Dostupni linkovi

Italija uzdrmala Evropu, ali ključni ispiti tek predstoje


Matteo Renzi najkon objave rezultata referendum, 4. decembar 2016.
Matteo Renzi najkon objave rezultata referendum, 4. decembar 2016.

Svjetski mediji analizirali su posljedice rezultata nedjeljnog referenduma o ustavnim promjenama u Italiji, zbog čijeg poraza je premijer koalicije lijevih stranaka Matteo Renzi podnio ostavku. To je bila današanja tema na "Zašto?".

  • Guardian: Bez promjena

Prvo je Velika Britanija glasala za Brexit, potom je Amerika glasala za Trumpa i sada su Italijani glasali protiv ustavnih reformi.

“Primamljivo je povući paralele između ta tri glasanja. Italijanski referendum, međutim, nije politički zemljotres. Njegovi razlozi su drugačiji i njegove posljedice na domaću i međunarodnu politiku će vjerovatno biti ublaženi,” piše liberalni londonski dnevnik.

U Italiji, teme kao globalizacija i imigracija nisu dominirale predizbornom kampanjom i sam rezultat se ne uklapa u narativ o populističkoj pobuni protiv svjetskih elita.

Referendum je različit i zbog toga što će njegove posljedice biti ograničene i uprkos očekivanim usponima i padovima na finansijskim tržištima situacija je drugačija u odnosu na evropsku krizu 2011.

Na političkom planu, također, neće biti velikih promjena, prijevremenih izbora niti novog rasta Pokreta pet zvijezdi, koji će i dalje odbijati da se uključi u pregovore ili u sastav izvršne vlasti. Nova vlada će po sastavu ali i po politici biti dosta slična odlazećoj.

“Italija neće biti domina koja će prouzročiti još više nestabilnosti u Evropi,” zaključuje Guardian.

  • Wall Street Journal: Procjep

Nedjeljni referendum u Italiji je potvrdio rastući rascjep između onoga što je potrebno da se oporavi ekonomija i rastućeg vala evropskog populizma, smatra njujorški poslovni dnevnik.

Italijanski premijer je smatrao da je je njegovoj zemlji potrebna čvrsta ruka i jasan mandat kako bi se izborila protiv birokratije i korupcije i olakšala posao kompanijama:

“Raspoloženje protiv establišmenta je jače od želje za reformama,” kazao je za WSJ Stefano Stefanini, savjetnik u firmi za odnose sa javnošću Podesta Group i pomoćnik nekadašnjeg predsjednika Giorgia Napolitana.

“Prisutan je otpor prema promjenama, (to je) jedan urođeni konzeravatizam u Italiji.”

To je i paradoks u srcu evropske – i američke – politike danas, smatra WSJ:

"Otpor promjenama među glasačima vodi ka sve izraženijim anti-sistemskim rješenjima na glasačkim listićima.”

Saniranje nacionalnih ekonomija je ključno za liječenje bolesti eurozone ali to nije dovoljno, zaključuje list:

“Mnogi ekonomisti i zvaničnici kažu da je također potrebna čvršća unija između 19 članica eurozone i veća raspodjela ekonomskih i finansijskih rizika.”

  • Reuters: Pogrešna procjena

Britanska novinska agencija smatra da “zvučno ne” na referenedumu o ustavnim promjenama nije glas protiv eura i Evropske unije.

“Ali ishod glasanja, koji Renzija izbacuje iz ureda, predstavlja korak unazad za Evropu u momentu kada se njeni lideri bore da nađu kredibilan odgovor na Brexit, izbor Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama i uporne domaće ekonomske probleme,” smatra agencija sa sjedištem u Londonu.

Vodeći evropski anti-EU političari su požurili da rezultat proglase pobjedom antievropskih snaga:

“Ali za razliku od Velike Britanije, istraživanja pokazuju da su Italijani za EU i euro.”

Zbog toga, Renzijev poraz više liči na pogrešnu procjenu nego na odbijanje Evrope, smatra Reuters:

“Mnogo više nego italijanski referendum, izbori u Francuskoj se pretvaraju u ključni momenat za Evropu i njen politički 'mainstream'.”

XS
SM
MD
LG