Dostupni linkovi

Ideološka razračunavanja oko opreme za Kusturičin film


Emir Kusturica
Emir Kusturica
Dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Željko Komšić i Bakir Izetbegović - naložili su načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH da suspenduje odluku Ministarstva odbrane BiH o izdavanju opreme i naoružanja sa pripadajućim vojnicima za potrebe snimanja filma Emira Kusturice, koji se ovih dana snima u Trebinju. Izetbegović je čak Kusturicu nazvao ''izdajnikom svog naroda'' i rekao da neće dobiti njegovu saglasnost za traženo oružje. Takav stav izazvao je polemike.

Ministarstvo obrane BiH prvo je odobrilo izdavanje opreme poznatom reditelju za film radnog naziva "Na mliječnom putu", no iz ureda člana Predsjedništva Željka Komšića naređeno je da se odluka suspendira.

Isti dan kada je u BiH stigla Monika Beluči i najavila početak snimanja filma, Predsjedništvo BiH zatražilo je obrazloženje ko je potpisao naredbu da Oružane snage BiH ustupe oružje i ljudstvo za potrebe snimanja filma režisera Emira Kusturice. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović javno se usprotivio da se Kusturici izađe u susret.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
„Što se mene tiče, a ja sam jedan od tih koji je u lancu odgovornosti, dakle od onih koji se pitaju, gospodin Emir Kusturica neće moći dobiti nikakvu moju podršku da bilo šta radi u BiH – jer je on jedan dobar režiser, veliki režiser i, nažalost, još veći izdajnik svoga naroda“, kazao je Izetbegović.

Politički analitičar Enver Kazaz kaže kako su takve izjave nedopustive:

„Kusturica kao i svaki drugi umjetnik ima pravo na korištenje svih sredstava koja su legitimna u BiH i svakoj drugoj državi. Izetbegović nema prava niti argumente da bilo koga proglašava izdajnikom bilo kojeg naroda, pogotovo to ne može Bakir Izetbegović. Što se tiče Kusturice i njegovog ideološkog usmjerenja, nedvosmisleno je da je Kusturica zastupnik velikosrpske ideologije, ali to ne bi smjelo utjecati ni na koji način na odnos BiH prema Emiru Kusturici kao umjetniku, i nipošto ne bi smjelo biti povodom za ideološke razračune, pogotovu ne Bakira Izetbegovića - jer njegov ideološki background je sasvim suspektan.“

Narodu političari kakve zaslužuje

Odluku o izdavanju naoružanja je, prema vlastitom priznanju, potpisao zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić. Okolić tvrdi da za to nije ni trebala dozvola Predsjedništva.

„Služba koja je pripremala ovu odluku je na osnovu zakona mišljenja da ne treba tražiti saglasnost o ovome pitanju. Ova odluka nije donesena ni u zarezu drugačije nego što su donošene ranije odluke po svim ovakvim angažovanjima određenih resursa Oružanih snaga“, naveo je Okolić.

Međutim, v.d. načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč tvrdi suprotno. Navodnim je previdom u proceduri zaobiđeno traženje dozvole od Predsjedništva BiH.

S druge strane Predsjedništvo nema jedinstven stav jer su iz kabineta srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića rekli da ne podržavaju stav druga dva člana, a za odluku je potreban konsenzus. Đorđe Latinović, iz Radmanovićevog kabineta, tvrdi da je Kusturica tražio posuđivanje, a ne upotrebu sredstava Oružanih snaga BiH, za što nije ni potrebna odluka Predsjedništva BiH.

Odluka jeste zamrznuta, ali ne zbog stava Predsjedništva BiH, nego zato što odluku treba dopuniti, tvrdi Okolić. On objašnjava da treba precizirati odnose u slučaju oštečenja, otuđenja ili neke druge havarije da za sve troškove snosi producentska kuća. Za Ministarstvo odbrane, prema riječima zamjenika Okolića, stvar je završena.

Analitičar i dugogodišnji novinar Ahmed Burić ocjenjuje da ovaj slučaj pokazuje kakva je ustvari vlast u BiH, uz napomenu da ni Kusturica nije apolitičan reditelj.

„Prva stvar koja mi je pala na pamet kad je to bilo u pitanju jeste da je to čovjek koji je za svoj film Underground, dok je trajao rat na području bivše Jugoslavije uredno iznajmljivao tenkove od JNA. Kad naviknete tako raditi sa tim vojskama i diktatorima, onda mislite da vam je to uvijek dopušteno. Što se tiče izjave gospodina Izetbegovića da je Kusturica narodni izdajnik, mislim da bi se u redovima njegove partije i njegove okoline isto tako toga bi se moglo naći - kad ćemo već te neke krupne optužbe, a znamo da je riječ izdajnik onako jedna od najtežih - i u redovima SDA. Kusturica je navikao raditi sa vlasti i sa diktatorima, tako da ovo što se sa ovima nije dogovorio ne mora ništa da znači. Možda se brzo dogovori. Vi znate da na Balkanu cijeli jedan mentalitet zapravo naginje tome da se čovjek uvlači vlasti, tako da bih ja malo još sačekao da vidimo kako će se razviti cijela ta situacija. Sačekajmo još jednu epizodu. Možda mi još zinemo, možda se on lijepo pomiri s njima. Naš je narod onako prilično glupav i ima onakve političare kakve zaslužuje“, kaže Burić.
XS
SM
MD
LG