Dostupni linkovi

Stolac: Dvije visoke delegacije, dva različita zahtjeva za izborima


U zgradi općine Stolac odvojeno su boravile visoke delegacije Vlade Republike Hrvatske, te svih nivoa vlasti BiH iz reda bošnjačkog naroda
U zgradi općine Stolac odvojeno su boravile visoke delegacije Vlade Republike Hrvatske, te svih nivoa vlasti BiH iz reda bošnjačkog naroda

U nedjelju su u Stocu odvojeno boravile visoke delegacije Vlade Republike Hrvatske, te svih nivoa vlasti BiH iz reda bošnjačkog naroda, sedam dana nakon što je u tom gradiću na jugoistoku Hercegovine prekinut izborni proces prilikom održavanja lokalnih izbora, poslije napada čelnika probošnjačke Inicijative za Stolac Salmira Kaplana (SDA) na predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića. Tom prilikom, još jedna osoba zadobila je teže fizičke povrede.

U zgradi općine Stolac najprije se hrvatska delegacija, predvođena potpredsjednikom Vlade RH, Božom Petrovim i ministrom vanjskih poslova i evropskih delegacija Mirom Kovačem susrela sa načelnikom Stjepanom Boškovićem (HDZ BiH), koji je i kandidat HDZ-a za novi načelnički mandat.

Poslije susreta iza zatvorenih vrata, potpredsjednik Vlade RH, Božo Petrov je kazao da to što se dogodilo u Stocu je posljedica višegodišnje politike u BiH, gdje su “Hrvati bili diskriminirani i konstitutivni, ali samo na papiru”.

Petrov: Nema osude od bošnjačkog establišmenta

“Meni je zaista neprihvatljivo da se dogodi napad na državnu osobu, na običan puk, da se apsolutno ništa ne poduzima. I, s druge strane, da niti jedna politička stranka bošnjačkog establišmenta, to ne osudi, nego – dapače – stvara se jedan medijski pritisak u kojem se nasilnik pokušava okrarakterizirati žrtvom. Mi smo došli tu dati podršku da se od Stoca ne pretvara nekakav presedan. Mi želimo da se poštuju međunarodne norme, da se, također, međunarodne institucije uključe”, rekao je uz ostalo Petrov, pozivajući da se u Stocu dogode izbori, ali na način “kako je to zajamčeno zakonima i pravom”.

Kovač (prvi lijevo): U interesu Hrvatske je da BiH bude stabilna, a Hrvati u njoj ustavotvorni i ravnopravni u potpunosti
Kovač (prvi lijevo): U interesu Hrvatske je da BiH bude stabilna, a Hrvati u njoj ustavotvorni i ravnopravni u potpunosti

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Miro Kovač je kazao kako je u interesu Hrvatske da BiH bude stabilna, a Hrvati u njoj ustavotvorni i ravnopravni u potpunosti.

“Pokazujemo ovim današnjim činom, dolaskom u Stolac, da skrbimo o Hrvatima u BiH, da ćemo ih zaštititi, naravno ne miješajući se u političke procese unutar BiH”, poručio je Kovač i dodao:

“Neprihvatljivo je da se napadaju predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva i drugi ljudi uključeni u organizaciju izbora, a da to nitko ne osudi, da nema nikakvih sankcija u odnosu na one koji su počinili ovakvo nasilje”.

Kovač je podsjetio da je Hrvatska osudila rerefendum u RS-u, a da isto tako osuđuju i “nasilje koje se dogodilo ovdje u Stocu”.

“Očekujemo provođenje izbora u demokratskom duhu, sukladno ustavu i zakonima BiH”, istakao je Kovač, te dodao i kako očekuju da se “Hrvati u potpunosti uvažavaju i da ne smiju biti diskriminirani”.

Bošković: “Spinovi” da glasaju i mrtvi

Aktuelni načelnik Stoca Stjepan Bošković je odbacio optužbe bošnjačke strane o izbornim neregularnostima. “Činjenica je i potvrđeno je na sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva da sve što je uradilo Općinsko izborno povjerenstvo je uradilo temeljem zakona”, kazao je Bošković, te je dodao kako su sve to “spinovi” da i mrtvi glasaju.

