Dostupni linkovi

Ispitano preko polovice svjedoka, Basara poricao što je napisao


Branko Basara
Branko Basara

Nakon deset dana pauze u Hagu se nastavilo suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Preko video linka su uvrštene izjave Anđe Obradović (150.svjedok po redu) i Borislava Vasiljevića, nakon čega je počelo ispitivanje Branka Basare, umirovljenog pukovnika VRS-a koji je tijekom rata zapovjedao 6.krajiškom brigadom u Sanskom Mostu, općini gdje je prema optužnici progon nesrpskog stanovništva 1992.godine – dosegnuo razmjere genocida.

Basara je kao svjedok obrane generala Mladića – osporavao odgovornost vojske bosanskih Srba – za progon Hrvata i Bošnjaka iz Sanskog Mosta – tvrdeći da ona – nije imala ništa s njihovim odlaskom. Nakon što je za sukob okrivio bošnjačke formacije haško tužiteljstvo je suočilo Basaru s dokumentom napisanim njegovim rukopisom, u kojem je opisao naoružavanje srpskog stanovništva i onemogućavanje pripadnika drugih nacionalnosti pristup vojnim jedinicama.

Basara je kao svjedok Mladićeve obrane poricao svoje napisane riječi, tvrdeći da je to napisao – kako bi ušutkao svoje kritičare, pogotovo Nedjeljka Raušulu, predsjednika općine Sanski Most – koji ga je optužio – kako želi obnavljati Jugoslaviju.

„To se odnosi, jer ja porijeklom Srbin – nisam mogao priznati, jer su me optuživali Srbi da sam promuslimanski element, da sam oženjen muslimankom, da pomažem muslimanima – i onda sam se ja ovime što sam pisao morao nekako izvući – da me ne optuže da sam ja izdajnik srpskog naroda i da sam radio za muslimane.“, ograđivao se od svojih riječi.

Samo ih uključivao u brigadu – već naoružane

Basara je potvrdio samo dio svojih napisanih riječi – kako je uključivao stanovnike srpske nacionalnosti u brigadu kojom je zapovjedao, tvrdeći s druge strane – da ih ni tada nije naoružavao jer su navodno već bili naoružani.

„Pa nije to što se dogodilo – jer je većina imala svoje oružje koje su već dobili. Međutim ja ne vidim kakav je to zločin – naoružavati vlastiti narod, kad se naoružava i suprotna strana – Hrvati i muslimani.“, ogradio se svjedok obrane, ali i pri tom istaknuo – da ne vidi ništa sporno u preratnom naoružavanju.

U prikazanom dokumentu tužiteljstvo je iščitalo i kako je srpsko stanovništvo naoružavano u Sanskom Mostu već 1991.godine, kao i da se Basara – kao i tadašnji oficiri Jugoslavenske narodne armije, JNA – uključio u njihovo organiziranje. Umirovljeni pukovnik će iskaz preko video linka (iz Beograda) nastaviti u utorak, nakon čega će obrana izvesti novog svjedoka, kojih je nakon današnjih iskaza – ispitano preko polovice, od ukupno 300 planiranih.

Spomenimo na kraju da je ovaj mjesec protiv Branka Basare sud u Bosni i Hercegovini potvrdio optužnicu za progon i ubojstvo nesrpskog stanovništva 1992.godine na području općine Sanski Most, u kojoj se tereti zajedno sa zapovjednikom lokalne Teritorijalne obrane bosanskih Srba Nedeljkom Aničićem.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Basare o UZP-u (udurženi zločinački poduhvat)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG