Dostupni linkovi

Hrvatski sindikati kreću u ujedinjenje


Potpisivanje sporazuma o ujedinjenju sindikalnih središnjica, Zagreb, 19. travnja 2012.
Potpisivanje sporazuma o ujedinjenju sindikalnih središnjica, Zagreb, 19. travnja 2012.
Nakon 21 godinu šarenila i razdora na hrvatskoj sindikalnoj sceni dvije najveće sindikalne središnjice iz realnog sektora – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatska udruga sindikata (HUS) – potpisale su u četvrtak Sporazum o suradnji i otvaranju procesa udruživanja.

Cilj je da najkasnije za godinu dana postanu jedinstvena sindikalna središnjica koja će okupiti većinu radnika iz realnog sektora.

„Dosadašnji rad sindikata karakterizirala je razmrvljenost i jalovost, a naši su motivi za udruživanje – nevolja, spremnost i odlučnost“, kazao je uz potpisivanje predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

„U trogodišnjoj krizi – pad industrijske proizvodnje oko 20 posto! Sto tisuća izgubljenih radnih mjesta u realnom sektoru! Jassno je da ta kataklizma pogađa članove upravo ovih dviju središnjica. Ta nevolja nas je okupila“, naveo je Matijašević.

Zašto u ujedinjenje – obrazložio je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel:

„Radili smo različitim metodama borbe, najčešće pojedinačno a vrlo rijetko zajedno. Rezultat toga je da je danas industrija u Hrvatskoj na koljenima, da više ne postoje trgovačka društva u kojima smo pred dvije decenije počeli sa radom! Pa ako nas je povijest ičemu naučila, to je da moramo konačno – ovim današnjim činom – početi razmišljati kako da djelujemo zajedno.“

Oba predsjednika izrijekom su naglasili da njihovo ujedinjenje neće ići protiv interesa zaposlenih u javnom sektoru, ali - uvjeti sindikalne borbe su drugačiji.

"Zaposlenima u javnom sektoru, koji su podjednako sindikalno razjedinjeni kao i sindikati u realnom sektoru, ipak nije problem zajedno nastupati, zato što imaju jednog poslodavca – državu. A mi u privatnom sektoru imamo tisuće poslodavaca i moramo biti pametniji, udružiti se i djelovati zajedno prema svakom od tih privatnih poslodavaca“, kaže Mladen Novosel.

Nikad nije kasno

Novinarka „Novog lista“ Gabrijela Galić koja već dvije decenije prati sindikalnu scenu, a i sama je bila predsjednica novinarskog sindikata, za naš radio pozdravlja ovu odluku sindikata.

Gabrijela Galić
Gabrijela Galić
„Šteta je što se to davno nije dogodilo. Ja mislim da – koliko god mi govorili da je kasno – nikada nije kasno, dok god još ima neka firma i dok god još postoje radnici, nije kasno za takvo što“, ocjenjuje Gabrijela Galić.

Ona, međutim, upozorava da je mnogo lakše postići dogovor na vrhu, nego u bazi, jer je HUS često nastajao u pojedinim poduzećima kao sredstvo da se zaobiđe već postojeće sindikate.

„I iz dosadašnjeg ponašanja po firmama, gdje se problemi najprije trebaju rješavati, vidljivo je da su ti sindikati vrlo, vrlo često na suprotnim krajevima i da je jako teško pomiriti interese i jednih i drugih. Dakle, trebat će jako puno truda, volje, želje, uvjeravanja da se ljude na nižim razinama nauči, da im se dokaže da zajedno mogu nešto napraviti, dok tako u grupicama teško da se mogu izboriti za bilo kakakv boljitak“, kaže Gabrijela Galić.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske sljednik je sindikata iz socijalizma i bliski su lijevom centru, a Hrvatska udruga sindikata dugo je vremena u devedesetima, pa i kasnije bila prikriveni HDZ-ov sindikat.

Samostalci imaju 90 do 100 tisuća članova, a HUS oko 45 tisuća, a cilj im je nakon ujedinjenja doći do 200 tisuća članova.
XS
SM
MD
LG