Dostupni linkovi

Istražitelj odbacio teze optuženog o Srebrenici


Tomas Blaščik u sudnici 26.siječnja 2012.
Tomas Blaščik u sudnici 26.siječnja 2012.
Na haškom suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenje Tomaša Blaščika (Tomasz Blaszczyk), istražitelja tužiteljstva koji je napravio analizi snimaka beogradskog novinara Zorana Petrovića Piroćanca tijekom 13.i 14.srpnja 1995.godine.

Spomenuti video pod nazivom autora Petrovića „Operacija Srebrenica“, koji prikazuje ulazak Vojske Republike Srpske u tu zaštićenu zonu, razdvajanje muškaraca od žena i djece te leševe ubijenih – najgledaniji je film na Haškom sudu budući da za više optuženih prikazuje inkriminirajuće scene.

Unakrsnim ispitivanjem o detaljima analize filma optuženi Karadžić je pokušao dovesti u pitanje metode i zaključke Blaščika o video snimcima pomoću kojih je tijekom glavnog ispitivanja locirao mjesta masovnih egzekucija, poput skladišta u Kravici.

Karadžić je želio prikazati kako su Vojnici Republike Srpske pomagali zarobljenim bošnjačkim muškarcima želeći ih zaštititi od osvete lokalnih Srba. Kao i tužiteljstvo i optuženi je prikazivao snimljeni film Piroćanca, plasirajući svoje teze s kojima se svjedok Blaščik nije složio. Primjerice o snimci na kojoj Vojnik Republike Srpske tjera zarobljenog Bošnjaka da skine sa sebe maskirnu majicu.

Radovan Karadžić u sudnici, 26. siječnja 2012.
Radovan Karadžić u sudnici, 26. siječnja 2012.
„Je li ste Vi shvatili da je to sugestija da skine sa sebe oznaku nečega vojnoga. I da je to u korist toga zarobljenika. Kao civila, a ne nekog potencijalnog borca koji je možda uzeo s mrtvog Srbina majicu. Je li Vam to palo na pamet?“, upitao je optuženi.

"Mislim da je prije taj čovjek u vojnoj uniformi mogao računati na to da će se prema njemu postupati kao ratnom zarobljeniku. Da će biti predan u ruke vojske i to bi za njega bilo povoljnije. Imajte u vidu da je u srpnju 1995.godine vladala velika vrućina. Sunce je peklo i sjediti vani više sati bez ikakve majice je vrlo opasno", ustvrdio je optuženi.

Osim toga prikazani lov na ljude, topničke i minobacačke napade na kolonu od nekoliko tisuća Bošnjaka koja se kroz šumu željela probiti do Tuzle, Karadžić je želio prikazati kao borbu s divizijom Armije BiH, što je istražitelj tužiteljstva također odbacio kao mogućnost.

„Na pitanje gospodina (tužitelja) Nichollsa – na koga se to pucalo tamo, odnosno tko je u toj koloni bio, Vi ste rekli – muslimansko stanovništvo. Pa vjerujem da Vam se to omaklo. Slažete li se da je ogromna većina te kolone od 13-15 tisuća ljudi, da su bili vojnici, a ne stanovništvo?“, upitao je optuženi.

„Mislite na potpuno naoružane vojnike sa svom opremom? Ne, ne slažem se s Vama“, odbacio je svjedok.

„Mogu da ubiju, bez obzira na to kako su obučeni. Može da bude obučen kao balerina, ako ima pušku on je opasan, jel' tako?“, uporno je nastavio Karadžić, nakon čega ga je predsjedavajući sudac O Gon Kwon upozorio da Sudsko vijeće neće uzimati u obzir pitanje sastava spomenute kolone te zamolio da nastavi s drugom temom.


Drugi dio dokumentarca o snimkama Piroćanca

Blaščik je dovršio iskaz potkraj sudske sjednice u četvrtak, a nakon njega za klupu za svjedoke je sjeo Žan-Rene Ruez (Jean-Rene Ruez), još jedan od istražitelja srebreničkog pogroma koji je trenutno načelnik u francuskoj policiji. Njegov iskaz nastaviti će se i u petak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG