Dostupni linkovi

Rasistički napad u Novom Sada: Huligani maltretirali Roma zbog deteta svetlije puti


Novi Sad, centar, ilustrativna fotografija
Novi Sad, centar, ilustrativna fotografija
U Novom Sadu grupa nepoznatih mladića je pokušala da otme dete Stefana Nikolića, zbog toga što je dete svetlije puti nego otac. Nikolića, koji se izjašnjava kao Rom, optužili su da je ukrao dete i nudili su mu 100 evra da otkupe mališana. Kako Nikolić tvrdi, slučaj je prijavio policiji.

Napad na Novosađanina i na njegovu porodicu desio se u subotu u večernjim satima. Kako je za Radio Slobodna Eropa objasnio otac deteta Stefan Nikolić, grupa mladića mu je prišla i optužila ga da njegov sin zapravo nije njegov.

„Tu u blizini moje kuće skupilo se njih dvadeset. Jedan me je pratio do kuće, a drugi je dobacio da će dati sto evra da otkupi dete. Rekli su nam da to nije naše dete. Pitali su me kako je moguće da je dete belo, a ja nisam. Rekao sam im da je mali na majku. Posle su mi rekli: ‘daj to dete ovamo’, kad sam pozvao policiju, onda su pobegli. Strašno šta sve rade ovi u Novom Sadu. Ja i moja supruga smo u strahu. Radim na Kvantaškoj pijaci, zbog straha da će žena biti napadnuta ne smem da ih ostavim same u kući“, rekao je Nikolić. On je dodao da smatra da je napadnut zbog toga što je Rom.

Povodom ovog slučaja oglasila se i policija. Oni tvrde da u prijavi nema reči o pokušaju otmice. Kako su nam rekli, Nikolić im se obratio “sa obrazloženjem da mu je grupa lica „dobacivala“, zbog čega se on, kako je izjavio, uplašio i pobegao u svoju kuću. Policija nije pronašla lica koja bi mogla odgovarati njegovim navodima i sačinila je Izveštaj o ovoj intervenciji. Ukoliko građanin ima još neka saznanja o ovom događaju, a nije ih prijavio policiji, iz bilo kog razloga, pozivamo ga da to učini, u nadležnoj policijskoj ispostavi”, navela je policija.

U Novom Sadu se u poslednje vreme desilo još nekoliko incidenata u kojima su žrtve bile iz manjinskih grupa: napadnut je kafić “Culture Exchange”, koji je u vlasništvu mladih stranaca, a u gradskom busu je napadnut jedan šesnaestogodišnjak samo zbog toga što se služi mađarskim jezikom. Građani Novog Sada uglavnom kažu da mora više da se radi na poštovanju ljudskih i manjinskih prava.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
Direktan link


Izvršna direktora Centra za razvoj civilnog društva, Snežana Ilić kaže da napad mora da se posmatra na tri nivoa.

“Prvi nivo je priča o devojčici iz Grčke, odnosno da je ovaj napad u Novom Sadu povezan sa slučajem iz te zemlje. Drugi nivo je konstatno antiromsko raspoloženje u Srbiji. I to raspoloženje nije formirano na etničkoj osnovi već na rasnoj. Treći nivo je Novi Sad i Vojvodina, odnosno specifičan ambijent u ovoj pokrajini. Moramo naglasiti da u Novom Sadu i u okolnim mestima imamo vrlo jake desničarske grupe, odnosno one deluju vrlo aktivno. Ako vi pogledate njihove sajtove, vi vidite da je govor mržnje uglavnom usmeren prema Romima”, naglašava ona.

Ona je dodala da nadležne službe konačno moraju da se pozabave pitanjem ekstremne desnice u Srbiji.

Inače, napad je najverovatnije ispirisan pričom iz Grčke. Naime, u romskom naselju u centralnoj Grčkoj pronađena je četvorogodišnja devojčica koja ima izrazito plavu kosu i svetle oči. DNK testovi potvrdili su da romski par sa kojim je živela nije ni u kakvom srodstvu sa devojčicom.
XS
SM
MD
LG