Dostupni linkovi

I dalje vanredna situacija zbog poplava


Prizor u blizini Požege, mart 2016.
Prizor u blizini Požege, mart 2016.

Vanredna situacija zbog opasnosti od poplava je na snazi u celoj Srbiji, poplavama je ugroženo 633 objekata, bez struje je ostalo najmanje 627 domaćinstava, dok je bez vode najmanje 226 domaćinstava, saopštilo je u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najviše padavina tokom noći bilo je na teritoriji Zlatibora, Kopaonika, Kraljeva, Valjeva, Sjenice, Požege, Crnog Vrha i Vranja, a zbog poplava iz ugroženi područja na teritoriji Srbije do sada je evakuisana 171 osoba.

Svi putni pravci su prohodni, osim deonice Čačak - Guča, gde se kao alternativni pravac koristi put preko Graba, i puta u mestu Ugljarevu, kod Vrnjačke Banje zbog oštećenja na prilaznom delu kod mosta na reci Zapadna Morava.

Umerena kiša koja je padala protekle noći povećala je vodostaj na reci Raški koja se izlila u prigradskom naselju Jerka na putu ka Tutinu.

Reka Raška ponovo je poplavila oko 100 hektara oranica u istoimenoj opštini. Najviše štete i ovog puta pretrepeli su meštani sela Milatkovići.

"Prioritet nam je da zaštitimo ljudstvo i objekte. Postavili smo bedeme na Milatkovskom lugu, u pomoć nam je pritekla i Vojska Srbije, punimo džakove sa peskom i ojačavamo bedeme na lokacijama koje je krizni štab definisao kao najugroženije. Ali, na onim mestima gde nismo mogli da odbranimo tu nismo mogli čak ni fizički mehanizacijom da priđemo, tu se reka protekle noći izlila i tu je ponovo poplavljeno oko 100 hektara obradivih površina", kaže Dragan Miladinović, predsednik MZ Milatkovići.

Jedna porodica evakuisana, polavljeno više od 30 kuća, oko 320 hektara oranica, pod žitom i malinama, dosadašnji je bilans štete od poplava u Raškoj opštini.

Na području Priboja, Prijepolja i Nove Varoši trenutno nivo Lima nije u porastu, ali zbog pokidanih elektrovodova i oborenih stubova struju još nema oko 1.000 domaćinstava.

Već peti dan bez struje je oko 400 potrošača u selima kod Nove Varoši, a sneg koji je u četvrtak uveče padao usporio je radove na otklanjanju kvarova.

Najteže je u Božetićima, Jasenovu i Beloj Reci, gde je u mraku oko 300 potrošača.

Bez napajanja je i 35-to kilovoltni dalekovod Nova Varoš-Kokin Brod koji strujom napaja sela oko Uvca.

U Prijepolju struju nema oko 200 potrošača i prema rečima predsednika opštine Prijepolja Emira Hašimbegovića, trebaće još puno vremena da se šteta sanira jer je većina kvarova u planinskim predelima.

Zapadna Morava
Zapadna Morava

"Zapadna Morava porasla je tokom noći i jutra za 80 centimetara, Čemernica je u neznatnom porastu, dok je nivo reke Bjelice opao", izjavio je Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga.

Prema Broćićevim rečima, situacija je pod kontrolom i trenutno nije zabrinjavajuća.

"Morava je porasla oko 80 centimetara tokom noći i raste i dalje, ali ne tako brzo kao kad su bile poplave. Čemernica beleži neznatni porast. To nije nešto što bi moglo da ugrozi nasipe. Bjelica je bila porasla metar i opala je u međuvremenu za 25 centimetara, a sličan situacija je i sa njenim pritokama, s tim što će se Bjelica izliti u poljoprivredno zemljište, ali neće biti ugroženih objekata", kaže Dragiša Broćić.

Situacija je i dalje potencijalno najkritičnija na Čemernici, koja je u ponedeljak probila bedeme i poplavila oko 400 domaćinstava.

Koordinator odbrane od poplave na ovom kriznom području ispred čačanskih javnih preduzeća, Marko Stanojević, ističe da situacija nije alarmantna, ali se i pored toga ojačavaju odbrambeni nasipi sa obe strane reke.

"Svi radno sposobni muškarci iz čačanskih javnih preduzeća su tu na bedemu. Na žalost, imamo veoma slab odziv meštana. Ima dosta volontera, mladih ljudi koji su došli, iako nisu iz ovog grada da nas podrže i pomognu nam da ovo uradimo kako valja. Nadamo se da reka ovoga puta neće napraviti velike štete", pojasnio je Stanojević.

XS
SM
MD
LG