Dostupni linkovi

Islamistička milicija istjerana iz Benghazija


Pripadnici grupe Ansar al-Sharia
Pripadnici grupe Ansar al-Sharia
Najmanje četiri osobe su poginule u libijskom gradu Benghaziju nakon što su demonstranti preuzeli bazu islamističke milicije, u kojima je sjedište grupe Ansar al-Sharia, osumnjičene da je umiješana u napad na američki konzulat u ovom gradu, prenose u subotu svjetski mediji.

Hiljade demonstranata marširale su Benghazijem u petak, deset dana nakon što su u napadu na američki konzulat poginuli ambasador i još četiri zvaničnika SAD-a, iskazujući bunt Libijaca zbog ovog ubistva.

"Žao mi je Ameriko", rekao je jedan od demonstranata, prenosi CNN. "Ovo je prava Libija", dodao je.

Reuters javlja, pozivajući se na bolničke izvore, da je tokom preuzimanja sjedišta grupe Ansar al-Sharia najmanje 20 ljudi povrijeđeno.

Napad na američi konzulat tokom demonstracije protiv antiislamskog filma snimljenog u SAD pokazao je da libijske vlasti nisu u stanju da obezbijede sigurnost u zemlji, kao i to da u Libiji jačaju radikalne islamističke grupe.

Istovremeno, demonstracije zbog kontroverznog filma i karikatura o poslaniku Muhamedu u islamskom svijetu se ne smiruju.

U pakistanskom Peševaru policija je u petak pucala na demonstrante koji su spalili dva kina i trgovačku komoru. U pucnjavi je poginulo dvoje ljudi, među njima i kamerman lokalne televizije.

Pakistanske televizije objavile su poruke američkog predsjednika Baracka Obame i državnog sekretara Hillary Clinton u kojima oni osuđuju kontroverzni film koji je izazvao talas nasilja.

Takođe se naglašava da američka vlada nema veze sa filmom „Nevinost muslimana“, da se radio o privatnoj produkciji, te se ističe kako ništa ne može opravdati nasilje.

(CNN Video o sukobima u Benghaziju)

XS
SM
MD
LG