Dostupni linkovi

Istorijski razgovor Obame i Rohanija


Hasan Rohani i Barak Obama
Hasan Rohani i Barak Obama
Predsednici SAD i Irana, Barak Obama i Hasan Rohani, napravili su istorijski korak ka okončanju trodecenijskog animoziteta između dve zemlje, kada su se u telefonskom razgovoru usaglasali da zajedno rade na rešavanju nedoumica oko iranskog nuklearnog programa.

Agencija Asošiejted pres ocenjuje da je petnaestominutni razgovor predstavljao krunu "seizmičkih promena" u odnosima dve zemlje dok je Rohani boravio u Njujorku, gde je učestvovao na Generalnoj skupštini UN.

Pre razgovora Obame i Rohanija, američke i evropske diplomate su pozdravile "veoma značajnu promenu" u stavu Irana i atmosferu prvih razgovora o nuklearnom programa Teherana od aprila.

Zapad na čelu sa SAD optužuje Iran da nuklearni program razvija radi atomskog oružja. Teheren negira te optužbe navodeći da nuklearni program razvija u mirnodopske svrhe.

Diplomatsko otopljavanje usledio je ubrzo posle izbora Rohanija u junu. Rohani je u kampanji, kao i Obama u svojoj izbornoj kampanji 2008, izrazio želju da se smanje tenzije u odnosima dve zemlje.

Rohanin i Obama su razgovarali dok je iranski predsednik bio u autombilu na putu ka aerodromu za let za Teheran, dok je Obama bio za svojim radnim stolom u Ovalnom kabinetu.

Rohanijevi saradnici su pokrenuli incijativu za razgovor, a poziv je usledio iz Bele kuće.

Lideri Irana i SAD su poslednji put razgovarali 1979. pre Iranske revolucije kojom je svrgnut prozapadni šah Reza Pahlavi i kojom su na vlast došli islamski ekstremisti.

Obama je novinarima u Beloj kući rekao da "iako će izvesno biti značajnih prepreka i iako uspeh nikako nije zajamčen", on veruje da se može postići obuhvatno rešenje.
XS
SM
MD
LG