Dostupni linkovi

Plenković u Mostaru: Odlučan sam pomoći BiH na najkonstruktivniji način


Andrej Plenković i Dragan Čović
Andrej Plenković i Dragan Čović

Novi hrvatski premijer Andrej Plenković, nakon razgovora sa predstavnicima hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini, okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, izjavio je da će kao predsjednik Vlade Hrvatske "pomoći na najkonstruktivniji mogući način, i koheziju zemlje, i njen evropski put, i jamstvo ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini".

Obrativši se novinarima u sjedištu Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) u Mostaru, pred kraj svoje dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini, Plenković je poručio kako su njegovi razgovori prvog dana boravka u BiH – kada je posjetio Sarajevo i Kiseljak – bili konstruktivni, uključujući susrete sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem, sa članovima Predsjedništva BiH, Kolegijem Parlamentarne skupštine, Zastupničkim domom i Domom naroda, te sa vjerskim velikodostojnicima.

Plenković je potvrdio da bi se do kraja godine trebala održati zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

"Zadnja takva sjednica između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara bila je 2010. godine u Splitu. Ovaj put ona bi se održala u Bosni i Hercegovini. Na mom domaćinu, gospodinu Zvizdiću, je da odredi gdje bi to bilo", kazao je hrvatski premijer.

Plenković: "Protiv smo dezintegracije BiH"

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odnosima među narodima u BiH, uz aluziju na činjenicu da postoji dobar odnos između hrvatskih predstavnika u BiH i predsjednika Republike Srpske i SNSD-a (Savez nezavisnih socijaldemokrata) Milorada Dodika, dok zvanični Zagreb nerijetko kritizira Dodikove poteze, Plenković je ponovio da Hrvatska podržava cjelovitu BiH.

"Protiv smo svih mogućih tendencija koje bi vodile prema njenoj destabilizaciji u konačnici svojevrsnoj dezintegraciji. Dakle, tu je naš stav vrlo čvrst i vrlo jasan", kazao je premijer Hrvatske.

Kada se radi o eventualnim promjenama ustavnog uređenja BiH, Plenković smatra da to treba biti tema za stranke i institucije BiH.

"A kada je riječ o dijalogu, kojeg vode legitimni politički predstavnici u Bosni i Hercegovini, to je na njima da nađu najbolja rješenja kako ići naprijed. Stavovi Hrvatske su o svim dosadašnjim pitanjima bili sasvim jasni i decidirani, uključivši i ovo zadnje pitanje referenduma koji je održan u Republici Srpskoj", naglasio je Plenković.

Čović: BiH bez podjela, ali moderno organizirana

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, Dragan Čović je rekao da predstavnici Hrvata u BiH nemaju dilema oko euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

"Naše opredjeljenje je jedinstvena Bosna i Hercegovina, bez obzira što neko kalkulira na različite načine, bez bilo kakvih podjela, ali moderno organizirana za potrebe ovog našeg euroatlantskog puta", poručio je, uz ostalo, Čović.

Dragan Čović: Naše opredjeljenje je jedinstvena Bosna i Hercegovina
Dragan Čović: Naše opredjeljenje je jedinstvena Bosna i Hercegovina


On je istakao da u naredna tri mjeseca mora doći do izmjena Izbornog zakona BiH, odnosno da će u funkciji evropskog puta Bosne i Hercegovine morati riješiti pitanje Odluke Suda u Strasbourgu do kraja januara.

"A to je jedno od vitalnih pitanja – promjena Izbornog zakona i zakonodavstva da bi se mogao nastaviti taj put", kazao je Čović.

Odgovorio je na novinarsko pitanje o problemu izbora u Stocu, gdje je izborni proces prekinut 2. oktobra nakon incidenta sa etničkim konotacijama, te o neodržavanju izbora u Mostaru, gdje – podsjetimo – općinski izbori nisu održani još od 2008. godine, jer se vodeće hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti oko novih izbornih pravila.

Čović je kazao da Stolac ne bi zvao "slučajem".

"To je jedan grubi incident, koji je bio faktički udar na državu Bosnu i Hercegovinu, na ustavni poredak, jer se grubo napalo predstavnike onih koji su predstavljali tada državu u provođenju izbornih rezultata. I obzirom da imamo izvješća policijskih uprava sa ovog prostora, mi očekujemo da državne institucije, prije svega, tužiteljstvo i sud, kažu svoj stav prema tome iz isključivog razloga da bi stvorili ambijent da možemo ponoviti izbore bilo gdje. Inače, neka mi neko kaže kako ćemo, recimo 2018, organizirati izbore gdje se god tko naljuti ili vidi da nešto mu ne ide, na isti će način reagirati i imat ćemo tad nove slučajeve", rekao je lider HDZ-a BiH.

Čović očekuje da Centralna izborna komisija (CIK) BiH vrlo brzo, čim državne institucije završe svoj dio posla pravosuđa, donese odluku.

"U Stocu trebamo što prije napraviti izbore za onaj dio prostora gdje ti izbori se stvarno trebaju ponoviti", smatra Dragan Čović.

Vjeruje i da će se brzo, vjerovatno kroz razgovore izmjena Izbornog zakona, zaključiti priču oko Mostara.

Čović je istakao i da će BiH 10. decembra dobiti Upitnik Evropske unije, te očekuje da do kraja iduće godine zemlja dobije kandidatski status.

Plenkovićevi susreti u Mostaru

Inače, hrvatski premijer Andrej Plenković se najprije sinoć sastao sa biskupom mostarskim Ratkom Perićem. Jutros je održao razgovore sa zvaničnicima Sveučilišta u Mostaru, zatim Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, potom je posjetio Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, a obišao je i objekat u izgradnji Hrvatskog narodnmog kazališta.

Andrej Plenković sa predstavnicima Sveučilišta Mostar
Andrej Plenković sa predstavnicima Sveučilišta Mostar


Plenković je, uz ostalo, kazao da razgovori u Mostaru, sa predstavnicima Sveučilišta, bolnice, te kulture govore o tome da Hrvatska želi steći cjelovitu sliku i kanalizirati angažman kroz resorna ministarstva, te kroz Ured za Hrvate izvan Hrvatske, putem kojeg su posljednjih godina osigurana značajna sredstva za projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG