Dostupni linkovi

Inicijativa: Biblioteka Mirko Đorđević


Mirko Đorđević
Mirko Đorđević

Meštani sela Šimanovci u Sremu, pokrenuli su inicijativu da seoska biblioteka dobije ime po preminulom književniku, publicisti i sociologu religije Mirku Đorđeviću. Meštani se nadaju da će opština Pećinci, nakon deset meseci čekanja na odborenje, konačno prihvatiti ovaj predlog.

Sremsko selo Šimanovci stalo je iza inicijative da lokalna biblioteka dobije ime po njihovom nekadašnjem sugrađaninu Mirku Đorđeviću. Ovaj književnik, publicista i socilogo religije, ostavio je ozbiljan trag ne samo u životu lokalne zajednice, već i u celokupnom drušvu, smatraju incijatori. Jedan od njih je i Đorđe Ćirković.

“Profesor Mirko Đorđević živeo je poslednjih pedeset godina njegovog života kod nas u Šimanovcima. On je i radio u našoj osnovnoj školi četrnaest godina kao profesor srpsko-hrvatskog jezika. On je upamćen kao jedan odličan pedagog i naš izuzetan građanin. On je nas uvek podržavao i bio je uz nas”, ističe Ćirković za RSE.

Predlog podržavaju i Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Nezavisno udruženje novinara Srbije. Saradnik Mirka Đorđevića i predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nedim Sejdinović kaže za naš program da je Đorđević ostavio neizbirisiv trag u našoj kulturi i medijskom životu.

Nedim Sejdinović
Nedim Sejdinović

„Veoma je važno da se građani i državne institcuje oduže onim ljudima koji su kao Mirko Đorđević ogromnu energiju ulagali da bi ova zemlja postala zemlja po meri čoveka, u kojoj je lepo živeti, a koji su zbog tih napora bili marginalizovani i često napadnuti. Ime Mirka Đorđevića trebalo bi da bude mnogo prisutnije u našoj kulturnoj i društvenoj javnosti”, smatra Sejdinović.

Građani u Šimanovcima se nadaju da će u aprilu, kada će se navršiti dve godine od smrti Mirka Đorđevića, biblioteka konačno dobiti njegovo ime, kaže Ćirković.

„Inicijativu predali smo još prošle godine u maju opštini Pećinci. Znate, naša biblioteka u Šimanovcima nema posebno ime, pa je bilo logično da ona dobije ime čoveka koji je bio od knjige, kulture i obrazovanja, vrstan prevodilac sa ruskog i francuskog. Prošlo je jedanaest meseci, ali odgovor još nismo dobili iz opštine“, kaže Ćirković.

Mirko Đorđević bio je kritičar vrha Srpske pravoslavne crkve, iako je i sam bio hrišćanski vernik. On je naglašavao da crkva, kao politička snaga, ima ogroman uticaj u društvu i da je u sukobu sa modernim tekovinama društva.

Đorđević je rođen u mahali Belčine sela Broda na reci Vlasini u istočnoj Srbiji. Bio je član Foruma pisaca Srbije, PEN kluba i dobitnik je nagrade „Konstantin Obradović“ za unapređenje i širenje kulture ljudskih prava, nagrade „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost, „Vukove povelje“ za vrhunska ostvarenja u istraživanju nacionalne kulture i pedagoške baštine kao i Godišnje nagrade NDNV. Objavio je više knjiga. Bio je saradnik uglednih domaćih i stranih listova i naučnih časopisa.

XS
SM
MD
LG