Dostupni linkovi

Iz BiH na ratišta u Siriju: Pozivi na odlazak u džihad


Dobrovoljci u Siriji,ilustracija
Dobrovoljci u Siriji,ilustracija

Posredstvom interneta sve su češći pozivi određenih grupa, uglavnom pripadnika selefijskog pokreta u BiH, koji pozivaju na džihad, sveti rat u Siriji. U jednoj od video poruka tvrdi se kako su spremni ići u Siriju i boriti se u redovima pobunjenika protiv režima predsjednika Bashara al-Assada. Na ovakve pozive nema konkretnih odgovora bh. političkog, ali ni sigurnosnog aparata. S druge strane, građani Sirije koji spašavaju goli život našli su put i do BiH.

Prema informacijama policijskih agencija, iz BiH u Siriju su otišla 52 muškarca. Njih 32 su se vratili, dok ih je 20 ostalo. Iz BiH u Siriju su otišli organizirano preko Turske, tvrdi član porodice jednog od njih, za kojeg kaže i da je ostavio nezbrinutih četvero djece i suprugu, te oproštajno pismo s obećanjem da će imati sve kad se on vrati:

„Otišao iz Sarajeva za Tursku, a onda navodno preko nekog generala, koji je odbjegao iz Assadove vojske, otišao je u pobunjenike.“

Prije dva mjeseca na videoservisu LiveLeak pojavio se snimak bh. selefija koji su, tvrdi autor, spremni ići u Siriju i boriti se u redovima pobunjenika protiv režima predsjednika Bashara al-Assada. Na videu se pojavljuje devet muškaraca naoružanih automatskim oružjem. Oni će se, kako piše u opisu videa, pridružiti pobunjenicima u sirijskom gradu Hama.

Nadležne institucije u BiH se ne oglašavaju. Pisanog ili usmenog traga o Bosancima i Hercegovcima koji se bore u Siriji nema, a povodom ovoga još uvijek nije pokrenuta ni zvanična istraga. To je rezultat različitih stajališta unutar bošnjačkog političkog i vjerskog vrha u BiH, smatra novinar Esad Hećimović:

„Ako pogledamo u međunarodnim razmjerama, šejh Jusuf el-Kardavi je ta osoba koja poziva na džihad u Siriji, ali ako pitate u samoj BiH, onda ćete vidjeti da je šejh Jusuf el-Kardavi ovdje dočekan i od strane novog reisa Kavazovića, i od strane starog reisa Cerića, i od strane člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, i da niko nije ni na koji način u javnosti osporio takav njegov poziv na džihad u Siriji. Kako mi sada možemo kritikovati mladiće koji idu na džihad u Siriji, a da istovremeno one koji javno na to pozivaju ne pitamo za njihovo stajalište?“, kaže Hećimović.

Da novinari nisu pitali, niko od zvaničnika u BiH ne bi progovorio ni riječ o ovome. Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić bio je ipak prinuđen da otkrije neke, kako kaže, ideje kako spriječiti ovakve situacije:

„Državljani BiH ne bi trebali učestvovati u bilo kojem ratnom sukobu bilo gdje u svijetu. U tom smislu se pojavila ideja da se zakonski reguliše jedna vrsta zabrane da građani BiH mogu učestvovati u stranim vojnim snagama ili na ratištima izvan BiH“, navodi Radončić.

Na pozive bh. mladićima da se pridruže borbi pobunjenika u Siriji protiv Assadovog režima nije ostala nijema Islamska zajednica BiH. U hutbi od 23. augusta 2013. reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u džamiji u Stocu je rekao:

„Osuđujem zlo i nasilje, pozivanje na nasilje i prijetnje. One Širenje sektaških učenja i pravaca je štetno u Bosni i Hercegovini i djelovanje s tih pozicija je neprihvatljivo.”

No, dok se državljani BiH, većinom pripadnici selefijskog pokreta, dobrovoljno prijavljuju za odlazak na ratište u Siriju, sirijski državljani bježe spašavajući goli život.

XS
SM
MD
LG