Dostupni linkovi

Islamska zajednica i BiH: Sporan ugovor ili politizacija vjerskih prava


gazi husrefbegova džamija u Sarajevu, ilustrativna fotografija
gazi husrefbegova džamija u Sarajevu, ilustrativna fotografija

Ugovor Islamske zajednice u BiH sa državom Bosnom i Hercegovinom koji je nedavno usvojio Savjet ministara, uzburkao je javnost u BiH. Za poslodavce u Republici Srpskoj pojedine odredbe ovog ugovora, ukoliko su tačne, nisu prihvatljive, dok iz Islamske zajednice tvrde da je ugovor u skladu sa bh. zakonima i evropskim poveljama. Najglasniji u osudi ovog ugovora su iz SNSD-a koji smatraju da se na ovaj način uvodi šerijat, dok predstavnici vlasti na državnom nivou koji dolaze iz Saveza za promijene tvrde da će sačekati mišljenje Pravoslavne i Katoličke crkve, nakon čega će se o ovome oglasiti i tročlano predsjedništvo.

Prema odredbama ugovora Islamske zajednice u BiH sa državom, navodno se vjernicima islamske vjeroispovjesti omogućava slobodno vrijeme za molitvu, izbor prehrane, oblačenja, a poslodavci će morati obezbjediti i posebne prostorije za molitvu te obezbjediti odlazak na Hadž. Međutim, Dževad Hodžić koji je bio član radne grupe ispred Islamske zajednice, koja je radila na ugovoru, kaže da je on istovjetan sporazumima koje sa državom već imaju Katolička i Pravoslavna crkva, te da je u skladu sa svim zakonima i evropskim poveljama o ljudskim pravima, ali ima pojedinih specifičnosti poput vremena za molitvu.

˝Odnosno pravo na jednosatnu pauzu za obavljanje džuma-namaza i time ni na koji način nisu u diskriminirajući položaj dovedeni druge crkve odnosno vjerske zajednice i drugi vjernici u odnosu na muslimane˝, kaže Hodžić.

Osim toga i odlazak na hadž kao i izbor oblačenja, tvrdi Hodžić nisu sporni:

˝To je neplaćeno odsustvo i to nije sporno nigdje u svijetu i to se svugdje rješava na neki način, i stoji u sporazumu da vjernici muslimani imaju pravo na odjevanje u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima i to pravo može biti samo ograničeno i tu smo onda preuzeli odredbu iz evropske Povelje o ljudskim pravima, može biti ograničeno samo javnim redom, mirom, poretkom, javnim moralom i pravima i slobodama drugih ljudi˝, pojašnjava Hodžić.

Za poslodavce u Republici Srpskoj nisu prihvatljive pojedine odredbe ugovora, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

˝Svaki radnik ima pravo na svojih pola sata pauze i da li će ga iskoristiti da se moli bogu ili će iskoristiti da se odmori ili jede, to nije uopšte stvar poslodavaca i što se tiče nas to nije problem. Međutim, bilo kakvo opremanje prostorija ili neke druge stvari apsolutno je za nas neprihvatljivo, jer mislimo da religiji nije mjesto u preduzeću˝, ističe Trivić.

Hodžić i to negira: ˝Nema to nigdje u sporazumu da će se morati obezbjediti dodatna prostorija.˝

Sporni ugovor naišao je i na oštru osudu institucija Republike Srpske.

˝Nisu primjerena vremenu u kome mi živimo iz prostog razloga što onda imamo lančanu reakciju gdje će sa pravom i druga dva naroda tražiti određene privilegije na temu vjeroispovjesti˝, kaže ministar rada Milenko Savanović.

Nikola Špirić
Nikola Špirić

Za poslanike SNSD reč je o stvaranju šerijatske države u kojoj bi se živjelo i radilo isključivo po muslimaskim vjerskim propisima, a od predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH tražili su da odbace ovaj prijedlog. Tako je potpredjsednik SNSD-a, Nikola Špirić, izjavio za medije, da je ovaj ugovor usvojen, jer Srpsku u Savjetu ministara BiH predstavljaju "halal ministri" iz Saveza za promjene.

Sa druge strane član Predjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić, kaže da se od ovoga bespotrebno pravi politički cirkus.

˝Ono što mogu da garantujem jeste da će taj sporazum otići i kod kardinala i kod Srpske pravoslavne crkve da uporede da li su ista prava. I samo ako su ista prava biće odobreno. Ako bilo ko ima neka drugačija neće biti odobreno, i neće proći i to sam uvjeren da je to pristu koji ćemo sva tri člana predjedništva imati. I zato mislim da je sve ovo jedna velika politička predstava˝, poručuje Ivanić

Sličnog mišljenja je i Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH: “Neće se sigurno ništa što je štetno po srpski narod i Republiku Srpsku. Nas čeka izjašnjenje katoličke i srpske Pravoslavne crkve i čeka nas odlazak ovog ugovora na predjedništvo i ukoliko zaista tu nešto što je problematično, sigurno će biti zaustavljeno˝, smatra Crnadak

Profesor Hodžić smatra da se kompletna hajka bespotrebno diže pod dirigentskom palicom Milorada Dodika u svrhu obračuna sa Savezom za promjene.

˝Ovu situaciju koristi da preko leđa Islamske zajednice i ovog sporazuma se razračunava sa Savezom za promjene u Vijeću ministara, sa gospodinom Ivanićem u Predjedništvu, sa SDS-om, optužujući ih za sve što rade da zapravo izdaju interese Republike Srpske˝, mišljenja je Hodžić

Aleksandar Trifunović
Aleksandar Trifunović

Aleksandar Trifunović, urednik magazina ˝Buka˝, kaže da prije svega traba spomenuti pokoran odnos državne ali i entitetskih politika prema vjerskim organizacijama u zemlji koja sebe smatra sekularnoom, gdje se ovdašnje politike na svaki način trude da ne dođu u sukob sa njima, te im daju razne privilegije poput ekpresne restitucije imovine, dodjeljivanja zemljišta i sredstava iz budžeta, dok ista vrsta davanja od strane religijskih institucija prema državi gotovo da i ne postoje. Kada su u pitanju glasovi protiv ugovora Islamske zajednice sa BiH, tu se radi o čistom licemjerstvu, smatra Trifunović.

˝Zaista je licemjerno primjećivati takvu vrstu potpisivanja ugovora uopšte ne ulazeći u meritum istog, a ne primjećivati sve moguće povlastice koje u entitetu u Republici Srpskoj Pravoslavna crkva dobija gotovo svakodnevno˝, zaključuje Trifunović.

XS
SM
MD
LG