Dostupni linkovi

Iran uvodi nova ograničenja korištenja interneta


Iranka u internet kafeu u centru Teherana
Iranka u internet kafeu u centru Teherana
RFERL/RL Golanz Esfandiari, priredila: Biljana Jovićević

Iranska cyber policija izdala je nove stroge mjere kontrole Internet kafea, koje će po svemu sudeći biti dio napora iranskog vladajućeg establišmenta da kontroliše internet, posebno uoči paralmentarnih izbora predviđenih za mart ove godine.

Prema novim mjerama, građani Irana koji posjećuju internet cafee moraće da ostavljaju detalje informacije o sebi: ime i prezime, identifikacioni matični broj i telefon. Od vlasnika cafea traži se da detaljne lične podatke o klijentima imaju zabilježene u periodu od šest mjeseci.

Druga mjera predviđa da su vlasnici cyber cafea obavezni da instaliraju kamere i sve snimljeno čuvaju takođe šest mjeseci. Nove internetske restriktivne mjere iranskih vlasti predviđaju i da je instaliranje programa koji omogućavaju pristup zabranjem websajtovima ilegalna djelatnost.
Takozvana cyber policija u Iranu je počela da radi prošle godine, a nove restriktivne mjere opravdavaju time time “da su građani zabrinuti zbog krađe informacija“.

Zamjenik šefa cyber policije Mohsen Mirberhresi rekao je i da vlasnici internet cafea moraju onemogućiti pristup internetu svima koji odbiju pokazati indentifikacione dokumente.

Za provođene ovih mjera vlasnicima internet kafea ostavljeno je 15 dana, računajući od 3.januara kada su objavljene.

Takozvana cyber policija u Iranu je počela da radi prošle godine, a nove restriktivne mjere opravdavaju time da su potrebne zbog toga “što su građani zabrinuti zbog krađe informacija“ i iz bezbjednosnih razloga. I zaista, neke od novih mjera, uključujući one kojima se traži da internet cafei eliminišu data bazu podataka iz kompjutera na kraju svakog radnog dana, mogu poboljšati sigurnost.

Halal internet

Ali nove mjere se donose uoči parlamentarnih izbora predviđenih za mart, i uz sve navedeno takođe će omogućiti pravljenje registra koji će vlastima omogućiti lakše praćenje aktivista protiv režima, sve pod parolom zaštite nacionalne sigurnosti.

Internet i cyber cafe u Teheranu, 2011.
Internet i cyber cafe u Teheranu, 2011.
Vlast ove mjere zapravo preduzima iz predostrožnosti, odnosno straha, jer su upravo protesti prilikom spornih predsjedničkih izbora na ljeto 2009, antivladini aktivisti u velikoj mjeri vodili i koordinisali preko socijalnih mreža.

Iranski su lideri takođe upozorili da “meki rat” koji vodi njihov glavni neprijatelj (SAD) ima za cilj da destabilizuje Islamsku Republiku i vodi u smrt, i to je, kažu jedna od glavnih prijetnji sa kojom se suočava ta zemlja.

Teherean smatra da je internet glavno oruđe koje se u tu svrhu koristi, jer upravo internet, uprkos svim cenzorskim mjerama i zabranama slobodnom pristupu informacijma, omogućava aktivistima protiv vlasti online okupljanje i debatu o javno zabranjenim temama.

Nove restrikcije za internet cafee su objavljene usred rastuće zabrinutosti zbog plana Irana da umjesto globalnog lansiraju “nacionalni internet”.
Nacionalni internet koji zvanični Teheran još zove i “čisti internet” trebao bi biti lansiran za dvije sedmice.

Iranski mediji objavili su ranije ove sedmice da se priprema nacionalni internet a u međuvremenu iz Irana sitižu informacije da se korisnici interneta već neko vrijeme žale na probleme sa brzinom pristupa internetu.

Nacionalni internet koji zvanični Teheran još zove i “čisti internet” trebao bi biti lansiran za dvije sedmice. Pojedini korisnici interneta spekulišu da plasiranje nacionalnog interneta koincidira sa godišnjicom Iranske revolucije iz 1979.

Zvaničnici pak za sada ne objavljuju tačan datum lansiranja iranskog nacionalnog interneta, za koji tvrde da će ubrzati pristup korisnicima i poboljšati bezbjednost. Taj internet će, kako naglašavaju, biti “halal” tj. čist.

Ministar komunikacija Reza Taghipur 4.janura je rekao da je sadašnji razlog usporavanja interneta uzrokovan „kratkoročnim problemima“, a navedeni razlozi su između ostalog i “kidanje podvodnog kabla u Persijskom zalivu“.
XS
SM
MD
LG