Stjepan Bošković: "U Stocu su bili regularni izbori"
Stjepan Bošković: "U Stocu su bili regularni izbori"

“U Stocu su bili regularni izbori, u Stocu je na demokratski način uvijek birana vlast i Stolac očekuje u sljedećem vremenu da sve institucije vlasti da ovaj čin koji se dogodio, a to je rušenje ustavnog poretka, se spriječi i da Stolac ima demokratske izbore kao i svaka druga općina u BiH, koja je imala to 2. 10.”, kazao je Bošković.

Posebno došla bošnjačka delegacija

Ubrzo nakon odlaska delegacije iz Hrvatske, sjedište Inicijative za Stolac posjetila je delegacija bošnjačkih zvaničnika svih nivoa vlasti u BiH. Čelnik Inicijative Salmir Kaplan je kazao kako u Stocu “imamo vanrednu situaciju, koja je izuzetak”.

On tvrdi da je do te situacije došlo zbog toga “što se neko nije pridržavao zakona i što onak koji prima platu da implementira izborni zakon to nije radio”. “Radio je na tome samo kako da pobijedi HDZ”, ustvrdio je Kaplan.

On je još kazao kako je prekid izbora bio jedini izbor, s obzirom na to da, kako je naveo, “smo bili stjerani u ugao, krešenjem izbornog zakona”.

“U Stocu je jako bitno da se održe fer, korektni, pošteni, demokratski izbori; da ova lokalna tema... ne postane državna i da ne postane, ne daj Bože, međunarodna, što vidimo da ima tendencije da postane međunarodno pitanje. U Stocu treba da pobijedi onaj ko bude imao više glasova, nakon fer, poštenih, demokratskih izbora”, rekao je Kaplan, dodajući kako će Inicijativa priznati svaki rezultat nakon takvih izbora.

“U protivnom, ako neko misli da može ovdje raditi što je radio 1993. godine, da jedan dio naroda ima pravo raditi sve, da drugi dio naroda nema pravo raditi ništa, taj ‘film’ se ovdje, nažalost za neke, neće moći gledati”, izjavio je Kaplan.

Džaferović: Održati izbore, ali uz superviziju

Član vodstva Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Šefik Džaferović (SDA) je zatražio da se uvtrde sve činjenice, vezane za cjelokupan izborni proces u Stocu, uoči i tokom izbornog dana.

Džaferović je kazao uz ostalo kako nije dobro dolaziti i davati podršku “samo jednoj grupi, samo jednom narodu”
Džaferović je kazao uz ostalo kako nije dobro dolaziti i davati podršku “samo jednoj grupi, samo jednom narodu”

“Više je nego očigledno da je jedan dio lokalne administracije pokušao da učestvuje u izbornim prevarama, jer se drugačije ne može objasniti činjenica da se na biračkim spiskovima nalaze imena umrlih osoba, zatim da se pristupa glasačkim mjestima sa dokumentima koji nisu validni prema preporukama izborne komisije”, rekao je Džaferović, zatraživši i da se utvrde nalogodavci izborne prevare, te da se utvrde činjenice u vezi sa incidentom od izbornog dana.

“Tražimo da se građani Stoca, a ovdje se uglavnom govori o onima koji podržavaju Inicijativu za Stolac, prestanu pozivati u Policijsku stanicu, da se krene od onih koji su ‘zakuhali’ kompletnu ovu stvar, koji su započeli sa procesom izborne prevare i da se onda nastavi dalje”, dodao je Džaferović.

On je iznio i zahtjev da Centralna izborna komisija BiH poništi izbore za Stolac i raspiše nove, koji će se održati uz pojačanu superviziju CIK-a, te domaćih i stranih NVO zaduženih za posmatranje izbora.

Komentirajući posjetu delegacije iz Hrvatske, Džaferović je kazao uz ostalo kako nije dobro dolaziti i davati podršku “samo jednoj grupi, samo jednom narodu”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Džaferović se složio da bi bilo dobro da u Stolac dođu predstavnici svih naroda i svih institucija, što bi doprinijelo stabilizaciji prilika u tom mjestu.

Inače, Stolac je tokom posljednjeg rata bio etnički očišćen grad, ali se nakon rata vratio značajan dio bošnjačkog stanovništva. Ipak, i dan-danas u tom gradu je veliki jaz među etničkim zajednicama, pa su tako na primjer zdravstvo i školstvo podijeljeni, a upućeniji tvrde da se više-manje vrlo dobro zna i ko u koje kafiće zalazi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG