibilitetom i odgovornošću govoriti o hapšenju najtraženijeg haškog bjegunca zbog toga što je rođen ovdje». Vasilije Lalošević kaže da kada se o tome govori «pojačanim tonalitetom postoje značajne interakcije kako za unutrašnje odnose u Crnoj Gori tako i regionu»:

"Ovo hapšenje se ne može podvesti samo pod proces suočavanja sa prošlošću već i u procesu sagledavanja iz drugih uglova zbivanja jer se može otvoriti i pitanje djelovanja i obećanje preuzetih obaveza od strane nekih visokih zvaničnika i predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini tokom rata."

Na drugoj strani, predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković bez dileme pozdravlja ovaj čin koji šalje važnu poruku:

"Njegovo hapšenje i njegov izlazak za sud za sve «nevjerne Tome» treba da potvrdi da je pravda dostižna kolik god' je spora i da taj čovjek treba da izađe pred sud i odgovara za mnoga bezbrojna zlodjela koja su učinjena za vrijeme tog užasnog rata u Bosni i Hercegovini."

XS
SM
MD
LG