Dostupni linkovi

Istražitelj: Na Sarajlije pucano s položaja VRS


Posljedice ratnih razaranja u Sarajevu
Posljedice ratnih razaranja u Sarajevu
Na suđenju bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću dovršen je višednevni iskaz haškog istražitelja kanadskog porijekla Berija Hogana (Barry Hogan).

On je za potrebe istrage i suđenja za teror nad civilima snimao mjesta pogibije i ranjavanja Sarajlija (1992-1995) za što Mladić odgovara po zapovjednoj odgovornosti, kao i za optužbe za dvostruki genocid, protjerivanja i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

U završnici ispitivanja obrana i tužiteljstvo su se najviše sporili oko incidenta snajperskog ranjavanja trogodišnje djevojčice Anise Pite, koja je 13. prosinca 1992. godine pogođena u obiteljskoj kući u sarajevskom naselju Širokača.

Beri Hogan
Beri Hogan
Prema nalazima haške istrage potvrđeno je da je hitac ispaljen s položaja Baba Stijene koji je bio pod kontrolom VRS-a. No Mladićev branitelj Branko Lukić pokušao je tijekom unakrsnog ispitivanja dovesti u pitanje nalaze Hoganove istrage, pokušavajući prikazati kako je napravljena pristrano te kako je dijete možda bilo kolateralna žrtva sukoba. Odnosno da je projektil mogao doći i s područja Sarajeva pod kontrolom Armije BiH „koja je držala položaje od groblja do Baba Stijene“.

„Kada ste bili na licu mjesta jeste li mogli vidjeti ovo groblje?“, ispitivao je Lukić.

„Mislim da nisam vidio groblje s verande te kuće, morao sam dosta zumirati da bih vidio te grobove“, odgovorio je Hogan.

„Ako gledamo s točke gdje se nalazila Anisa Pita kad je pogođena – je li se može vidjeti ovo isto što se vidi tu ili bilo koji dio groblja?“, željelo je provjeriti u dodatnom ispitivanju haško tužiteljstvo.

„Ne“, odbacio je svjedok mogućnost da je djevojčica stradala od pucnja s položaja Armije BiH, ostajući i dalje pri stavu da je pucanj došao s područja Baba Stijene jer se i sam naknadno uvjerio tijekom istrage da je na tom mjestu bilo ukopanih položaja vojno-policijskih snaga bosanskih Srba.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:18 0:00
Direktan link

Hogan je također odbacio teze obrane o pucnjevima s položaja Armije BiH i u vezi sa drugim incidenatima navedenim u optužnici protiv generala Mladića, poput snajperskog ubojstva Munire Zametice koja je pogođena dok je zahvaćala vodu iz kanala Dobrinje, kao i ranjavanja Ramize Kundo dok je nosila kante vode.

Suđenje generalu Mladiću nastaviti će se u četvrtak, za kada je najavljen iskaz vojno-obavještajnog analitičara Rejna Tunensa (Reynaud Theunens), koji je tijekom proteklih godina načinio niz stručnih izvještaja o vojno-političkom zapovjednom lancu bosanskih Srba za vrijeme rata.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG