Dostupni linkovi

Vujanović počeo novi mandat uz bojkot i proteste


Inauguracija Filipa Vujanovića
Inauguracija Filipa Vujanovića
I pored svih kontroverzi koje su pratile svečanu sjednicu Skupštine Crne Gore, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je polaganjem zakletve, započeo svoj treći predsjednički mandat. Sjednici nije prisustvovala opozicija ni poslanici manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije.

Kao i u prethodna dva navrata predsjednik Crne Gore Filip Vujanović se zakleo da će dužnost obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana Crne Gore.

"Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske i ekološke, države socijalne pravde zasnovane na vladavini prava", kazao je on.

Svečanom činu inauguracije prisustvovali su najviši zvaničnici sudske i zakonodavne vlasti i predstavnici diplomatskog kora. Obraćajući se okupljenima predsjednik Crne Gore je u inauguralnom govoru pozvao na jedinstvo i prevazilaženje podjela.

"Podjela koje nam je donijelo nasljeđe istorije, osobenosti ovogo prostora, ali i vremena u kojem živimo. Bezbroj puta sam poručivao, apelovao i molio okrenimo se jedni drugima. Jedni drugima smo najbliži. Možemo se razlikovati u mnogo čemu. To je politika. Konačno, to je i demokratija. Ali ne možemo se razlikovati oko dobra Crne Gore. To dobro nas mora udruživati. Pretvorimo naše razlike u istinsko bogatstvo. U ime bolje sadašnjosti i još bolje budućnosti. Tim vrijednostima posvetiću naredni mandat. Koristiću ustavni mandat predsjednika države uz maksimalnu ličnu posvećenost, kao predsjednik svih građana pomoći ću opštem dobru Crne Gore, tako mi bog pomogao. Neka je vječna Crna Gora", rekao je Vujanović.
Filip Vujanović drži inauguracioni govor
Filip Vujanović drži inauguracioni govor

Vujanović je konstatovao da je uspjeh u evroatlantskih integracija očigledan, ali da je ekonomska kriza i nedovoljno efikasan odgovor na nju zaustavili su ekonomski razvoj, zbog čega je ekonomski razvoj primarna odgovornost vlasti.

"Vlast je odgovorna za donošenje i sprovođenje odluka. Kriza odlučivanja kod nas je pratila globalnu ekonomsku krizu. Umjesto da pomogne njenom ublažavanju i prevazilaženju. Zato se mora odlučivati odlučnije i hrabrije. Na vlasti je odluka i odgovornost, ali dobrom ambijentu treba da pomognu svi, i opozicija i civilni sektor i mediji i svi subjekti društva, uz nesumnjivo različitu odgovornost i različito djelovanje, ali uz izvjesno isti cilj – dobro Crne Gore i svih njenih građana. Ubijeđen sam u maksimalnu spremnost aktuelne vlade da pravovremenim odlukama ne propušta razvojne šanse. Naprotiv", istakao je predsjednik.

Izgradnja institucija izazov

Na drugoj strani Ssvečanoj sjednici nisu prisustvovati poslanici opozicionih stranaka, odnosno Demokratski front, Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora.

Bojkotom svečanosti, opozicija je poslala poruku da ne priznaje legitimitet rezultata predsjedničkih izbora, za koji smatraju da je Vujanović ostvario zloupotrebom institucija i manipulacijama.

Podsjetimo, prema odluci Državne izborne komisije, na predsjendičkim izborima održanim 7. aprila Vujanović je pobjedio protivkandidata Miodraga Lekića sa nešto više od 7000 glasova razlike. Stranke u okviru Demokratskog fronta, od održanih izbora bojkotuju i rad parlamenta, te zahtjevaju da se ponište predsjednički izbori zbog neregularnosti, te je njihov stav i da Vujanović nije ustavno i zakonski izabran predsjednik.

Sjednici nisu prisustvovali ni poslanici ni ministri izmanje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije. Ova stranka od izborne kampanje do danas tvrdi da je novi mandat Filipa Vujanovića protivustavan, odnosno da nema pravo na treći predsjednički mandat. Međutim sjednici je prisustvovao lider SDP-a, ali u funkciji predsjednika Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. Otvarajući skup Krivokapić je poručio da je glavni izazov izgradnja institucija.

"Izazov da gradimo institucije, ovaj put u evropskom domu u Evropskoj uniji, izazovi da budemo lideri Balkana tada u slobodi na Balkanu, a sada na izgradnji modernog društva Institucije su stvorene da čuvaju i brane Ustav i zakone kako bi stvarale povjerenje u državu, vjeru u snagu države, vjeru u pravdu kao temelj države. I kada neke institucije griješe, druge moraju da obave svoju ustavnu ulogu da isprave greške i istrajavaju u ispravljanju tih grešaka. Ali to jeste borba za građenje države. Nikada to nije završeni posao i nikada savršeni posao", naglasio je Krivokapić.

U susret inauguraciji, ispred zgrade na Cetinju održan je protestni skup neofmalne grupe ljudi koji su cijeli dan pješačili od Podgorice ka Cetinju kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog održavanja inauguracije i zbog ukupnog ekonomskog i političkog ambijenta u Crnoj Gori.

Pištaljkama i trubama, povicima lopovi i glasnim negodovanjem, učesnici protesta pod nazivom „Marš protiv mafije” su propratili Vujanovićev inauguralni govor.

XS
SM
MD
LG