Dostupni linkovi

Istraga Europola: Da li su utakmice namještane i u Crnoj Gori


Ilustracija
Ilustracija
Evropska policijska služba Europol otkrila je kriminalnu mrežu koja je namjestila rezultate 680 fudbalskih utakmica, uključujući mečeve Lige šampiona, kao i utakmice kvalifikacija za Svjetsko i Evropsko prvenstvo. I dok evropska javnost bruji o skandaloznim nalazima i detaljima iz tog izvještaja, u Crnoj Gori štampa špekuliše kako je i ova zemlja na tapetu te da Europol istražuje moguće namještanje utakmica u koje su navodno umiješani domaći klubovi.

Za medijske informacije kako Europol u okviru najveće istrage o namještanju utakmica u evropskom i svjetskom fudbalu navodno provjerava i moguće neregularnosti u Crnoj Gori, do početka emisije nijesmo uspjeli da dobijemo niti potvrdu niti demantij iz sjedišta te policijske organizacije u Hagu. Rečeno nam je da će na naša pitanja odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Dnevnik "Dan" je prethodno objavio kako Europol istražuje moguće namještanje utakmica u domaćem prvenstvu kao i da su na tapetu navodno dva crnogorska kluba. Više pojedinosti nije saopšteno.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore Momir Đurđevac podržava akciju Europola protiv kriminala u fudbalu. Ne želi međutim da komentariše informacije o navodnoj istrazi u vezi sa mogućim namještanjem utakmica u Crnoj Gori.

"Ne bih da se bavim tim pretpostavkama. Radi se o ozbiljnoj stvari i ozbiljnim institucijama i ja bih sačekao da EUROPOL cijelu stvar nakon istrage svede na nacionalni nivo i da nas onda obavijeste o svojim nalazima. Tek onda ćemo da komentarišemo i dajemo informacije. Sve ostalo bi bilo u domenu nagađanja", istakao je Đurđevac.

Za urednika sportskog programa na TV Vijesti Aleksandra Radovića mogućnost namještanja fudbalskih mečeva u Crnoj Gori postoji ukoliko se utakmice domaćeg prvenstva nalaze u ponudi ilegalanih kladionica u inostranstvu ili u slučajevima, kako kaže prijateljskog dogovora među klubovima da jedan tim namjerno izgubi kako bi napravio uslugu drugom.

"Ukoliko utakmice crnogorske lige postoje u ponudi ilegalnih azijskih kladionica onda se sigurno utakmice crnogorske lige ne razlikuju od utakmica bilo gdje drugdje u evropskim ligama. Ukoliko ne postoje u ponudi azijskih kladionica onda je mogućnost da se utakmice namještaju zbog kladionica mala. A ako se namještaju, a postoje ozbiljne indicije da se to čini, onda se namještaju iz nekih oprijateljskih osnova. Inače, jako teško je dokazati to krivično djelo, jer kako dokazati da je neka ekipa igrala slabije u tom trenutku nego što može, kako objasniti da je neki golman lošije branio u tom trenutku nego inače što brani", navodi on.

Zamoljen da pojasni termin namještanje iz prijateljskih osnova, Radović kaže:

"Bez dileme može da se jednim okom vidi kada ekipa ne želi da pruži otpor drugoj ekipi. Uglavnom se to iz mog iskustva svodilo na prijateljski dogovor dvije ekipe, dva kluba. Nekom klubu dakle trebaju da bi se spasio i ostao u ligi, a drugom klubu ne trebaju bodovi i to po onoj - sada ćemo mi vama to da učinimo, a vi nama kada nam bude trebalo".

Pripremaju se novi propisi

I dok se čeka detaljniji izvještaj i rezultati istrage Europola, zvanično u Crnoj Gori nije se dogodila niti jedna afera u domaćem fudbalu koja bi ukazivala na moguće kriminalne radnje.

Ostaje da vidimo da li je to zato što je u crnogorskom fudbalu sve čisto, ili zato što neko stvari drži pod kontrolom, kako neregularnosti i eventualne kriminalne radnje ne bi dospjele u javnost.
Ilustracija
Ilustracija

U međuvremenu, crnogorsko zakonodavstvo priprema nove proprise kojima bi namještanje utakmica i u Crnoj Gori bilo definisano kao krivično djelo.

U FSCG mnogo očekuju od tih novina u Krivičnom zakoniku.

"U novom krivičnom zakonu jasno postoji član koji se upravo bavi namještanjem rezultata utakmica i svi oni koji to budu radili biće sankcionisani", naglašava Momir Đurđevac.

Sportski novinar Đorđe Kustudić sumnja, međutim da će i kada stupe na snagu te izmjene tako brzo donijeti rezultate.

"Kako će se izvoditi dokazi, ko će se baviti time, ko će vršiti monitoring nad utakmicama? Mislim da je to vrlo problematično, pogotovo da bude urađeno i sprovedeno ovdje u Crnoj Gori. Teško da ćemo mi uskoro ovdje vidjeti da neko bude optužen i na kraju osuđen za to krivično djelo. Skeptik sam po tom pitanju. To je jedna bolest svjetskog sporta protiv koje se jako teško boriti. Mislim da će u Crnoj Gori, znajući kompletnu situaciju to ići još teže i bojim se da će te novine u zakonu ostati samo mrtvo slovo na papiru", ocjenjuje Kustudić.
XS
SM
MD
LG