Dostupni linkovi

Ispovijest oca kazahstanskog džihadiste


Kazahstanski borci u Siriji
Kazahstanski borci u Siriji

Autori: Farangis Najibullah i Asylkhan Mamashuly (Prevela: Ena Stevanović)

"Oni imaju dobre uvjete za život i novac za hranu i odjeću. Voze potpuno nove Toyote. Ali samo misle o ratu."

Ovako Kazahstanac Mukhambetkali Danikhanov opisuje život svog sina i ostalih džihadista koji su napustili Kazahstan i otišli se boriti u Siriju i Irak.

Danikhanov kaže da je nedavno posjetio svog najstarijeg sina Jerzhana (28) koji je u Kazahstanu na popisu traženih osoba od januara 2014. On ističe kaže da njegov sin trenutno živi u "jednom gradu na iračkoj teritoriji" sa svojom suprugom i troje djece.

"Ne mogu reći tačan naziv tog grada jer ne smijem", rekao je Danikhanov (55) za kazahstanski servis RSE/RL.

Danikhanov tvrdi da je njegovo dvotjedno putovanje u Irak iz rodne provincije Karagandi u centralnom Kazahstanu u junu prošle godine prošlo bez ikakvih problema.

On smatra da je otišao u Irak preko Turske, ali odbija otkriti detalje.

"Djeca ne bi željela da razgovaram o tome", kaže Danikhanov. "Tako bih otkrio putanju kojom se kreću. Osim toga, to bi također imalo nesretne posljedice za mene."

Danikhanov je mišljenja da su kazahstanske vlasti razgovarale s njim nakon povratka, ali dodaje da mu nisu zabranili da posjeti Jerzhana.

"Vlasti je samo zanimalo kojom sam rutom otišao tamo. Rekli su mi da ne postoje ograničenja za putovanja u inozemstvo, ako su svi dokumenti u redu."

Jerzhan je odrastao u Kengiru, siromašnom, zabačenom selu u provinciji Karagandi. Kao većina muškaraca iz sela i Jerzhan i njegov otac su bili rudari.

Jerzhan se oženio prije nekoliko godina i preselio u obližnji gradić Satpaev. Kako navode njegovi članovi obitelji, Jerzhanova supruga Juldiz je završila fakultet sa "izvrsnim ocjenama" i dobila posao na koledžu u Satpaevu.

Danikhanov kaže da je Jerzhan u februaru 2013. godine otišao u Almati. Dva mjeseca kasnije su mu se pridružili njegova supruga, petogodišnji sin i osmogodišnja kćer.

Obitelj je vrlo brzo nakon toga napustila Kazahstan jer se Jerzhan želio vjerski obrazovati u Saudijskoj Arabiji.

Danikhanov ističe da bi Jerzhan "s vremena na vrijeme" nazvao svoje roditelje. Samo bi rekao da je dobro, ali nije govorio o tome čime se bavi.

"Ponekad bi nazvao iz Turske. Čuli smo da ima i treće dijete", dodaje on.

Ubrzo nakon Jerzhanovog odlaska dužnosnici lokalne uprave i džamije su počeli ispitivati Danikhanova.

"Pitali su me je li Jerzhan otišao u Siriju", prisjeća se.

Lokalne vlasti vjeruju da su Jerzhan i još tri mladića iz sela Kengir otišli boriti na strani islamskih pobunjenika protiv vladinih snaga u Siriji.

Nekoliko mjeseci kasnije je objavljen video na YouTubeu na kojem je prikazana "kazahstanska obitelj" od 150 ljudi - muškaraca, žena i djece koji se spremaju za džihad u Siriji.

Kazahstanske vlasti su ubrzo identificirale mnoge od "džihadista" koji su se pojavili u videu objavljenom u oktobru 2013. godine.

Danikhanov tvrdi da Jerzhan nije bio na videu. Ali on, bez sumnje, vjeruje da se njegov sin pridružio pobunjenicima. On kao i mnogi drugi roditelji džihadista su apelirali na kazahstanske vlasti da vrate njihovu djecu kući.

Danikhanov dodaje da se Jerzhan na početku borio u Siriji da bi se nakon toga prebacio u Irak. Danikhanov smatra da je upoznao i nekoliko drugih kazahstanskih boraca u stanu svog sina u Iraku.

"Ne znam odakle im novac za to. Ja sam autsajder za njih. To je njihova osobna stvar", kaže Danikhanov. "Oni ne pričaju o tome previše."

Danikhanov naglašava da kazahstanski džihadisti koje je upoznao "sudjeluju u ratu. Oni imaju svoje vođe - emire. Oni tvrde da žele stvoriti kalifat."

"Nije tajna da su mnogi Kazahstanci tamo poginuli, vidio sam njihove fotografije", dodaje on. "Oni ne znaju gdje su pokopana njihova tijela."

Dok se njegov sin borio, Danikhanov je ostao kod kuće sa svojim unucima i snahom.

"Djeca studiraju na arapskom i kazahstanskom jeziku. Neki Kazahstanci imaju diplome i podučavaju djecu kod kuće", navodi on.

Danikhanov kaže da se njegov sin i ostali kazahstanski džihadisti ne planiraju vratiti kući iz straha da će biti izvedeni pred sud.

"Možda bi se njihove obitelji htjele vratiti. Nema problema na putu. Do sada su se vraćale samo žene čiji su muževi ubijeni", zaključuje Danikhanov koji planira posjetiti svog sina i njegovu obitelj iduće godine. Naredni put želi povesti sa sobom svoje dvoje unučadi.

XS
SM
MD
LG