Dostupni linkovi

Ima li Dodikova opasna utopija podršku Beograda


Milorad Dodik tokom jedne od poseta Beogradu
Milorad Dodik tokom jedne od poseta Beogradu

Predsednik Republike Sprske Milorad Dodik nastavlja sa provokativnim izjavama o tome da Republika Srpska vidi svoju budućnost sa Srbijom, ne u okviru BiH. Iako takvih političkih iskaza nema sa najuticajnijeg mesta u vlasti Srbije, nema ni reakcija na Dodikove političke provokacije.

Kakva je politika Srbije prema Sarajevu i Banjaluci i da li su srdačni zagrljaji u vidljivo prisustvo Dodika na svim važnijim manifestacijama i političkim događajima u Beogradu razlog za sumnju u iskrenost Beograda kada kaže da podržava celovitost BIH? O tome dva sagovornika RSE imaju različito mišljenje. Složni su, međutim, da više nije realna kalkulacija da Srbija očekuje kompenzaciju za gubitak Kosova u Republici Srspkoj.

Nedavno je Milorad Dodik u intervjuu Sputniku izjavio da se “ne može naći niko u Srpskoj ko se neće složiti sa tezom da je neminovno da jednog dana Republika Srpska i Srbija na neki način budu isto u državno-pravnom i političkom smislu”. Ovo je najeksplicitnija izjava o tome da Dodik računa na još jedno prekrajanje granica na Balkanu. Nije bilo reakcija sa najviših mesta u Beogradu.

Kako tu ćutnju razume Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam podseća i na otvaranje radova na mostu Bratunac - Ljubovija kada je Dodik rekao da se nada da Drina jednoga dana neće biti granica između dve države.

“Sve to ostaje bez ograđivanja s naše strane i faktički imamo kontinuitet svih naših politika u odnosu na Republiku Srspku”, kaže Popov.

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku smatra, međutim,da Srbija u ovom trenutku ne radi ništa da bi takvu vrstu razmišljanja ohrabrila.

Aleksadar Popov kaže da se godinama zapravo ne menja odnos Beograda prema ovom političaru iz Republike Srspke, koga u jednom delu BiH smatraju glavnim kočničarem uspostavljanja funkcionalne države a u drugom čuvarem srpskog entiteta kao zaokružene države, čija je jedina smetnja - Sarajevo.

„Očekivalo se, kada je SNS došao na vlast, da će napraviti otklon od Dodika i njegove politike a to je i najavljivano, međutim to se nije desilo, naprotiv“, kaže Popov.“

"Naizgled se čini, na nekom formalnom nivou da se pokušavaju poboljšati odnosi sa BIH u celini, međutim sve je ostalo na tom nivou i to je kraj priče“, dodaje.

Aleksandra Joksimović pojašnjava da se Srbija zapravo izjavama da podržava jedinstvenu BIH ograđuje od Dodikovog političkog avanturizma:

„Mislim da se Srbija mnogo puta ogradila od takvih vrsta izjava, da je bilo garantovanje Dejtonskog sporazuma itd. Odnosno, pre svega mi se čini da Srbija u ovom trenutku nema kapacitet da se bavi i tim problemom.“

Aleskadra Joksimović kaže da je fokus politike Srbije Kosovo i Brisel, a da se u BiH naziru pozitivni procesi.

„U BiH u okviru Predsedništva se pojavio posle dužeg vremena političar, Mladen Ivanić, koji ima optimističan stav u vezi sa daljim razvojem situacije u BiH, što predstavlja pravo osveženje“, konstatuje Aleksandra Joksimović.

Oba naša sagovornika se slažu da politička trgovina – Kosovo za Republiku Srpsku - nema nikakvu realnu potporu, ni na jednoj merodavnoj političkoj adresi. Dodikov san, barem u doglednoj budućnosti, ostaće njegova neostvariva opasna utopija.

XS
SM
MD
LG