Dostupni linkovi

Novi ekstremistički udar, zauzet i Tal Afar


Džihadisti su 15. juna pustili ovu fotografiju na svom tviter nalogu, datum kad je napravljena je nepoznat
Džihadisti su 15. juna pustili ovu fotografiju na svom tviter nalogu, datum kad je napravljena je nepoznat
Autor: Centralna redakcija RSE, priredio Slobodan Kostić

Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) koja okuplja sunitske ekstremiste, zauzela je grad Tal Afar na severu Iraka, što predstavlja njihov novi udarac šiitskoj vladi u Bagdadu, pošto su već prezeli kontrolu nad nekoliko iračkih provincija, tvrdeći da su masakrirale stotine iračkih vojnika.

Grad sa oko 200.000 stanovnika, u kojem pretežno žive šiitski i sunitski etnički Turkmeni, zauzet je u ponedeljak rano ujutru, izjavio je gradonačelnik Tal Afara Abdulah Abdul.

"Lokalne snage bezbednosti bile su primorane da napuste grad, dok je deo stanovništva pobegao u susedne zone koje drže kurdske snage", dodao je Abdul.

Stanovnici Tal Afara, koji se nalazi 420 kilometera severozapadno od Bagdada, izjavili su da je grad pao pod kontrolu sunitskih militanata nakon žestoke borbe.

Tal Afar zauzet je nedelju dana pošto je ekstremistička organizacija Islamska država Iraka i Levanta, inače podružnica Al Kaide, preuzela kontrolu nad nekoliko iračkih provincija uključujući drugi po veličini grad Mosul i Tikrit, rodni grad bivšeg diktarora Sadama Huseina i počela da se približava Bagdadu.

Tokom proteklog vikenda, ekstremisti su na internet postavili fotografije na kojima ubijaju pripadnike iračkih snaga bezbednosti, tvrdeći da su pogubili 1.700 šiitskih regruta u Tikritu.

Portparol iračke vojske Kasim el Musavi potvrdio je autentičnost fotografija i naveo da su ekstremisti streljali gotovo 170 vojnika, koje su držali u zatočeništvu.

SAD su osudile ovaj zločin.

"Činjenica da je Islamska država Iraka i Levanta preuzela odgovornost za smrt 1.700 šiitskih vojnika užasna je i svedoči o želji tih terorista da se proliva krv", rekla je portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilej izjavila je da je njena kancelarija upoznata sa „masakrom i nezakonitim ubistvima“ koja su počinili militanti u Tikritu i Mosulu, uključujući i druge zaposednute gradove.

U međuvremenu, zapadni mediji preneli su reči američkih zvaničnika koji su rekli da Vašington razmatra mogućnost da razgovara sa Iranom o zajedničkom delovanju protiv Islamske države.

Iran i SAD dugo su već u sukobu, ali su obe države zainteresovane da iskorene pretnju koju predstavlja ISIL u tom delu sveta, nudeći zvaničnicima u Bagdadu vojnu pomoć.


Hasan Rohani
Hasan Rohani
Iranski predsednik Hasan Rohani predložio je čak i saradnju Vašingtonu ukoliko SAD pokrenu akciju u Iraku.

Vašigton je rekao da ne planira slanje vojnih trupa, mada je nosač aviona "USS Džordž H.V. Buš" već upućen u Persijski zaliv u pratnji dva ratna broda.

Vašington je najavio da će podići nivo bezbednosti u ambasadi u Bagdadu, i da će preseliti deo osoblja u bezbednija područja.

U međuvremenu Islamska država Iraka i Levanta navela je da će napasti Bagdad kao i južnije šiitske gradove, dok irački premijer Nuri al-Maliki najavljuje da će povratiti izgubljene teritorije.

Iračke snage bezbednosti pripremaju se za veliku ofanzivu protiv džihadista i saopštile su da su za 24 sata ubile 279 ekstremista, što nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Portparol za bezbednost iračkog premijera Nurija al-Malikija, general-pukovnik Kasem Ata izjavio je da vladine trupe ponovo „preuzimaju inicijativu“ u borbama severno od Bagdada
XS
SM
MD
LG