Dostupni linkovi

'Ivanka Tramp', brend koji je uzburkao politiku umesto tržište


'Ivanka Tramp' brend ima žensku odeću, cipele i tašne
'Ivanka Tramp' brend ima žensku odeću, cipele i tašne

Jedna od najbližih saradnica američkog predsednika Donalda Trampa, Kelien Konvej, napravila je grešku promovišući modnu liniju njegove ćerke Ivanke, izjavio je predsednik nadzornog komiteta u Kongresu SAD Džejson Čafez.

Čafez je najavio pokretanje istrage o kršenju uredbe o etici u vladinim službama zbog ovog slučaja u kome je Tramp kritikovao kompaniju Nordstrom koja je povukla brend njegove ćerke navodeći kao razlog pad prodaje.

“Time je bez sumnje pređena linija što je neprihvatljivo”, kazao je Čafez, inače republikanac kao i Donald Tramp.

Kupite Ivankine stvari. Ja ću to da uradim danas. Ovo je besplatna reklama: Kelien Konvej
Kupite Ivankine stvari. Ja ću to da uradim danas. Ovo je besplatna reklama: Kelien Konvej

Bela kuća je saopštila da predsednik "apsolutno" i dalje podržava Kelien Konvej, uprkos sve većim kritikama.

Doduše, portparol Bele kuće Šon Spajser je kratko rekao da je joj je "dat savet" o ovom slučaju, ne precizirajući, međutim, detalje.

Spajser je dan ranije kazao da Tramp ima pravo da brani člana svoje porodice, ističući da je odluka Nordstroma nepoštena jer odbacuje Ivanku "zbog svog problema s Trampovom politikom".

Prema federalnim etičkim pravilima, zaposlenima u Beloj kući je "zabranjeno promovisanje bilo kog proizvoda, usluge ili preduzeća".

Čafez je rekao da Bela kuća treba da obavesti Ured za etiku u vladinim ustanovama kako bi se omogućilo pokretanje istrage. On je najavio da će sa svojim kolegom iz Demokratske stranke pisati o tome predsedniku Trampu.

"Neophodno je da se time pozabavimo. Nema 'ako' i 'ali' o ovom pitanju", istakao je Čafez.

Sve su učestalije tvrdnje da su pojedini uposlenici Bele kuće u sukobu interesa.

Kelien Konvej je u četvrtak promovisala modnu kolekciju Ivanke Tramp, dan nakon što je predsednik kritikovao robnu kuću "Nordstrom" koja je prestala da prodaje njene proizvode.

"Kupite Ivankine stvari. Ja ću to da uradim danas. Ovo je besplatna reklama: Idite, kupite ih danas, svi", poručila je Konvej u intervjuu za televiziju Foks njuz.

Tramp je u sredu napisao na Tviteru da se "Nordstrom" poneo nekorektno.

"Nordstrom je tako nefer tretirao moju ćerku Ivanku. Ona je divna osoba - uvek me navodi da uradim pravu stvar. Užas", napisao je Tramp najpre na svom privatnom Tviter nalogu, a potom je ova poruka retvitovana sa zvaničnog naloga predsednika SAD, koji je dosad bio rezervisan samo za državna pitanja, objavio je CNN.

Sve su učestalije kritike ovog Trampovog postupka.

Prodaja proizvoda Ivanke Tramp konstantno padala tokom 2016. godine, naveo "Nordstrom"
Prodaja proizvoda Ivanke Tramp konstantno padala tokom 2016. godine, naveo "Nordstrom"

Norman Eisen, savetnik bivšeg predsednika Baraka Obame za etička pitanja, ocenio je da je izjava Kelien Konvej reklama i da se time krši zakon o etici u vladinim službama.

"Ovo je veoma ozbiljno pitanje", smatra Eisen.

Predstavnici Demokratske stranke su ocenili da je Trampova poruka "neprikladna" i "nečuvena", prenosi BBC.

Senator iz Pensilvanije Bob Kejsi rekao je da smatra da je nemoralno i nedolično da predsednik napada privatne kompanije zbog odbijanja da "obogate" njegovu porodicu.

Dve liberalne lobističke grupe podnele su tužbu Uredu za etiku u vladinim službama.

"Potez Kelien Konvej je još jedan primer zanemarivanja sukoba interesa u koje su uključeni pojedini članovi Trampove porodice i administracije", kazao je za AP Krejg Holman, lobista grupe Javni građanin (Public Citizen).

Nordstrom je u sredu ponovio da njegova odluka o povlačenju iz prodaje brenda Ivanke Tramp nije motivisana političkim već isključivo ekonomskim razlozima.

“Nordstrom” je peti trgovinski lanac koji je prestao da prodaje proizvode Ivanke Tramp
“Nordstrom” je peti trgovinski lanac koji je prestao da prodaje proizvode Ivanke Tramp

Kompanija je navela da je prodaja proizvoda Ivanke Tramp konstantno padala tokom 2016, naročito u drugom delu godine, "do te mere da više nije bilo poslovne logike nastaviti prodaju tog brenda".

Međutim, analitičari smatraju da je linija odevnih predmeta i modnih detalja iz kolekcije Ivanke Tramp veoma kvalitetna, te da je odluka ovog čuvenog američkog trgovinskog lanca politički motivisana.

U međuvremenu, Nordstrom je prošle nedelje u internom saopštenju podržao imigrante posle Trampove uredbe kojom je privremeno zabranjen ulazak državljanima iz sedam muslimanskih država.

Odluka o povlačenju proizvoda Ivanke Tramp se vremenski poklapa sa kampanjom na društvenim mrežma GrabYourWallet (Uhvati svoj novčanik) - za bojkot svih Tramovih proizvoda još od vremena kada je objavljen snimak vulgarnog rečnika koji je predsednik SAD koristio o ženama.

Nordstrom je peti trgovinski lanac koji je prestao da prodaje proizvode Ivanke Tramp. To su ranije učinili Nieman Marcus, kanadska prodavnica obuće Shoes.com, lanac robnih kuća Belk i onlajn stranica Jet.com koja prodaje robu s popustima.

Ovoj kampanji su se pridružili i kompanije Home Shopping Network i ShopStyle.

"Ivanka Tramp" brend ima žensku odeću, cipele i tašne, a svi ovi proizvodi uklonjeni su i sa sajta prodavnice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG