Dostupni linkovi

Istopljeni milioni eura Duvanskog kombinata


Duvanski kombinat Podgorica
Duvanski kombinat Podgorica

Za poslovanje Duvanskog kombinata godinama se vezuju brojne kontroverze. Špekulisalo se o proizvodnji falisifikovanih svjetskih duvanskih brendova, a u par navrata su i brodovi sa njegovom robom zadržavani u međunarodnim lukama upravo zbog sumnji na šverc. Firma je u međuvremenu otišla u stečaj, ali su ostale brojne sumnje u moguće malverzacije prilikom prodaje njene imovine, a koje su sada predmet parlamentarne istrage.

Uprkos činjenici da proizvodi cigarete, akciznu robu koja obezbjeđuje visoke stope profita, Duvanski kombinat Podgorica je otišao u stečaj maja 2010, a njegova imovina je nakon svega dvadesetak dana prodata građevinskom preduzeću Zetagradnja za 13 miliona i 200 hiljada eura. Kasnije je, zbog sumnje da je proces prodaje imovine podgoričkog Duvanskog kombinata svjesno realizovan na štetu državnih interesa, 28 poslanika je pokrenulo inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage.

A, indikacije su brojne. Prije svega, sumnjalo se da je na samu zemljište Duvanskog koje je na veoma atraktivnoj lokaciji u centru glavnog grada, oko bacio takozvani građevinski lobi, a činjenica da je kupac DKP-a upravo Zetagradnja, za mnoge je bila upravo potvrda tih sumnji.

Jedan od najočiglednijih indikatora da se radi o neregularnom poslu je drastično smanjena procijenjena vrijednost imovine Duvanskog kombinata. Umjesto za 25, imovina DKP-a je prodata za upola manju sumu.

Stečajni upravnik Duvanskog kombinata, Veselin Raičević je, tokom današnjeg saslušanja pred Anketnim odborom, rekao da je prvobitnu procjenu, iz manipulativnih razloga, uradilo prethodno rukovodstvo kompanije.

„Ta procjena koju su oni uradili koristila je za njihove potrebe. Vršili su revalorizaciju osnovnih sredstava, imovine i ostalog da bi na taj način izvršili pokrivanje gubitaka koje su iskazivali.“

U opoziciji, pored vrijednosti prodate imovine Duvanskog za koju sumnjaju da je namjerno i prekomjerno umanjena, sumnjaju da je sve svjesno rađeno na štetu kompanije, njenih radnika i države, a u korist kupca – građevinskog preduzeća Zetagradnja.

Kao jedan od argumenata za te sumnje je i okolnost da je imovina Duvanskog na brzinu prodata prije potpisivanja trojnog Sporazuma Kompanije, Glavnog grada i Vlade jer bi nakon toga cijena zemljišta naglo skočila.

Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović

„Ugrabili ste da prodate Duvanski“, rekao je nezavisni opozicioni poslanik, Velizar Kaluđerović koji sumnja da je upravo zbog toga i oglas za prodaju išao samo osam dana i to samo u jednom domaćem dnevnom listu.

„Šest miliona eura je nestalo saglasno klauzulama kupoprodajnog ugovora koji ste vi zaključili sa Zetagradnjom, pa je svaki cent koji je Zetagradnja, kao dio kupoprodajne cijene, platila stavljen pod kamatu od osam posto, pa je po tom osnovu kupoprodajna cijena umanjena za preko dva miliona i šesto hiljada eura. Pored toga, plaćani su i penali zbog kašnjenja sa oslobađanjem lokacije od 98 hiljada eura mjesečno, pa je i po tom osnovu kupoprodajna cijena umanjena za dva i po miliona eura. Umanjena je i po osnovu priznanja troškova rušenja postojećih objekata za 700 hiljada. Dakle, istopilo se šest miliona eura.“

Stečajni upravnik Duvanskog kombinata, Veselin Raičević se pravdao da je sve urađeno u skladu sa zakonom, ali i uslovima koje je postavio kupac.

„Kupac je tražio da mu se garantuje imovina jedan kroz jedan. Tražio je i garancije u vezi sa, eventualnim, teretima na toj imovini. Zahtijevao je da se ugovorom o kuporpodaji obuhvati i imovina kćerki firmi Duvanskog kombinata na toj lokaciji. Jedan od uslova je bio i rušenje objekata, odnosno, priznavanje troškova po tom osnovu.“

Stečajni upravnik Duvanskog, Veselin Raičević nije objasnio zašto je morao da prihvati uslove koje je diktirao kupac, ali je nezavisni poslanik, Velizar Kaluđerović slikovito objasnio svoj stav u vezi sa prodajom Duvanskog kombinata građevinskom preduzeću Zetagradnja.

„Vjerujem da će ostati upamćeno i da će se pravna teorija baviti ugovornom klauzulom koju ste vi zaključili sa Zetagradnjom u kojoj ste kupcu rekli – podigni kredit, a ja ti kao prodavac garantujem da ću snositi troškove kamata za to što ćeš da me kupiš. Neko se tu dobro 'prekombinovao', a posljedice su katastrofalne po imovinu države, Duvanski kombinat i njegove zaposlene.“

Koliko su te posljedice katastrofalne govori i primjer radnika Duvanskog koji ovih dana moraju da protestima traže zarađeno, a čija se predstavnica obratila Vijestima.

„Duguju nam se doprinosi za skoro tri godine, a tu je poseban problem naših bivših radnika koji su ostvarili uslove za penziju koju upravo zbog neplaćenih doprinosa ne mogu da ostvare. Ni penzije, ni zdravstveno osiguranje.“

XS
SM
MD
LG