Dostupni linkovi

Interpol BiH: Čekamo zahtjev za izručenje Keljmendija


Logo Interpola
Logo Interpola
Pomoćnica direktora Ureda Interpola u Sarajevu Mirela Znaor potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je njihov Ured obavjest o hapšenju Nasera Keljmendija proslijedio Sudu BIH na dalje postupanje. Državni Sud i Tužilaštvo trebalo bi u utorak da prikupe potrebnu dokumentaciju kako bi zahtjev za izručenje Keljmendija Bosni i Hercegovini bio poslat u Prištinu.

RSE: Da li je Ured Interpola u BiH poslao obavjest Sudu Bosne i Hercegovine da je u Prištini uhapšen Naser Keljmendi, što je zakonska procedura u ovakvim slučajevima?

Znaor: Jeste. Direkcija za Koordinaciju policijskih tijela BiH juče je oko 12 sati od Ureda UNMIK – a, koji predstavlja Interpolov ured za vezu na Kosovu primila službenu obavjest o hapšenju Nasera Keljmendija i tu obavjest smo odmah poslali Sudu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

RSE: Kakva je dalja procedura?

Znaor:To je sada na Sudu i Tužiteljstvu BiH da prikupe određena dokumenta koja se traže, pa da ista ta dokumenta proslijedimo opet preko ureda UNMIK-a na Kosovu.

RSE: Imate li vi informacije hoće li danas iz BiH biti poslan zahtjev za izručenje Nasera Keljmendija?

Znaor: Ja tu informaciju trenutno nemam i evo iščekujemo je. Znači što se tiče Direkcije za koordinaciju policijskih tijela – Ureda Interpola Sarajevo sve su obavijesti poslane i mi danas očekujemo povratnu informaciju.

RSE: U ovom slučaju govori se i o tome kakva ovlaštenja ima ured UNMIK-a na Kosovu. Možete li to pojasniti?

Znaor: Taj Ured UNMIK-a odnosno Interpolov ured za vezu na Kosovu predstavlja kontakt točku po pitanju suradnje sa Interpolom za područje Kosova sukladno rezoluciji UN-a. On je, dakle, naša kontakt točka u saradnji i razmjeni podataka kada su u pitanju podaci za Kosovo.

RSE: Da li je tačno da se u dopisu iz UNMIK-a navodi da Naser Keljmendi ima državljanstvo Kosova i da ne može biti izručen u BIH?

Znaor: U obavjesti UNMIK-a koje smo dobili, između ostalog se navodi da on jeste državljanin Kosova i da ne može biti izručen zbog nepostojanja međunarodnih sporazuma, ali takođe da su i kosovske vlasti spremne preuzeti kazneni postupak.
XS
SM
MD
LG