Dostupni linkovi

Inicijativa za glasanje o Vladi novi Đukanovićev manevar?


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Iznenadna najava premijera Mila Đukanovića kako će on lično uskoro pokrenuti proceduru da se u parlamentu preispita povjerenje njegovoj vladi, ustalasala je političke prilike u Crnoj Gori. I dok pojedine opozicione partije već najavljuju da će glasati za njen pad, pogled je usmjeren ka Socijaldemokratskoj partiji i Pozitivnoj Crnoj Gori, od čijeg će stava zavisiti epilog Đukanovićeve inicijative. Analitičari se pitaju šta je stvarni cilj Đukanovića, rašćišćavanje na političkoj sceni ili manevar kojim bi izbjegao mogućnost formiranja prelazne vlade, koja bi organizovala parlamentarne izbore naredne godine?

Vlada prihvatila Đukanovićevu inicijativu

Vlada prihvatila Đukanovićevu inicijativu

Premijer Milo Đukanović danas (ponedeljak) je formalizovao najavu i na sjednici Vlade pokrenuo inicijativu o provjeri povjerenja svog kabineta.

Kako je rekao, Vlada je prihvatila njegovu inicijativu koja će biti upućena Skupštini, a koja bi trebalo da se izjasni o tom zahtjevu u roku, ne kraćem od 15 dana.

„Ne bih tome davao neki senzacionalan značaj“, rekao je Đukanović pojasnivši da je sa pokretanjem pitanja povjernja Vladi u parlamentu, kao odgovoran političar, sačekao zbog dobijanja pozivnice za NATO.

Ministar policije i potpredsjednik SDP-a Raško Konjević nije se jasno odredio kakav će odnos njegova stranka imati prema ovoj inicijativi

„Naše uvjerenje je da ova inicijativa ide u susret razrješenju i ukazivanju na mogućnosti definisanja rezultata iz parlamentarnog dijaloga i u tom segmentu ćemo se i opredjeljivati“, poručio je Konjević.

U prvim reakcijama na Đukanovićevu inicijativu najprije su reagovale pojedine opozicione partije, među kojima je Socijalistička narodna partija, koja je najavila da će glasati za pad Vlade, ali koja sumnja da će do glasanja o njenom povjerenju uopšte doći.

SDP Ranka Krivokapića kratko je saopštio da će svoj stav zauzeti narednih dana na organima partije, a upravo njihovu odluku čekaju u Pozitivnoj, čiji će glasovi biti presudni po opstanak Đukanovićevog kabineta.

Đukanovićevu incijativu iskoristile su i Socijaldemokrate, partija koja je nastala odvajanjem dijela članova i funkcionera iz Krivokapićeve SDP, da upute packe na račun svoje bivše partije i njene politike.

"Pokretanje pitanja povjerenja Vladi odlična je prilika onima koji nas svakodnevno 'plaše' obaranjem Vlade, koju nazivaju nelegitimnom i tehničkom, da se konačno isprse i pokažu svoju političku hrabrost", poručio je šef Socijaldemokrata Ivan Brajović.

I nakon prvih partijskih reakcija i poruka otvaraju se brojna pitanja i dileme oko toga šta se ili ko se krije iza Đukanovićevog poteza, koji je nebrojeno puta pokazao kako je uspješan tehnolog vladanja i majstor političkih igara.

Prema riječima političkog analitičara Zlatka Vujovića iz nevladine organizacije CEMI, to bi nesumnjivo mogao biti predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

“Krivokapić, koji je uspio da se postavi kao lider jednog procesa, prije svega dijaloga između ključnih parlamentarnih partija. Međutim, izjašnjavanje prije svega i njega o tome da li daje podršku Vladi ili ne, stavilo bi ga u jednu neprijatnu situaciju. Ovakav potez Đukanovića očigledno vodi Krivokapića na scenu da se izjasni, a samim tim na neki način bi i šira javnost dobila u odgovoru: ko čini vladajuću koaliciju sa DPS-om? Da li je to Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića ili Pozitivna Crna Gora?“, komentariše Vujović.

Posmatrači političkih prilika primjećuju kako je neočekivan potez Đukanovića došao u trenutku kada je sva pažnja kocentrisana na parlamentarnu radnu grupu koja je trebalo da pripremi uslove za održavanje fer i slobodnih izbora i dogovori se o pravno-političkom modalitetu koji to treba da obezbijedi.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević upravo na tom terenu vidi motive Đukanovićevog inicijative, koja obesmišljava razgovore o prelaznoj vladi, koju opozcija uporno traži, a koja bi mogla da spriječi zloupotrebu državnih resursa i službi u interesu vladajuće DPS. Da li Đukanovićeva inicijativa stavlja ad acta priču o prelaznoj vladi, pitali smo Zlatka Vujovića.

Zlatko Vujović
Zlatko Vujović

“Ne treba zanemariti ni scenario u kome bi eventualno bilo izglasanje nepovjerenja crnogorskom premijeru odnosnu crnogorskoj vladi i u toj situaciji bi se našli u jednoj dosta neobičnoj poziciji: da, ako je izglasano nepovjerenje Vladi a ne može se konstituisati nova, onda idemo na izbore. A onda se postavlja pitanje održavanja izbora u ovom trenutku, u situaciji da imamo izglasano nepovjerenje Vladi, onda bi se vjerovatno desilo ono što mnogi u Crnoj Gori ne žele a to je da se održe izbori, a da nijesmo spremni, odnosno svi mehanizmi projektovani novim Zakonom o izboru odbornika i poslanika ne mogu biti primjenjeni. Tako, kada bi eventualno i bilo izglasano nepovjerenje, ta vlada bi ostala tehnička do narednih izbora“, napominje Vujović.

U svakom slučaju, lider DEMOS-a Miodrag Lekić u Đukanovićevom potezu vidi “neko mutno profitiranje” i ko mu, kako ističe, u tome pomogne, „preuzeće javnu odgovornost i bruku pred građanima“. Odgovornost će svakako najveća biti na Ranku Krivokapiću koji, prema riječima Zlatka Vujovića, ulazi u krupan politički rizik.

“Jer ukoliko Đukanović dobije podršku za Vladu, da li je naredni potez Đukanovića ukoliko ima većinu u parlamentu, smjena samog Krivokapića sa pozicije samog predsjednika Parlamenta? Krivokapiću to svakako ne odgovara, tako da ćemo da vidimo, da li će imati, sa jedne strane dovoljno hrabrosti da povuče potez i napusti vladajuću koaliciju odnosno glasa protiv vlasti, ili će nastaviti sa kupovanjem vremena u susret novim parlamentarnim izborima.“

XS
SM
MD
LG