Dostupni linkovi

Robin Williams (1951 - 2014)


Robin Williams
Robin Williams

Poznati holivudski glumac i oskarovac Robin Williams objesio se u svom stanu u Kaliforniji, potvrdila je u utorak policija.

Kako je saopćeno, Williams (63) je pronađen sa kaišem oko vrata i površinskim ranama na ručnom zglobu.

Poručnik Keith Boyd, iz kancelarije šerifa okruga Marin, rekao je da je Williams pronađen "u sjedećem položaju sa kaišem oko vrata, dok je drugi kraj kaiša bio zaglavljen između vrata i dovratka plakara".

Williamsa je živog posljednja vidjela njegova supruga u nedjelju uvečer, oko 22 sata, a pronađen je mrtav oko podneva narednog dana, prenijele su agencije.

Williams je patio od depresije, godinama se borio s alkoholizmom, a početkom jula prijavio se na rehabilitaciju.

Supruga poznatog glumca, Susan Schneider izjavila je “potpuno slomljenog srca” da je izgubila supruga i najboljeg prijatelja, a svijet jednog od najomiljenijih umjetnika i dobrih ljudi.

"U ime Robinove porodice, molimo vas za poštivanje privatnosti u vrijeme naše duboke ožalošćenosti. Nadamo se da će u svemu ovome fokus biti na bezbrojni trenucima radosti i smijeha koje je dao milionima ljudi, a ne na Robinovoj smrti”, piše u obraćanju Williamsove supruge Susan.

Robin Williams rođen je u Chicagu, 21. jula 1951.godine. Najprije je pokušao studirati političke nauke, ali je nakon godinu dana shvatio da ga više privlači gluma. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u New Yorku, prestižni Juilliard, a karijeru započeo kao pozorišni glumac.

Uslijedile su TV serije na kablovskim emiterima, televizijski show programi, da bi početkom osamdesetih počeo igrati i u filmovima.

Teško je zaboraviti lik neobičnog profesora u vrlo konzervativnoj školi u filmu "Društvo mrtvih pjesnika", ili radijskog voditelja u antiratnoj drami "Good morning Vietnam". Za ulogu psihijatra u filmu "Dobri Will Hunting" dobio je svog jedinog Oscara (za sporednu mušku ulogu), što ga definitivno uvrštava u prvu ligu holivudskih glumaca.

Williams je glumio u brojnim filmovima za djecu, posuđivao glas animiranim likovima, a najpoznatiji je bio po komedijama. Tim prije je svijet bio šokiran izjavom njegovog agenta da se posljednjih mjeseci Robin borio s teškom depresijom.

Ženio se tri puta, iza njega ostaje troje djece. Među brojnima koji su izrazili saučešće porodici, je i američki predsjednik Barack Obama. Robinove kolege glumci, na Twitteru ispisuju uglavnom isti sadržaj: “Otišao je veliki čovjek, prijatelj, slomljenog smo srca”

XS
SM
MD
LG