Dostupni linkovi

Imenovan novi sudac za Šešelja


Carmel Agius, foto: sense-agency.com
Carmel Agius, foto: sense-agency.com
Nakon što je sudac zviždač Frederik Harhoff nepovratno isključen zbog svog istupa iz slučaja protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja, potpredsjednik Haškog suda (ICTY) Carmel Agius imenovao je Mandiaye-a Niang-a iz Senegala kao novog suca koji bi trebao nastaviti sudjelovati u radu tročlanog sudskog vijeća.

„U krajnjem slučaju na sucima je da odluče hoće li se proces nastaviti ili ne. No prema mojem mišljenju, trebali bi se konzultirati s optuženim oko pitanja – treba li ponoviti proces ili nastaviti suđenje s novo imenovanim sucem“, stoji u zaključku imenovanja novog suca od strane Agiusa.

Naime Agius je nakon što je Harhoff izbačen iz slučaja, zbog ukazivanja na promjenu smjera rada Haškog suda pod utjecajem američko-izraelskog vojnog lobija, naložio preostalim sucima da se konzultiraju sa Šešeljem oko situacije, na što su oni burno reagirali upućujući potpredsjednika Agiusa da bolje razmotri pravila.

Nakon što je to učinio Agius se složio s njihovom ocjenom pa je u imenovanju to i naglasio, spominjući sad prijašnje obvezujuće uputstvo samo kao preporuku – o konzultaciji sa Šešeljem.

Podsjetimo, krajem kolovoza ove godine sudac Frederik Harhoff je diskvalificiran iz slučaja Šešelj, na zahtjev optuženog, nakon čega je cijeli slučaj doveden u pitanje. U njemu je Šešelj kao dokaz pristranosti suca, naveo njegovo pismo. Odnosno Harhoffov istup u kojem je optužio predsjednika suda Theodora Merona – za utjecaj pri donošenju oslobađajućih presuda hrvatskim i srbijanskim vojno-policijskim časnicima, optuženim kao i Šešelj - po zapovjednoj odgovornosti.

Presuda najavljena za ovaj mjesec je odgođena, no nakon što je ponovno kompletirano tročlano sudsko (prvostupanjsko) vijeće konačno će se krenuti s mrtve točke na kojoj se dugotrajno suđenje našlo pred sami kraj. Odnosno odlučiti će se hoće li se suđenje nastaviti ili ponoviti.

(VIDEO: Šešelj kao svjedok obrane Radovana Karadžića)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG