Dostupni linkovi

Ima li političke volje za suštinske reforme u Crnoj Gori?


Montenegro - Parliament of Montenegro, Prime minister Milo Djukanovic, 23Jul2014.
Montenegro - Parliament of Montenegro, Prime minister Milo Djukanovic, 23Jul2014.

Po ocjeni Evropske komisije glavni rizik prilikom izgradnje crnogorskih institucija je činjenica da većina reformi zahtijeva političku volju. Koliko te volje ima pitali smo predstavnike vlasti i opozicije.

U Strategiji Instrumenta pretpristupne pomoći za Crnu Goru od 2014. do 2020. godine, koju je objavio komesar Evropske komisije za proširenje Štefan File, a čije segmente u utorak prenose crnogorski mediji, navodi se da su među ključnim crnogorskim izazovima spriječavanje krijumčarenja droge, šverca ljudskih bića i pranja novca. Ističe se i da kapaciteti crnogorskih državnih organa za rješavanje kompleksnih i najvažnijih slučajeva borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije ostaju ograničeni i da će IPA ponuditi mogućnost da se oni unaprijede. Međutim, kao glavni rizik u okviru sektora izgradnje crnogorskih institucija naglašava se činjenica da većina reformi zahtijeva postojanje političke volje. Poslanik Pozitivne Crne Gore i član skupštinskog odbora za antikorupciju Mladen Bojanić kaže da je sa visoke evropske adrese još jednom, na kurtoazan način, saopšteno da političke volje za suštinske reforme nema.

“Definitivno ne postoji politička volja za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Druga stvar je što pred glomaznog aparata u Crnoj Gori mi nemamo kadrove koji mogu da odgovore tom izazovu. Sad je pitanje da li se svejsno vo sve radilo, da se zapošljavaju kadrovi kojima je lako nametnuti to – fingiramo reforme a u stvari se ništa ne dešava”.

I ministar pravde Duško Marković u ponedeljak je konstatovao da Crna Gora citiram ima problem sa korupcijom i organizovanim kriminalom što je izazvalo cinične opaske opozicionih predstavnika koji godinama optužuju vlast za kreiranje takvog stanja. Poslanik DPS-a Zoran Jelić, međutim, smatra da je Crna Gora na odličnom putu da povuče sredstva iz IPA fondova.

“Naročito ona koja se tiču vladavine prava – borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, trgovine ljudima i narkoticima. Potpredsjednik Vlade i ministar pravde juče je saopštio jasno i glasno da u Crnoj Gori postoje problem sa organizovanim kriminalom i korupcijom i da će Crna Gora učiniti sve da organizovani kriminal, korupciju, trgovinu drogom svede na najmnju moguc mjeru, na nivo koji je prisutan u zemljama Evropske unije. Dakle, svi ćemo dati taj doprinos. Volja zaista postoji i svi smo tu kako bismo napravili društvo oprimjereno evropskim standardima”.

Visoki funkcioner Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović kaže da je odsustvo političke volje da se krene u reforme bjelodano, a da su poslednji navodi evropskog komesara samo potvrda takvog stanja. Kaluđerović kaže da od ljudi na vlasti ne bi trebalo očekivati da rade protiv sebe i sistema koji su sami postavili.

“Nema političke volje da se crnogorsko društvo istinski, djelotvornim sredstvima, uhvati u koštac sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Odnosno, ja bih rekao još preciznije, potpuno je očigledna politička volja u vrhu DPS-a i SDP-a da se učini sve da institucije države ne jačaju, nego da jača autoritet pojedinaca, i to onih za koje ima mnogo razloga za sumnju da su oni ključni nosioci i veza sa organizovanim kriminalnim strukturama u Crnoj Gori”.

I Vuk Maraš jedan od koordinatora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora smatra da predstavnici crnogorske vlasti umjesto na reformama, mnogo agilnije rade na kreiranju sistema koji onemogućava borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Počevši od toga što se donose zakoni koji su do starta neprimjenjivi, do načina na koji institucije sprovode te zakone, što dodatno snižava mogućnost za rezultat. I na kraju to se vidi kroz nepostojanje ozbiljnih presuda za korupciju, organizovani kriminal ili bilo koje drugo krivično djelo koje može u pozadini imati političke konsekvence ili u koje su umiješana lica sa političkom podrškom”.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG