Dostupni linkovi

Istražitelj: Broj ubijenih iz Srebrenice još raste


Dušan Janc svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 19. kolovoz 2013.
Dušan Janc svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 19. kolovoz 2013.
Nakon trotjedne ljetne pauze na Haškom sudu se nastavilo suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću iskazom slovenskog policajca Dušana Janca. On je za potrebe haškog tužiteljstva istraživao ratne zločine u Bosni i Hercegovini, posebice u Srebrenici, o čemu je svjedočio na više suđenja, prezentirajući ažurirane podatke o broju do sada eshumiranih žrtava, koji se još uvijek povećava.

Janc je sucima opisao nalaze svoje petogodišnje istrage ubojstava Srebreničana navodeći podatak od 6849 do sada identificiranih žrtava preko DNA metode. Pri tom je napomenuo kako proces istrage i dalje traje, 18 godina od zauzimanja Srebrenice te da su trenutno neidentificirane još 142 osobe eshumirane iz masovnih grobnica.

Stranica izvještaja prikazana u sudnici, 19. kolovoz 2013.
Stranica izvještaja prikazana u sudnici, 19. kolovoz 2013.
„Proces identifikacije traje. Obavlja ga Međunarodna komisija za nestale osobe u Bosni i Hercegovini. Kako vrijeme odmiče tako se obavljaju nove identifikacije, to radi Međunarodna komisija. Otkrivaju se nove masovne grobnice i eshumiraju se nakon toliko godina. I to grobnice koje su u vezi s događajima u Srebrenici. Shodno tome broj identificiranih osoba se povećava“, naveo je svjedok tužiteljstva koji je tijekom istrage i uparivanja imena žrtava koristio više različitih izvora, poput dokumentacije vlasti BiH (tužiteljstvo BiH i kantonalni tužitelji), Instituta za nestale BiH, Liječnici za ljudska prava, kao i Međunarodne komisije za nestale osobe.

Inače, spomenuta Međunarodna komisija za nestale osobe, ICMP, raspolaže podacima od oko 8100 Srebreničana kojima se izgubio trag nakon pada UN-ove zone u srpnju 1995. Samo u godini dana od prošlogodišnjeg svjedočenja na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, istražitelj Janc je morao obnoviti svoj izvještaj o broju žrtava budući da su i u međuvremenu pronađene nove grobnice u vezi sa Srebrenicom.

„Vidimo da ima dvije nove masovne grobnice koje sam unio u ovaj novi izvještaj. Jedna je Zalažje 2, a druga Kaldrmica 2010. Također sam uključio nekoliko čini mi se, četiri pojedinačne grobnice“, spomenuo je haški istražitelj.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:50 0:00
Direktan link

Cerska, Orahovac, Čančarski put, Glogova, Bišina, Sandići... samo su neke od lokacija brojnih masovnih grobnica u kojima su pronađene na stotine žrtava, kao i na stotine poveza za ruke i oči.

Na početku unakrsnog ispitivanja obrana je željela dovesti u pitanje izvještaj svjedoka, pokušavajući prikazati kako su u srebreničke žrtve masovnih pogubljenja ubrajane i žrtve borbi. Nakon Janca, koji će iskaz nastaviti u utorak, još nekoliko svjedoka će prezentirati nalaze o istragama srebreničkog zločina, za što general Mladić odgovora po zapovjednoj odgovornosti.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG