Dostupni linkovi

Iračka kriza: Kerry u Bagdadu


John Kerry i Nuri al-Maliki, susret u Bagdadu, 23. juni
John Kerry i Nuri al-Maliki, susret u Bagdadu, 23. juni
Međunarodna zajednica poziva na formiranje vlade nacionalnog jedinstva u Iraku, kako bi se prevladale unutrašnje razlike i djelotvorno suprotstavilo militantnoj Islamskoj državi Iraka i Levanta.

Zabrinjavajuće stanje u Iraku jedna je od tema razgovora evropskih šefova diplomacije u Luxemburgu.

John Kerry je doputovao u Bagdad dva tjedna nakon što su militanti brzom ofenzivom zauzeli velike djelove zapadnog i sjevernog Iraka. Dužnosnici u Washingtonu kažu da Kerry neće tražiti od premijera Nurija al-Malikija da podnese ostavku, već da u šiitsku vladu uključi i umjerene sunite.

"Islamska država Iraka i Levanta je ideologija nasilja i represije. To je prijetnja, ne samo Iraku, već cijeloj regiji. Ovo je kritičan trenutak u kojem se irački lideri trebaju izdići iznad vjerskih podjela i ujediniti se kako bi pomogli svima i govorili u ime cijeloga naroda", kazao je Kerry u nedjelju tokom boravka u Kairu.

Nekadašnji borci Al-Kaide, danas pripadnici Islamske države Iraka i Levanta, zauzeli su dijelove Hadita, grada u zapadnoj provinciji Anbar u kojoj se nalazi druga po veličini hidroelektrana u Iraku.

Od nedjelje kontroliraju granična mjesta prema Siriji i Jordanu.

Artiljerija iračkih vojnih snaga u blizini grada Udaima
Artiljerija iračkih vojnih snaga u blizini grada Udaima
Vlada u Bagdadu, tvrdi da su se njene snage "taktički" povukle iz gradova. Analitičari upozoravaju da bi za ponovno stavljanje pod kontrolu cenatra poput Mosula i Tikrita trebaju aerodrom u Tel Afaru, a njega kontrolira Islamska država Iraka i Levanta.

Napredovanje ISIL-a pokazuju polarizaciju unutar iračkog društva i sektaške podjele.
Tako je šiitska milicija lojalna radikalnom kleriku Mugtadu al Sadru paradirala na više mjesta u Iraku 21. juna u znak protivljenja ISIL-u.

Iran je uputio jasnu podršku vladi u Bagdadu pozivajući ih da spriječe da šiitska svetišta padnu u ruke militanata iz Islamske države Iraka i Levanta.

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je sunitske vlade za koje se pretpostavlja da pomažu militantima da ne zaborave da bi se teroristi sutra mogli okrenuti i protiv njih.

Teheran je već poslao vojne savjetnike da pomognu iračkoj vojsci, a Islamska država Iraka i Levanta potaknula je Washington i Teheran da započnu dijalog kako bi se spriječilo da ekstremisti u potpunosti zagospodare Irakom.
XS
SM
MD
LG