Dostupni linkovi

Ima li nade za kompromis oko naknada porodiljama


Sa protesta protiv prijedloga zakona, 14. maj 2013.
Sa protesta protiv prijedloga zakona, 14. maj 2013.
Vladin prijedlog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti prema kom bi država refundirala naknade za porodiljsko samo do visine prosječne zarade je uzburkao domaću javnost zbog procjene da suštinski predstavlja udar na porodiljske naknade.

Međutim, tokom žestoke skupštinske rasprave u utorak, pojavilo se rješenje o kom će se tek odlučivati ali koje ostavlja nadu da je moguć kompromis.

Nakon otkrića da je izvjestan broj privatnih firmi zloupotrebljavao državno finansiranje porodiljskog odsustva tako što su svojim radnicama fiktivno naduvavali plate i po nekoliko hiljada eura, od čega bi lavovski dio zadržali za sebe, a porodilji na odsustvu dali samo mali procenat država se nije obrušila na prekršioce koji bi trebalo da ostanu bez novca koji su prisvojili i budu dodatno kažnjeni. Nije pokrenuta ni odgovornost u inspekcijskim službama, ali je pripremljen Prijedlog zakona koji je u značajnom dijelu domaće javnosti protumačen kao novi udar na materijalno najugroženije, u ovom slučaju - žene na porodiljskom odsustvu.

Vladin Prijedlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti predvidja da se naknada za vrijeme porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva poslodavcu refundira samo do iznosa prosječne zarade u državi, a da ostatak, ako je plata veća od prosjeka, ide na teret poslodavca.

Tokom burne skupštinske sjednice u utorak opozicija je optužila Vladu da Prijedlogom zakona iznova udara na najranjivije i najsiromašnije kategorije stanovništva, a Vlada se branila tvrdnjom da se predloženim izmjenama zakona, porodiljama ne uskraćuje ni jedan euro.

Manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija je, u međuvremenu, "uskočila" sa amandmanom koji bi mogao da predstavlja kompromisno rješenje koje ima izglede da bude usvojeno.

"Amandmani koje su poslanici SDP podnijeli na prijedlog Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti prije svega predviđaju da se nadoknade, refundacije koje se isplaćuju poslodavcima povećaju na iznos od 1560 eura maksimalno, što u principu obuhvata oko 97 posto trudnica u ovom trenutku u Crnoj Gori. Takođe, našim amandmanima je predviđeno nešto na što nijesu naše kolege obraćale pažnju do sada, a to je da nadoknada ženama koje su na Zavodu za zapošljavanje bude uvećana sa sadašnjih 25 na 100 eura, što bi bilo značajno povećanje za tu kategoriju trudnica. Takođe, predviđeli smo da pojedine grupe koje nijesu bile obuhvaćene zakonom, to su one trudnice sa 0 do 3 mjeseca zapošljanja budu obuhvaćene refundacijom prema poslodavcu", navodi portparol SDP-a, Mirko Stanić.

"Grube procjene" loš argument

U međuvremenu su reagovali poslodavci koji su nezadovoljni zbog neprestanog uvođenja novih opterećenja na preduzeća koja su inače u teškoj situaciji.

"Poslodavac će doći u situaciju da na jednom radnom mjestu imaju dva zaposlena i da se na jedan način zakidaju porodilja, a na drugi način se nameću dodatne obaveze poslodavcima. U ovakvim ekonomskim kretanjima to nije dobra mjera. Ako pratimo niz mjera koje su preduzete u nazad nekoliko mjeseci one opterećuju rad privrednika i ubuduće se mora ići na stimulisanje a ne destimulisanje privrednika. Mi u posljednjih nekoliko mjeseci imamo samo namete, ali ne i olakšice", ističe potpredsjednik Unije poslodavaca Budimir Raičković.

Predstavnici grupe nevladinih organizacija, na čelu sa udruženjem Roditelji i Akcijom za ljudska prava okupili su se u utorak ispred zgrade parlamenta, a poslanicima su predali peticiju protiv predloženih zakonskih izmjena.

"Umjesto smanjivanja prava građana, trebalo je investirati u jače inspekcijske službe", poručila je direktora Akcije za ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević, dok je direktorka udruženja Roditelji, Kristina Mihailović od građana tražila da i dalje potpisuju peticiju čiji je krajnji cilj da se skupi šest hiljada potpisa.

"Parlament će tada biti u obavezi da se izjasni o našim zahtjevima", rekla je Mihailović.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković je, tokom skupštinske rasprave u utorak, između ostalog, rekao da je nevladin sektor pogrešno interpretirao Predlog zakona.

"Ovaj zakon ne definiše odnos države i porodilje već države i poslodavca. Porodilja ima pravo na naknadu i za vrijeme porodiljskog odsustva u iznosu onom kojem je imala platu prije odlaska na porodiljsko odsustvo".

To što promjenama u zakonu Vlada želi da smanji zloupotrebe prilikom porodiljskog odsustva, nije dovoljno dobar argument kaže Ana Ponoš iz Pozitivne Crne Gore.

"Za Vladine "grube procjene" da su zloupotrebe bile oko deset miliona eura kažem da nisu grube nego neprofesionalne, jer nemate tačne podatke. Vaša odluka da predložite takav Zakon je gruba", rekla je Ponoš.

"Ovo znači da niti jedan poslodavac neće zaposliti mladu ženu koja se tek udala, jer će pretpostavka biti da ona treba da formira porodicu i ona će biti diskriminisana pri zapošljavanju, jer će joj poslodavac gledati u stomak prije nego potpiše ugovor. Niti jedan poslodavac neće htjeti da iz svojih sredstava podrži želju žene da zasnuje porodicu, ukoliko to u prvom slučaju ne čini ni sama država".
XS
SM
MD
LG