Dostupni linkovi

Ivanovićev dalijevski performans: Neopravdan napad na medije


Zgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore
Crnogorski ministar poljoprivrede Petar Ivanović juče je, nezadovoljan objavljivanjem zvaničnih podataka državnog zavoda za statistiku koji demantuju njegove tvrdnje o povećanju zaposlenosti u sektoru poljoprivrede, održao konferenciju za novinare koja bi u medijima, vjerovatno, bila rutinski zabilježena da nije krivicu svalio na medije i pritom izveo pravi mini-performans zasipajući perjem zvaničnu Vladinu press-poziciju.

"Osnovna teza je da ministar poljoprivrede ne govori istinu. Ponovimo to 100 puta i pustimo ministra da to demantuje," kazao je Ivanović.

Pored ovog navoda koji sugeriše da je ministar žrtva gebelsovske propagande koja je funkcionisala po principu - sto puta ponovljena laž postaje istina, tokom jučerašnjeg press-a ministra koji je više ličio na performans nego na obraćanje javnosti jednog člana Vlade, citiran je i Ajnštajn ali je centralna vizuelna metafora bila povezana sa čuvenom rečenicom pjesnika i novinara Duška Radovića koji je glasinu opisao kao prosipanje perja sa vrha zgrade, a demanti kao pokušaj vraćanja prosutog perja u jastuk.

Ivanović je medijsko objavljivanje podataka zvanične državne statistike na specifičan način predstavio kao podmetanje:

"Podmetanje protiv istine. Vraćamo se onome da li će ikada jaje koje je mućak makar postati i kukavičije jaje."

Sve je počelo u Skupštini kada je premijer Milo Đukanović, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da je u poljoprivredi tokom prošle godine došlo do povećanja zaposlenosti za 1.080 novih radnih mjesta što je naišlo na nevjericu parlamentaraca, pa čak i sam predsjednik parlamenta i Đukanovićev koalicioni partner, Ranko Krivokapić nije odolio da ne kaže da bi to, da je tačno, značilo "da je crnogorska poljoprivreda bila najbrža rastuća poljoprivreda na svijetu".

Dan prije ministrovog press-a, dnevnik Vijesti je objavio zvaničan podatak Monstat-a, da je u prethodnoj, umjesto povećanja, došlo do smanjenja zaposlenosti u poljoprivredi u odnosu na 2012.

Žestoko negodovanje Ivanovića komentarisala je ombudsmanka dnevnika Vijesti, Božena Jelušić:

"Iz performansa koji smo imali priliku da vidimo i koji je djelovao prilično nadrealno, u najboljem dalijevskom maniru, proizašlo je to da su mediji krivi za sve i da ne postoje zaista nikakve objektivne okolnosti koje bi navodile institucije da kontrolišu jedna drugu ili da barem prikupljaju podatke prema metodologiji koja je poznata jednima i drugima nego su isključivo krivi mediji kada te podatke objave i kada jednostavno njima pokušavaju da ukažu na neku društveno važnu pojavu ili problem. U ovom slučaju zaista za performans nije bilo mjesta, nije bilo ni razloga i ne doživaljavam da su u ovom slučaju mediji išta uradili osim što su profesionalno izvijestili o onome što je zvanična institucija objavila prema metodologiji koju koristi."

Ministar Ivanović danas nije odgovarao na telefonske pozive, pa nije bilo moguće postaviti mu pitanje - da li je vladina press-pozicija pravo mjesto za performanse koji uključuju prosipanje perja, kao ni ono suštinsko - zašto meta njegovog negodovanja nije Monstat, nego medij koji je samo objavio njihov nalaz?

Tokom jučerašnje konferencije za novinare, Ivanović je počeo da obrazlaže ali nije završio.

"Hajdemo sada malo oko ne znanja. Dakle, mi smo kao tim u dnevnim novinama Vijesti čedni, nevini, mi poštujemo Kodeks novinara. Mi nijesmo autori ove informacije. Mi samo prenosimo ono što drugi pišu. To je Monstat-u pa ministre vi pođite tamo i to sa njima raspravite. Ne sa nama. Da li baš novine i novinari Vijesti mogu da čitaju ono što piše malim slovima a što se zove statistički podatak. To ću prepustiti Vijestima i Monstat-u pa neka jedni druge ubjeđuju šta znači statistički podatak."

Politikolog Daliborka Uljarević u performansu ministra Ivanovića vidi samo nastavak prakse po kojoj se odgovornost za Vladine podbačaje na medije.

"Umjesto konkretnih činjenica kojima bi osporio navode medija Ivanović je pribjegao jednom marketinškom triku za koji vjerujem da će izazvati podsmjeh jer ne možemo skrenuti pažnju jednim marketinškim trikom sa onoga što je vidljiv nedostatak koordinacije vladinih organa i onoga što je pravo novinara da analiziraju i kritikuju izostanak rezultata vlasti. Mediji se proglašavaju krivcima koje dalje treba optužiti i procesuirati ili pak napasti. Ovako se unaprijed aboliraju svi ti napadi kojih smo i do sada bili svjedoci a koji su bili prije svega upućeni na one medije koji su kritikovali učinke ove vlade."
XS
SM
MD
LG