Dostupni linkovi

Hrvatski sindikati: Vlada vodi dijalog pendreka i sile


Policija i radnici Jadrankamena, foto: Pixell, Ivo Čagalj
Policija i radnici Jadrankamena, foto: Pixell, Ivo Čagalj
Brahijalno postupanje interventne policije u četvrtak na Braču bio je povod predstavnicima sindikata da u petak iz protesta ne sudjeluju na sjednici tripartitnog Gospodarsko-socijalnog vijeća. Zbog neispunjavanja izbornih obećanja i nesnalaženja novih ministara potpora novoj Vladi lagano stagnira, upozoravaju analitičari.

U akciji koja je u javnosti već prozvana „Desant na Brač“ dvjestotinjak interventnih policajaca sa šljemovima i sa psima u četvrtak je blokiralo pristup tvrtki „Jadrankamen“ u Pućišću na Braču sindikalistima koji su pokušali spriječiti ulazak stečajnog upravitelja u krug firme.

Deset je radnika privedeno nakon naguravanja i ubrzo pušteno, devetorica su zaradila prekršajne, a jedan kaznenu prijavu.

Ogorčeni ovom policijskom akcijom, čelnici pet najvećih sindikalnih središnjica zatražili su da ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na sjednici tripartitnog Gospodarsko-socijalnog vijeća u petak obrazloži ovu policijsku akciju.

Kada im je rečeno da je spriječen, odlučili su - bojkotirati sjednicu!

„Dok god se u 'Jadrankamenu' stanje ne normalizira, nije moguć socijalni dijalog s ovom Vladom,“ kazao je vidno uzbuđen predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

„Ovi radnici jučer borili su se za pravdu, onu pravdu koju je na tisuće i tisuće hrvatskih radnika u proteklih 20 godina izgubilo! Prema tome, ovakav postupak policije kao jučer – bez obzira je li to po nalogu suda, bez obzira je li ministar Ostojić znao za to ili ne, sve to nije važno - pokazuje kako je pravna država funkcionirala proteklih 20 godina", kazao je Novosel.

Hladi se entuzijazam prema Vladi

Sindikati su pred izbore neizravno, ali jasno podržali koaliciju lijevog centra. Međutim, od formiranja Milanovićeve vlade naovamo njihovo je nezadovoljstvo sve izraženije, sve do unisonog odbijanja vladine najave jednostranog raskidanja kolektivnih ugovora u javnom sektoru.

Krešimir Sever
Krešimir Sever
„Ovo jučerašnje događanje je pokazalo da Vlada vodi neki čudan dijalog pendreka i sile, i ovo pokazivanje sile nad radnicima 'Jadrankamena' pokazalo je da je istina ono na što već dulje vrijeme upozoravamo – da socijalni dijalog ne postoji i da je samo farsa. Neki od ključnih zakona su nas redovito zaobilazili, rasprava o proračunu bila je tek post festum, i ovo je bila jedna kaplja, jedna točka koja je doista bila zadnja!“, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

„Ne znam hoće li slike jučerašnje policijske intervencije na Braču biti prijelomna točka, ali se od formiranja nove Vlade kumulativno nižu njihove odluke i potezi koji će ih dovesti u sukob sa nekim od važnijih socijalnih aktera", kaže za naš radio politički psiholog Ivan Rimac.

„To nisu samo sindikati, to su i građani koji će donekle kroz inflacijsku spiralu koju Vlada otvara očito jednog trenutka biti dovedeni u situaciju da moraju javno reagirati“, kaže Rimac.

Entuzijazam građana prema novoj Vladi pomalo se hladi, što mnogi objašnjavaju time da još nema ništa od otvaranja novih radnih mjesta i priličnom dozom nespremnosti novih ministara.

„Nekim rješenjima, ili bolje rečeno nekim raspravama ministri su čak pokazivali toliko nesnalaženje da su unutar nekih državnih poduzeća iskazivali potrebu za povišenjem cijena u praktički monopolskim poduzećima iz kojih su prethodne Vlade uspijevale ukrasti enormne količine novaca sa nižim cijenama usluga ili rada tih poduzeća!“, naglašava Ivan Rimac.

Na vijest da se sindikati u petak neće pojaviti na sastanku, iz Vlade je poručeno kako „ucjene ne stanuju u ovoj Vladi“.

Razgovor će se ipak morati nastaviti, što god o tome mislili njegovi sudionici. I bilo bi bolje da ga obnove što prije, jer – kako je krenulo – i jednima i drugima manevarski prostor bit će sve uži.
XS
SM
MD
LG