Dostupni linkovi

Iran demantuje da je napao ISIS, koalicija o daljom akcijama


Sastanak koalicije za borbu protiv IS
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Sastanak koalicije za borbu protiv IS

Nemamo razloga sumnjati u to da je Iran proveo zračne napade protiv militanata Islamske države u istočnom Iraku, izjavio je portparol Pentagona. Teheran odbija te tvrdnje. Istovremeno, lideri koalicije koja se bori protiv ISIS-a u sjedištu NATO-a u Brusselsu na dnevnom redu imaju vojnu strategiju te raspravu o tome na koji način mogu zaustaviti priliv militanata iz inostranstva.

Na prvom samitu ove vrste, od kad je započela borba protiv militanata Islamske države, američki državni sekretar John Kerry je rekao: "Očekujem da će sastanak rezultirati porukom da smo jedinstveni u borbi protiv Islamske države, na svim frontovima, koliko god to dugo trajalo".

"Svjesni smo koliko je još teškog rada pred nama, a naša obaveza je istrajati, jer napori već imaju značajan utjecaj", naveo je Kerry.

Razgovori u Brusselsu posebno će se fokusirati na načine na koje se može spriječiti priliv stranih boraca na teritorije koje pod kontrolom drži takozvana Islamska država. Baš kao i o načinima na koji se može boriti protiv vrlo uspješne propagande kojom militanti privlače borce sa Zapada.

Paralelno, na pitanje novinara da li su tačni izvještaji televizije Al Jazeera da je Iran pokrenuo zračne udare na položaje militanata na istoku Iraka, portparol Pentagona John Kirby je odgovorio:

"Vidio sam izvještaj. Nemamo indikacija da su lažni, pa nemam razloga ne vjerovati da su iranski avioni obavili udare protiv ISIS-a. Ali za potvrdu vijesti morate kontaktirati iranske vlasti koje će vam reći o aktivnostima njihove vojske."

Visoki dužnosnik u Teheranu, pod uvjetom anonimnosti, u međuvremenu je kazao za Reuters da „Iran nikada nije bio uključen u bilo kakve udare protiv Islamske države u Iraku“. Dodao je da za Iran ne dolazi u obzir „nikakva saradnja s Amerikom u sličnim akcijama“.

Vojni analitičari ranije ove godine su objavili da Iran snabdjeva Iračane borbenim avionima sovjetske proizvodnje, kako bi im pomogli u borbi protiv militanata.

Osim toga, Šia milicija, trenirana i opremljena u Iranu poslana je Kurdima kao pomoć u borbi protiv ISIS-a

XS
SM
MD
LG