Dostupni linkovi

Iz Gvantanama u Crnu Goru na resocijalizaciju


Prizor iz Gvantanama, 2009.
Prizor iz Gvantanama, 2009.

U Crnoj Gori će po prvi put jedan zatvorenik iz Gvantanama započeti novi život. U okviru humanitarnog programa zatvaranja baze Gvantanamo na Kubi, Sjedinjene Američke Države su uputile jednog zatvorenika u Crnu Goru, koji je u Gvantanamu proveo 13 godina. Pokušali smo da saznamo na osnovu kojeg sporazuma američke vlasti upućuju pritvorenika u Crnu Goru i kakav će on imati tretman ubuduće.

Na resocijalizaciju u Crnu Goru američke vlasti su uputile zatvorenika iz Gvantanamo baze pod imenom Abdul Aziz Al-Suweydi.

Iz Vlade Crne Gore je kratko saopšteno da je Crna Gora prihvatila da, u okviru humanitarnog programa pomoći rješavanju pitanja zatvaranja baze Gvantanamo u istoimenom zalivu na Kubi, preuzme odgovornost za resocijalizaciju i povratak porodici jednog državljanina Jemena koji je duži niz godina boravio u Gvantanamu.

O prebacivanju iz Gvantanama

Član Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore Velizar Kaluđerović zatražio je od predsjednika toga tijela Mevludina Nuhodžića da zakaže sjednicu na kojoj bi vladini resorni funkcioneri objasnili kako je donešena odluka da jedan od bivših zatvorenika Gvantanama prebaci u Crnu Goru.

Ponovo se oglasila i crnogorska Vlada koja je saopštila da tražilac azila iz Gvantanama Abd al-Aziz Abduh Abadalah Ali Al-Suvajdi, koji je iz Jemena juče premješten u Crnu Goru, ne predstavlja, shodno procjeni nadležnih američkih i crnogorskih bezbjednosnih službi, bezbjednosnu ili bilo koju drugu prijetnju po državu i građane Crne Gore, saopšteno je iz Vlade.

U ovom humanitarnom programu, podsjeća Vlada, učestvuje većina evropskih i susjednih zemalja među kojima su, Njemačka, Italija, Rusija, Mađarska, Slovačka, Bosna i Hercegovina i mnoge druge.

S obzirom da je ovo prvi put da je jedan zatvorenik iz Gvantanamo baze upućen u Crnu Goru, uputili smo pitanje Američkoj ambasadi u Podgorici na kojim sporazumima je odluka o upućivanju zatvorenika u Crnu Goru zasnovana i da li će Al Suweydi biti slobodan građanin u Crnoj Gori ili će biti pod posebnim tretmanom.

Portparol Ambasade SAD u Podgorici, Mark Weinberg, je rekao RSE da je "upućivanje Abd al-Aziz Al-Suwaydija u Crnu Goru rezultat posebnih detaljnih razgovora sa crnogorskom Vladom".

"Cijenimo ovaj humanitarni postupak Crne Gore. Zatvaranje Gvantanama je cilj koji dijele mnoge vlade širom svijeta", navodi se u odgovoru portarola Američke ambasade i dodaje, da za odgovor na pitanje o uslovima njegovog boravka u Crnoj Gori Ambasada upućuje na Vladu Crne Gore.

Ista pitanja smo poslali na adrese više ministarstava. Iz Ministarstva odbrane su saopštili za RSE da nisu nadležni za ovo pitanje, dok iz Ministarstva pravde i Ministarstva vanjskih poslova nismo dobili nikakav odgovor.

Novinari su o boravku zatvorenika iz baze Gvantanamo u Crnoj Gori pitali ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića na pres-konferenciji, koji je takođe saopštio da to ministarstvo nije nadležno.

Raško Konjević
Raško Konjević

"Na najveći dio interesovanja za vaše pitanje moraćete se obratiti Ministarstvu vanjskih poslova koje je nadležnou tom segmentu. Ja mogu samo da ponovim i za to sam jedino ovlašćen, Ministarstvo vanjskih poslova je bilo nosilac tog projekta. Ja ću vas samo podsjetiti da je Crna Gora samo jedna od zemalja država EU i regiona koja je učesnik u tom humanitarnom projektu. Za sve druge detalje u tom segmentu mislim da će vam adekvatniji odgovor dati nadležno ministarstvo", ističe Konjević.

Na pitanje da li je rađena procjena bezbjednosti, ministar Konjević je uputio na druge institucije i napomenuo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo samo jednu aktivnost ne saopštavajući koju.

"Vi znate da generalno MUP ne radi procjene bezbjednosti. To radi drugi državni organ, Agencija za nacionalnu bezbjednost. MUP je imao jednu aktivnost i to je sve što se tiče ovog ministarstva", navodi Raško Konjević.

Ono što je za sada poznato, Abdul Aziz Al-Suweydi potiče iz Jemena, a od 2002. godine nalazi u bazi Gvantanamo.

Uhapšen je pod sumnjom da je bio član Al Kaide Osame bin Ladena, odnosno da je bio ekspert za pravljenje eksplozivnih naprava i trener bombašima u jednom kampu blizu Kandahara.

Pozivajući se na dokumente koje je objavio "Vikiliks" mediji navode da je američka služba u Gvantanamu utvrdila da bi Al-Suweydi "vjerovatno predstavljao prijetnju za SAD, njihove interese i saveznike".

Prije šest godina donijeta odluka da Al-Suweydi može biti pušten iz zatvora. I dalje ostaje otvoreno pitanje kakav je predviđen tretman Al-Suweyida u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG