Dostupni linkovi

Iskaz dao prvi svjedok o Tomašici


RM - 383
RM - 383

Nakon mjesec dana pauze na Haškom sudu (ICTY) je nastavljeno suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću – ponovnim otvaranjem postupka optužbe – kako bi se iznijeli dokazi o pronađenoj masovnoj grobnici Tomašica. Dokazima o jednoj od najvećih prijedorskih masovnih grobnica tužiteljstvo će potkrepljivati optužbe o progonu Bošnjaka i Hrvata iz općina na koje je rukovodstvo bosanskih Srba polagalo pravo.

Progon je prema optužbi u Prijedoru i nekim općinama 1992.godine dosegnuo razmjere genocida, a kao prvi svjedok o Tomašici iskaz je dao insajder iz srpskih snaga koji je sudjelovao u prikupljanju ubijenih i njihovom transportu u rudnik, gdje su zakopani.

Prvi svjedok tužiteljstva o Tomašici iskaz je dao pod zaštitnim mjerama, skrivenog lika i iskrivljenog glasa – pod pseudonimom RM-383. Zaštitne mjere i česti odlasci na sjednicu zatvorenu za javnost poduzeti su kako bi se što više zaštitio identitet insajdera o zločinu.

„Časni sude sada ću dati jako kratak sažetak iskaza svjedoka. Svjedoku sam objasnio da je to za javnost, da to nije dio njegovog svjedočenja i da taj mali dio informacija neće izazvati nikakve sigurnosne probleme za njega. RM-383 svjedočiti će o jednom slučaju, prikupljanja i transportu ubijenih osoba u općini Prijedor u grobnicu Tomašica“, obavijestio je prije svjedočenja haški tužitelj Arthur Traldi.

Insajder: Mi tu nismo ništa mogli

Podsjetimo, od objavljivanja pronalaska grobnice 2013.godine – iz nje je izvađeno više stotina tijela ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, a haška optužba tereti i za to generala Mladića po zapovjednoj odgovornosti budući da je u svoj ratni dnevnik unio broj od oko 5000 tamo pokopanih žrtava.

Zaštićeni insajder iz srpskih snaga, svjedok RM- 383 opisao je kako je lokalitet bio pripremljen za pokapanje ubijenih kada su ih tamo dovezli.

„Vidio sam iskopanu zemlju, znači ta grobnica gdje je bila iskopano je puno zemlje i vidio sam jedan bager. Nitko nije ništa rekao, nikoga nije bilo na tom lokalitetu osim nas koji smo te leševe dovezli i istovarali. Mi tu nismo mogli ništa napraviti, mi se nismo ništa pitali tu“, naveo je zaštićeni svjedok, spominjući da su sve organizirali nadređeni te aludirajući – da su on i kolege samo izvršavali naređenja.

Obrana optuženog generala Mladića se usprotivila ponovnom otvaranju procesa optužbe, a branitelj Branko Lukić naglasio je na početku – kako im je rok od mjesec dana bio nedovoljan da se pripreme za osporavanje novih dokaza i iskaza stručnih svjedoka tužiteljstva.

„Dodijeljeno vrijeme nam nije omogućilo da pronađemo vještake obrane, a kamoli da ti vještaci pregledaju sve materijale i suštinski pomognu obrani da se pripremi za unakrsno ispitivanje vještaka tužiteljstva“, izjavio je Lukić kako bi primjedba obrane ušla u sudski spis.

Haška optužba namjerava o Tomašici ispitati još 12 svjedoka, nakon čega će se suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti izvođenjem dokaza obrane, koja je do sada ispitala preko polovice svjedoka – od ukupno njih 300 planiranih.

VIDEO LINK: Uvodni dio ponovnog otvaranja postupka optužbe

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG