Dostupni linkovi

ISIS ne posustaje uprkos vazdušnim udarima SAD


ISIS u Iraku
ISIS u Iraku

Džoana (Joanna) Paraszczuk, priredio: Dragan Štavljanin

Ovaj ekstremistički sunitski pokret sada kontroliše veliki deo teritorije u Siriji i Iraku i hvali se da ima na hiljade boraca – među njima mnogo i iz Zapadne Evrope. U međunarodnu koaliciju, koju predvode SAD, uključeno je 60 država, među njima i nekoliko arapskih.

Međutim, uprkos višemesečnih vazdušnih udara pre svega zapadnih zemalja, ISIS je uspeo čak da osvoji dodatne teritorije, regrutuje nove borce iz inostranstva, svirepo ubijajući zapadne, sirijske i iračke taoce. Mada je u haotičnoj situaciji koja se svakodnevno menja teško predvideti razvoj događaja, RSE je razgovarala sa nekoliko eksperata koji analiziraju moguće scenracije na Bliskom istoku.

1. ISIS će nastojati da proširi kontrolu u Iraku

Opstanak ISIS “zavisi od stalnih pobeda i osvajanju teritorija kako bi zadržao svoju bazu”. Stoga će nastojati da iskoristi svaku mogućnost u Iraku i Siriji da bi i realizovao taj cilj, kaže američki analitičar Džoel Ving (Joel Wing), koji piše blog o Iraku.

Među tim ciljevima je osvajanje ključnih gradova u najvećoj iračkoj provinciji, Anbar. Lokalni lideri upozoravaju da će ona pasti u ruke ekstremista ukoliko tamošnje iračke snage bezbednosti ne dobiju dodatnu pomoć iz Bagdada.

Kaleb Vejz (Caleb Weiss), jedan od analitičara vebsajta “The Long War Journal” smatra da će prestonica ove provincije, Ramadi, ostati jedno od poprišta najžešćih borbi s obzirom da Islamska država nastoji da proširi kontrolu u njoj.

“ISIS već kontroliše više od 60 odsto Ramadija i ukoliko iračke snage bezbednosti i naši sunitski saveznici ne dobiju efikasnu podršku, mislim da će prestonica Anbara u potpunosti pasti u ruke ekstremista”, ističe Vejz.

Po njegovom mišljenju, ISIS će možda pojačati aktivnosti u zapadnom delu Anbara duž iračke granice sa Jordanom.

U međuvremenu, u istočnoj provinciji Dijala, ISIS će verovatno i dalje biti izložen velikom pritisku. Šiitiske milicije i kurdske Pešmerge su – prema nezvaničnim informacija uz pomoć komandanta iranskih elitnih jedinica Kuds generala Kašema Sulejmanija – povratile kontrolu nad nekoliko gradova

2. Intenziviranje vazdušnih udara međunarodne koalicije u Iraku i Siriji

Komandanti međunarodnih snaga ističu da su vazdušni udari primorali Islamsku državu da promeni strategiju i iz ofanzive pređu u defanzivu u Iraku i delovima Sirije, pre svega u gradu Kobane na severu zemlje.

Međunarodna koalicija će nastaviti udare, verovatno još intenzivnije. To je najavio američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) obećavajući tokom susreta sa liderima koalicije 3. decembra da će kampanja trajati “koliko god je potrebno”.

I predsednik Francuske Fransoa Oland (Francois Hollande) je izjavio da je njegova zemlja spremna da intenzivira vazdušne udare protiv IS.

Međutim, analitičari upozoravaju da će Zapad morati da se mnogo više vojnički angažuje u 2015-oj ukoliko želi da ostvari opipljivije rezultate u borbi protiv Islamske države.

Zapad nije “angažovan ni približno neophodna sredstva da bi se stanje na terenu značajnije promenilo”, smatra Džoel Ving. “U ovom trenutku međunarodna koalicija uspeva da promeni vojni balans više u nijansama nego suštinski”.

Ving podseća da je Islamska država uspela da pokrene nekoliko velikih ofanziva na iračke gradova bez obzira na vazdušne udare američkih snaga.

Međutim, malo je verovatno da će SAD poslate borbene trupe da se bore protiv IS. Kao što je rekao jedan visoki američki zvaničnik 3. decembra, “predsednik (Obama) je bio kristalno jasan, što znači da ne predviđa scenario razmeštanja američkih kopnenih trupa”.

3. Dodatna podrška SAD sunitskim plemenima

Uporedo sa vazdušnim udarima, može se očekivati dodatna pomoć SAD sunitskim plemenima u Iraku, koja se nalaze na prvoj liniji fronta u borbi protiv Islamske države. U nedavnom dokumentu koji je Pentagon pripremio za Kongres naglašava se važnost podrške sunitskim borcima. SAD planiraju da odvoje 24,1 milion dolara za njihovo naoružavanje, uključujući automatske puške AK-47s, raketne bacače i minobacače.

Međutim, Kaleb Vejz smatra da SAD treba da pruže mnogo veću podršku, jer obezbeđivanje dovoljnog naoružanja sunitskim borcima je “ključno za preokret na bojnom polju nakon ofanzive i osvajanja Islamske države”, u narednih nekoliko meseci.

4. IS će nastaviti regrutaciju

Prema poslednjim izveštajima, Islamska država je olabavila bezbednosne mere za regrutovanje stranih boraca.

Islamisti su takođe proširili mrežu kampova za obuku i nastavljaju da privlače borce iz Zapadne Evrope, uključujući žene. Do sada je utvrđeno da postoji 25 takvih centara.

Taj trend će se izgleda nastaviti, naročito ako IS uspe da ostvari uspehe na bojnom polju, što će biti atraktivno za njegove simpatizere van Bliskog istoka.

Vlade mnogih zemalja će, s druge strane, svakako pojačati napore u cilju sprečavanja da njihovi sunarodnici, za koje se sumnja da naginju Islamskoj državi, putuju u Irak i Siriju. Istovremeno, pokušaće da onemoguće propagandu ISIS koja bi ohrabrila islamski radikalizam u nekim državama.

Rusija je već preduzela takve korake kako bi blokirala naloge Islamske države na društvenim mrežama.

Može se očekivati da će vlade pojedinih zemalja – pre svega u centralnoj Aziji – nastaviti da koriste pretnju od Islamske države kao opravdanje za povećanu kontrolu verskih sloboda.

5. Lokalne militantne grupe mogu se pridružiti ISIS

Ako ISIS nastavi sa uspesima na bojnom polju u Siriji i Iraku, paralelno sa prljavom propagandom, njegov uticaj će se verovatno širiti jer bi ga u tom slučaju neke lokalne džihadističke grupe podržale, iskazujući lojalnost lideru Abu Bakr al-Bagdadiju.

Militantne grupe u Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Sinaju, već su iskazale vernost Bagdadiju, a stručnjaci u Libiji upozoravaju da grad Derma u istočnom delu zemlje postaje uporište ekstremista Islamske države.

Ajmen al-Tamimi, britanski ekspert Interdisciplinarnog centra u Izraelu, ističe da je grupacija An-sar Bajt al-Makdis sa Sinaja nedavno potvrdila lojalnost Bagdadiju što “jača uticaj ISIS u Gazi i Sinaju. “Moguće je da će i druge džihadističke grupe kao što je Šura savet mudažehidna slediti ovaj primer”.

Procenjuje se da će i pojedine separatističke grupe na Severnom Kavkazu u Rusiji iskazati vernost ISIS.

XS
SM
MD
LG