Dostupni linkovi

Instagram po broju korisnika prestigao Twitter


Logo mreže Instagram
Logo mreže Instagram

Instagram je postao popularnija društvena mreža od Twittera, nakon što se povećao broj korisnika za 100 miliona u posljednjih devet mjeseci. Otkako je Facebook kupio Instagram 2012. godine za jednu milijardu dolara, rast popularnosti te mreže je veća nego što su analitičari predviđali, te danas ima oko 400 miliona redovnih korisnika.

Rast popularnosti Instagrama naročito je zabilježen u Brazilu i Japanu. Ova društvena mreža također ima sve veći značaj u poslovanju velikih korporacija i brendova, poput Disneya koji sve češće koristi ovu društvenu mrežu.

Poređenja radi, Twitter je u posljednjem poslovnom kvartalu zabilježio 304 miliona aktivnih korisnika, što je povećanje od samo 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Instagram trenutno pokušava dodatno proširiti svoje poslovanje, tako što poslovnim partnerima, koji se oglašavaju nudi 30 sekundi video reklame.

Facebook nije objavio prihode Instagrama, ali pojedini analitičari tvrde da zarada te društvene mreže za 2015. godinu iznosi oko 600 miliona dolara. Zanimljivo je da se Facebook uopšte ne reklamira na Instagramu.

Podsjećamo Facebook je kupio i društveni servis za razmjenu poruka WhatsApp, te kompaniju Oculus koja proizvodi uređaje koji simuliraji virtuelnu stvarnost.

XS
SM
MD
LG