Dostupni linkovi

Huliganstvo na stadionima odgovara vlastima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nedavni incident na fudbalskoj utakmici Crna Gora - Rusija u Podgorici, poslednji je u nizu nemilih događaja na sportskim terenima na Balkanu, u kojima je klasično huliganstvo u sprezi sa nacinalizmom izazivalo velike potrese.

Nacionalističko divljanje navijača Crvene Zvezde i Dinama na zagrebačkom Maksimiru 1990., po mnogim ocenama, bio je prvi nagoveštaj ratnih sukoba koji su ubrzo usledili. Iz redova najvatrenijih navijača otišli su dobrovoljci na ratišta, počinivši stravične zločine. I danas država toleriše, pa čak i koketira sa nacionalističkim navijačkim grupama, čiji vandalizam ponekad koristi vlastima da skrenu pažnju sa drugih problema.

U Crnoj Gori postoji problem učestalih incidenata na sportskim borilištima, koji se godinama ne rešava, a pitanje koje je za sada bez pravog odgovora je - zašto država i društvo to tolerišu? Esad Krcić donosi priču Društvene anomalije na sportskim manifestacijama.

Nasilje huligana u Srbiji odavno je poprimilo sva obeležja fenomena déjà vu. Scene nereda u sportskim dvoranama, ali i izvan njih, pretnje svima onima koji se usude da kritički govore o navijačkim grupama, napadi na sportiste, povezanost sa ekstremnim skupinama, poruke mržnje upućene nacionalnim i seksualnim manjinama - samo su komadići ovog mozaika nasilja. Dok predstavnici vlasti ponavljaju mantru da "huligani nisu jači od države", čini se da je malo toga konkretnog urađeno. Više detalja u tekstu Dušana Komarčevića Huligani u Srbiji: Nasilnici u službi države.

U Bosni i Hercegovini nacionalističko divljanje navijačkih grupa je slika šireg stanja u društvu. Mladi, koji su rođeni nakon 1990., ne znaju za drugačiju situaciju, pa je vandalizam na stadionima način da iskažu nezadovoljstvo - navode sagovornici Bude Vukobrata u priči Talas nasilja ili nasilno talasanje na sportskim terenima.

U Hrvatskoj nema političke manipulacije navijačkim grupama, ali su brojni nacionalistički ispadi na fudbalskim stadionima, u kojima učestvuju i sportski zvaničnici i takmičari. Pojedinosti ima Enis Zebić u tekstu Nacionalistički ispadi na stadionima i 'Lex Mamić'.

I na Kosovu, kao i drugim zemljama regije, postoje navijačke grupe bliske politici, a koje svašta rade na fudbalskim utakmicama, što dobro dođe vlastima da prikriju druge probleme, kažu sportski analitičari na Kosovu. Amra Zejneli donosi priču Fudbal - arena za ispoljavanje nacionalističkih stavova.

XS
SM
MD
LG