Dostupni linkovi

I nakon nadgledanja nezavisnosti EULEX-u značajna ovlašćenja


Eulex
Eulex
Izgleda da završetak nadgledanja kosovske nezavisnosti neće okončati izvršna ovlašćenja međunarodnim misijama na Kosovu. I nakon odluke da se Međunarodna civilna kancelarija zatvori u septembru, što će privesti kraju međunarodno nadgledanje nezavisnosti, ostale međunarodne misije na Kosovu će ipak zadržati važnu ulogu u zemlji. Osim KFOR-a pod komandom NATO-a koji će nastaviti da pruža bezbednost na celoj teritoriji zemlje, značajna ovlašćenja će imati i misija EU za vladavinu prava na Kosovu, EULEX.

Kosovski premijer Hashim Thaçi je naglasio da će i nakon okončanja nadgledanja nezavisnosti, kosovske institucije osigurati zakonsku osnovu za izvršna ovlašćenja misiji EULEX-a.

„Posvećeni smo tome da pronađemo odgovarajuću zakonsku osnovu da produžetak mandata EULEX-u, uključujući i izvršna ovlašćenja toj misiji sve do juna 2014. godine“, kazao je Thaçi, ali bez preciziranja o ovlašćenjima koja će se omogućiti putem kosovskog Ustava i zakona.

Da podsetimo, misija EULEX-a na Kosovu je statusno neutralna obzirom da unutar unije ne postoji jedinstvo kada je u pitanju nezavisnost Kosova. EULEX radi pod opštim okvirom Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a 1244 i ima unificiran lanac komande prema Briselu.

Maja Kocijančić
Maja Kocijančić
O budućoj ulozi EULEX-a u sredu je u Briselu govorila i Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije, ističući da će Kosovo i dalje ostati prioritet EU.

„U više navrata smo rekli da Kosovo ima evropsku perspektivu, kao i ostale zemlje u Zapadnom Balkanu. Posvećeni smo da imamo vodeću ulogu kako bi pomogli Kosovu u angažovanjima za evropskim reformama, kao i u pružanju pomoći putem našeg specijalnog predstavnika EU“, kazala jeo na.

Kocijančić je dodala da će vladavina zakona ostati prioritet EULEX-a, te da će prema tome ova misija nastaviti da obavlja svoje funkcije na osnovu mandata kojeg su podržale sve 27 zemlje članice EU, u skladu sa domaćim zakonima.

„Ova zakonska osnova će biti u skladu i sa Ustavom Kosova“, kazala je Kocijančić.

Inače, EU je u junu produžila mandat EULEX-u do 14. juna 2014.

EULEX je najveća civilna misija koja je ikada raspoređena čiji je glavni cilj pomoć i podrška Kosovskim institucijama u oblasti vladavine prava, konkretno u oblasti policije, pravosuđa i carine.

To je tehnička misija koja će nadgledati, pratiti i savetovati, istovremeno zadržavajući izvestan broj ograničenih izvršnih ovlašćenja.

Ova misija se uglavnom bavi osetljivim pitanjima, obzirom da se smatra da domaće institucije nisu još uvek spremne da se stime suoče.
XS
SM
MD
LG