Dostupni linkovi

State Department: Referendum u suprotnosti sa Ustavom BiH


Američki State Department je za TV N1 saopštio da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj o danu RS suprotan Ustavu BiH.

"Kao što su iz Ureda visokog predstavnika dali do znanja, najavljeni referendum za 25. septembar se odnosi na pitanje o kojem je već odlučio Ustavni sud Bosne i Hercegovine i neće biti u skladu sa Ustavom države. Uloga Ustavnog suda je sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takav njegove presude su konačne, obavezujuće i moraju se poštovati", kazali su za N1 iz State Departmenta.

"Poštovanje vladavine zakona od strane svih stranaka u Bosni i Hercegovini je od ključnog značaja za demokratski proces. Bez funkcionalnog pravnog okvira i stabilnosti koju donosi, rješavanje ekonomskih i političkih izazova sa kojima se zemlja suočava je nemoguće", poručili su.

"Praznici i proslave su važan dio svake kulture. Umjesto da se nastavi sa neustavnim referendumom, lideri trebaju raditi da prevaziđu razlike u interesu svih građana", navodi se u odgovoru State Departmenta

"Referendum će potrošiti vrijedne resurse i neće rezultirati napretkom po tom pitanju. Nastojanje za pregovaranjem o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima u okviru postojećeg zakonskog okvira ne košta ništa, a može dati prave rezultate", stoji na kraju saopštenja.

Referendum o Danu Republike Srpske u tom bh. entitetu će biti održan 25. septembra.Čelnih ljudi Srbije na sastanku u četvrtak nijesu dali podršku održavanju referenduma ali mu se ni usprotivili.

Takođe, članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), izuzev Rusije, su pozvale vlasti RS-a da ne održe referendum.

XS
SM
MD
LG