Dostupni linkovi

Istraživanje: Teški korisnici marihuane su podložni lažnim sjećanjima


Zbog činjenice da je marihuana jedna od najzastupljenijih rekreativnih supstanci, odmah nakon alkohola i duhana, naučnici sve češće analiziraju njen utjecaj na ljudski organizam.

Veliki broj istraživanja fokusira se na sposobnost marihuane da utiče na ljudsku memoriju, a generalni konsenzus naučnika jeste da konzumiranje ove uglavnom ilegalne droge mijenja konfiguraciju naših sjećanja.

Novi rezultati posljednjeg istraživanja koje je provedeno na Univerzitetu u Barceloni, a potom objavljeno u magazinu Molecular Psychiatry, nagovještavaju kako marihuana može povećati šanse za kreiranje tzv. lažnih sjećanja u mozgu korisnika.

Također, istraživanje je po ko zna koji put potvrdilo tezu da upotreba marihuane može dovesti do težeg procesuiranja već novih sjećanja.

Lažna sjećanja mogu biti benigna, kao što je uvjerenje da ste ostavili obuću ispred, umjesto iza vrata, ali mogu biti i zabrinjavajuća kao što je pojava memorije o zlostavljanju iako se ono nikada nije desilo.

Istraživanje je provedeno nad 16 korisnika marihuane koji istu upotrebljavaju na razne načine barem jednom dnevno u posljednje dvije godine. Naučnici su shvatili da korisnici marihuane imaju veće šanse da doslovno izmisle sjećanje u odnosu na grupu koja vrlo rijetko konzumira ovu laku drogu.

Kao test korištene su liste povezanih i nepovezanih riječi, a učesnicima je nakon uvida rečeno da se pokušaju sjetiti cjelokupnog spiska. Korisnici marihuane češće su spominjali riječi koje, mada povezane sa postojećim, uopće nisu bile na listi.

XS
SM
MD
LG