Dostupni linkovi

Fejt: Treba rasformirati paralelne strukture


Piter Fejt
Piter Fejt
Arbana Vidishiqi (Priredio: Gezim Baxhaku)

Prihvatanje strategije za sever Kosova od strane lokalnog stanovništva je preduslov za njeno ostvarivanje izjavio je šef Međunarodne civilne kancelarije (MCK) na Kosovu, Piter Fejt u intervjuu za RSE, povodom dve godine od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Fejt je ocenio da je na Kosovu postignut dobar napredak i da je sada njegov zadatak nadgledanje funkcionisanja institucija Kosova.

„Mi ovo vidimo kao pozitivan znak, jer podrazumeva korak unapred. Vlada će biti ona koja će unapređivati programe o kojima se raspravljalo u Skupštini usredsređujući se na priortete oko kojih smo se zajedno složili“,
rekao je Fejt ističući da će to doprineti da na kraju godine bude bolji Izveštaj Evropske komisije o napretku i time omogućiti da se bave pitanjem severa.

Šef MCK ističe da svoju ulogu vidi kako postepeno bledi, iako će, kako je rekao, imati ovlašćenja koja su mu data u Sveobuhvatnom planu za status Martija Ahtisarija, ako bude potrebno i u delu izvršnih nadležnosti.
Vlada će biti ona koja će voditi napred programe o kojima se raspravljalo u Skupštini i usredsređujući se na priortete oko kojih smo se zajedno složili

On takođe kaže da mandat MCK na Kosovu ne vidi kao beskrajan i izražava nadu da će se njeno prisustvo smanjivati.

„Mislim da je sve to povezano, kako sam malopre rekao sa izveštajem o napretku. Ako obezbedimo bolju reputaciju, bolji imidž Kosova, kako bi se privreda širila i privlačila investicije, onda mislim da će se proces ubrzati. Naravno mi računamo na opredeljenje vlasti za ostvarivanje plana Ahtisarija, iako oko toga nisam uznemiren. Nadam se da ćemo naredne godine videti mnogo više napretka i smanjenje prisustva MCK“,
rekao je Fejt.

Prihvatanje od strane lokalnog stanovništva


Piter Fejt
On podvlači da ne vidi nikakve izazove u ostvarivanju plana Ahtisarija i ističe da je zadovoljan procesom decentralizacije južno od reke Ibar.

„Međutim, kao što znate, mi takođe stremimo da napredujemo i na sever i zbog toga smo izradili ono što mi zovemo sveobuhvatni pristup za sever Kosova, što ima podršku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo,“ kazao je Fejt.

„ To nije dokument oko koga se saglasila Evropska unija, ali mislim da je pošteno reći da sam sadržaj ovog pristupa objasnio svim zemljama članicama EU i otkrio da u EU ima pozitivnog interesa za naredne korake za sever Kosova. Paralelno sa pristupom koji smo izradili sa Vladom, verujemo da ćemo zajedno sa Eulex-om i Evropskom komisijom imati širi pristup“, rekao Fejt govoreći o strategiji za sever Kosova.

Odgovarajući na pitanje o mogućim teškoćama u ostvarivanju strategije za sever Kosova, imajući u vidu da je stav da nema primene sile niti određenog vremenskog perioda za njegovo ostvarivanje, Fejt kaže:
Mi nudimo javne usluge za građane na severu Kosova, želili bismo da proširimo i različite segmente EU i na stanovništvu je da odluči hoće li to prihvatiti ili ne, onako kako je to ostvareno u opštinama na jugu.

„Mislimo da prihvatanje od strane lokalnog stanovništva vidimo kao glavni zahtev za napredovanje. Znači, sve se oslanja na prihvatanje od strane lokalnog stanovništva. Mi nudimo javne usluge za građane na severu Kosova, želeli bismo da proširimo i različite segmente EU i na stanovništvu je da odluči hoće li to prihvatiti ili ne, onako kako je to ostvareno u opštinama na jugu.“

Šef MCK je rekao da bi o narednim koracima želeli da se konsultuju sa Beogradom.

„Ja sam siguran da će takvih konsultacija biti i od strane Beograda. Kao šef MCK treba da kažem da imamo princip da paralelne strukture na Kosovu, koje nastavljaju da budu podržavane iz Beograda treba da se rasformiraju. Na severu one mogu da se zamene sa posebnim vezama između Beograda i stanovnika severa, kako bismo im osigurali da sačuvaju tradicionalni način življenja, da mogu da primaju dodatna sredstva za školstvo i zdravstvo“,
rekao je Fejt ističući da sve to treba da bude zasnovano na principima transparentnosti i polaganja računa.

Samo na tim osnovama možemo imati poboljšanje uslova života građana koji žive na severu Kosova, zaključio je Fejt.

Pročitajte i ovo:
Bogdanović: Čekamo odluku MSP i spremni smo za pregovore
Tači: Kosovo nikada nije bilo bliže EU i NATO-u
Globalna proslava nezavisnosti Kosova
Kosovo proglasilo nezavisnost
Aktuelizovana priča o razmeni teritorija
Plan EU za integraciju severa Kosova
Srbi sa Severa neće prihvatiti integraciju
Izazovi strategije za sever Kosova
Završena rasprava o Kosovu pred MSP
XS
SM
MD
LG