Dostupni linkovi

Sirija dozvolila istragu UN, Pentagon spreman na vojnu akciju


SAD još rade na utvrđivanju verodostojnosti navoda da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje u napadu na pobunjenike, dok Iran preti Vašingtonu da ne prelazi "crvenu liniju", a jedan ruski zvaničnik je ocenio da predsednik Barak Obama vodi zemlju u rat. Istovremeno, francuski predsednik je objavio da postoji “niz dokaza” da je Sirija koristila hemijsko oružje ima dosta.

Obama je imao tročasovni sastanak sa timom za nacionalnu bezbednost, uključujući potpredsednika Džozefa Bajdena, savetnika za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i direktora CIA Džona Brenana.

Sirija je pristala da dozvoli inspektorima UN da posete predgrađe Damaska gde je u napadu u sredu navodno korišćeno hemijsko oružje, saopštilo je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova. Saopštenje ministarstva objavila je sirijska državna televizija, prenela je agencija Rojters.

Rusija je pozdravila odluku Damaska ali i upozorila Zapad da bi vojna akcija protiv sirijskog režima bila "tragična greška", preneo je AFP.

"Snažno apelujemo na one koji pokušavaju da nametnu mišljenje ekspertima UN pre objave rezultata istrage, da sačuvaju zdrav razum, uzdrže se i ne načine tragičnu grešku", naveo je u saopštenju portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksander Lukaševič, prenele su agencije.

SAD smatraju da je pristanak Sirije da dozvoli inspektorima UN da posete predgrađe Damaska, gde je u napadu u sredu navodno korišćeno hemijsko oružje, "došlo prekasno da bi bilo kredibilno", izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

"Ako sirijska vlada nije ništa krila i ako je želela da dokaže svetu da nije koristila hemijsko oružje u ovom incidentu, prekinula bi napade na tu oblasti i odmah, pre pet dana, dozvolila pristup inspektorima UN", izjavio je neimenovani istaknuti američki zvaničnik, prenela je agencija AFP.

Taj zvaničnik je naveo da "imajući u vidu takvo stanje stvari, odluka režima da dozvoli pristup timu UN došla je prekasno da bi bila kredibilna". "Dokazi koji su bili dostupni u znatnoj meri su izmenjeni kao rezultat stalnog granatiranja i drugih akcija u poslednih pet dana", dodao je zvaničnik.

Nešto ranije, američki sekretar odbrane Čak Hejgel je izjavio da je Pentagon spreman da sprovede vojnu opciju u Siriji ukoliko tako odluči predsednik Barak Obama.

"Predsednik Obama je tražio od ministarstva odbrane da pripremi opcije za sve slučajeve. Mi smo to uradili i spremni smo da sprovedemo svaku opciju - ako on odluči da primeni neku od njih", rekao je Hejgel novinarima tokom posete Maleziji.

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije izjavio je, pre objave Sirije da dozvoljava da inspektori UN posete mesto napada, da je sirijski režim najverovatnije upotrebio hemijsko oružje, navodeći da "postoji veoma mala sumnja" u takvu ocenu.

Neimenovani zvaničnik je rekao da američke obaveštajne službe svoje procene, koje prosleđuju Beloj kući, zasnivaju na izveštajima o broju žrtava, simptomima ubijenih i ranjenih, kao i na izjavama svedoka.

Francuski predsednik Fransoa Oland kaže da "niz dokaza" ukazuje da je napad 21. avgusta kod Damaska bio hemijski i da "sve vodi ka zaključku" da je sirijski režim "odgovoran" za to. Kabinet predsednika francuske saopštio je da je Oland to pitanje razmotrio u razgovorima s premijerima Velike Britanije Dejvidom Kameronom i Australije Kevinim Ridom.

Oland i Kameron su "bezrezervno osudili upotrebu hemijskog oružja u Siriji" i "složili se da se što pre doovore o odgovoru na taj čin koji se ne može tolerisati", objavljeno je u Parizu.

Sirijska opozicija tvrdi da je u napadu hemijskim oružjem blizu Damaska u sredu bilo više od 1.000 mrtvih, ali sirijska Opservatorija za ljudska prava, koja se oslanja na veliku mrežu aktivista i lekara, kaže da ima 170 mrtvih i nije mogla da potvrdi da je upotrebljeno hemijsko oružje.

Medjunarodna zajednica zahteva da eksperti UN koji su u Siriji od 18. avgusta da bi istražili druge slučajeve navodne upotrebe hemijskog oružja ranije ove godine, brzo odu na mesto najnovijeg takvog napada, u sredu, kod Damaska.
XS
SM
MD
LG