Dostupni linkovi

Požar koji je uništio Hutovo blato podmetnut




Požar koji je u petak izbio u Parku prirode Hutovo blato kod Čapljine u subotu je stavljen pod kontorolu, potvrdili su mostarski vatrogasci.

Direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko kazao je za RSE da je požar koji je uništio 80 posto Parka prirode Hutovo blato zasigurno podmetnut.

„Požar mogu podmetnuti različite interesne skupine, jer u prostoru imamo i lovce i ribolovce i krivolovce, stočare. Ko će sad znati ko je podmetnuo. A moguće je da je neko i iz revolta zbog samog odnosa vlasti prema ovom području. Dakle, nije ni to isključeno da je neko i zbog toga to napravio, zbog nebrige prema parku“, odgovorio je Zovko na pitanje ko je mogao podmetnuti požar.

On je naglasio da je neko znao gdje podmetnuti požar, jer je on izbio upravo na sjevernoj strani sa koje je ga je bura raznijela po cijelom parku.

Zovko je kazao kako je Park prirode, za koji je nadležna Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, prepušten propadanju već duže vrijeme, bez novca i uprave.

"Protekle dvije godine imamo probleme oko upravljanja, često smo bili bez nadzornog odbora, nije bilo ni ravnatelja jedno vrijeme, lovočuvari su već dvije godine kući, dakle, područje je potpuno bez nadzora," kaže Zovko, te navodi da se ni za vrijeme požara niko od vlasti nije interesovao za situaciju, niti došao u Hutovo blato.

„Oni inače svo vrijeme nisu pokazivali neki interes za rješenje problema parka, a pogotovo sada u tehničkom mandatu. Tako da nas izravno pogađa ovo neformiranje vlasti u državi, osobito u našoj županiji“, zaključio je Zovko.

U Hutovom blatu u petak je izbio požar nezapamćenih srazmjera koji je uništio više od 80 hektara, odnosno veliki dio biljnog svijeta u Parku prirode, koji je jedinstvena submediteranska močvara u Evropi i koji se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica u Evropi.

Posljednja močvara u kršu na planeti

Vlasti se nisu zainteresovale da riješe problem Hutovog blata ni ni nakon što je nedavno tamo pronađeno i 14 velikih plantaža sa zasadima indijske konoplje od koje se proizvodi marihuana.

Ugrožen opstanak Hutovog Blata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00
Direktan link
Hutovo blato ekolozi nazivaju i posljednjom močvarom u kršu na planeti.

Sa 163 vrsta ptica, 630 biljnih vrsta, te bogatim ribljim fondom u pet jezera, Hutovo blato nalazi se na Privremenoj listi nacionalnih spemenika BiH.

Historija "Hutova blata" kao zaštićenog dijela prirode počinje od 03. juna 1954. godine kada je ustanovljen ornito-faunistički rezervat "Hutovo blato" 6144 ha. U sklopu ornito-faunističkog rezervata 1959. god. izdvojen je strogi ptičiji rezervat Škrka, zatvoren za ribarenje, lov i druge ekonomski isplative aktivnosti.

Zbog svog međunarodnog značaja, "Hutovo blato" je 1971. god. uvršteno u "Popis močvara od međunarodnog značaja", a 1980. god. uvršteno je u "Međunarodni projekt za zaštitu mediteranskih močvara".

Međunarodni Savjet za zaštitu ptica (ICBP) uvrstio je 1998. god. "Hutovo blato" u listu međunarodno važnih staništa ptica.

Park prirode "Hrtovo blato" upisan je i u listu močvara od međunarodne važnosti po metodologij Ramsarske konvencije i registrirano je pri UNESCO-vom Direktoratu u Parizu i nalazi se na popisu 150 močvarnih staništa od važnosti za cijeli svijet.
XS
SM
MD
LG