Dostupni linkovi

In memoriam Jovan Dulović: Odlazak novinara velike hrabrosti


Jovan Dulović
Jovan Dulović

Dugogodišnji novinar nedeljnika “Vreme” Jovan Dulović preminuo je 29. septembra u Beogradu, u 80. godini života, posle duge i teške bolesti. Novinarsku karijeru započeo je u Politici Ekspres. Bio je jedan od najboljih hroničara suda i stručnjaka za oblast organizovanog kriminala.

Bio je već početkom osamdesetih neka vrsta legende među sektorskim novinarima koji su se bavili pravosuđem i kriminalom. Tada smo se upoznali i gledao sam ga kao Pinki u Tita. Naučio sam od njega svašta”, kaže za RSE njegov kolega i prijatelj Miloš Vasić.

Kao ratni izveštač beogradskog dnevnika Politika Ekspres u jesen 1991. boravio je u Istočnoj Slavoniji i u proleće sledeće godine u Istočnoj Bosni. Zbog toga je u oktobru 2002. u Haškom tribunalu u procesu protiv Slobodana Miloševića svedočio o događajima u Vukovaru i masakru u Ovčari i identifikovao mnoge oficire JNA i pripadnike paravojnih formacija koji su u tim zbivanjima učestvovali. Isprva je trebalo da bude zaštićeni svedok optužbe.

Sam je, međutim, tražio da mu se skinu zaštitne mere i da svedoči javno. Zbog toga je po povratku u Srbiju bio izložen brojnim pretnjama i pritiscima, ali je hrabro i dostojanstveno nastavio da radi svoj posao, navodi nedeljnik “Vreme”.

Ono što moram da istaknem je njegova fenomenalna ljudska, građanska hrabrost i savest. On je za nas početkom rata 91. godine počeo da radi pod pseudonimima zato što je sa press karticom tadašnje “Politike ekspres” imao pristup terenima i ratištima gde je nama bilo zabranjeno. Bio je prvi čovek koji nam je skrenuo pažnju na Ovčaru. Dan ili dva kasnije je sedeo u Vukovaru i bio prisutan kada su se paravojni dripci hvalisali zlatnim nakitom koji su skinuli sa leševa na Ovčari. Svaki put kada se vraćao sa tih ratišta, on je plakao. Zbog toga smo ga toliko i voleli. Bez obzira na lično prijateljstvo koje je bilo veliko i duboko, mislim da je Joca Dulović bio savestan i pošten čovek, koji je razlikovao dobro i zlo i koji je rizikovao mnogo. Kao takav je i umro i kao takvog ga nećemo zaboraviti”, reako je Miloš Vasić.

Jovan Dulović biće haranjen u četvrtak, 1. oktobra, u 12.30 na Novom groblju u Beogradu.

XS
SM
MD
LG